Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:52 04.11.25 
Природни науки
   >> Химия
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Следващите  
Автор NIKITA ()
Публикувано08.06.00 23:50

9. Образец от варовик с маса 26,24g реагира със солна киселина, при което се отделя газ. Той е пропуснат през 250g разтвор на калиева основа с масова част 12%. След завършване на процеса в разтвора остават нереагирали 2g калиева основа. Каква е масовата част на калциевият карбонат в образеца от варовик? 10. Определете състава и концентрацията на солите в разтвора, образували се при пропускане на въглероден диоксид, получен при изгарянето на 2,241 метан, през 19,1 ml натриева основа с масова част 32% (плътността=1,31g/cm3) 11. Газът, който се получава при редукция на 16g дижелезен триоксид с въглероден оксид, е пропуснат през 99,12g разтвор на калиева основа с масова част 15%. Колко литра въглероден оксид са били необхдоми за реакцията? Колко грама калиев хидрогенкарбонат е получен при пропускането на газа през разтвора на калиевата основа? N.

Тема Следващитенови [re: NIKITA]  
Автор Naglost! ()
Публикувано09.06.00 12:25

Ha! Stipendia mu triabwalo na momichenceto i si publikuwa zadachite za da i gi reshawat drugi. Ne smiatash li, che stipendiata e za umnite hora, a ne za tezi, koito ne mogat 3 formuli на krast da zacepiat i izpolzwat blagorodnite napani na drugi, reshili se da pomognat na chowek, kojto bi triabwalo yako da e zakasal po himia i se bori da ne powtaria godinata, a ne da si prosi, spored men, absolutno nezasluzena 6-tica pri towa bez da si pomradne 1 siwa kletka. Kasmetlijka si, che ima hora, kato raindrop da ti se wrazwat i da se wpuskat w tezi "blagorodni dela" :)

Тема Следващитенови [re: Naglost!]  
Автор Ми така си е ()
Публикувано09.06.00 13:52

Абе, NIKITA То май не сме били много, тия дето се бъхтим по химия и ни пишат 4 или 5, а понякога дори и 6. А в същото време, такива дето при нас и 2+ не биха хвнали гледат да се изтерикатчат! Писна ми от дебили, дето после ще имат в дипломата 6 и бъкел не зацепват и като кандидатсвам ще са пред мен в парвоначалното класиране, само щото в моето училище трябва да си заслужил шестицата, за да я получиш!

Автор raindrop ()
Публикувано09.06.00 16:30

daaaaa.... ami mislq che reagirate malko ostro, no sym syglasen che tq trqbwa da proqwi poweche staranie. Mai kompromisniq wariant e da spra da dawam pylni resheniq, a da obqsnqwam samo na hora koito opitwat da reshwat zadachite sami ...? Az wse pak si mislq che tq shte opita da reshi nqkoi ot zadachite si sama ... nali Nikita ? :-) Sega prashtam porednite resheniq, no do kraq na sledwashtata sedmica mai nqma da moga da wlizam.

Автор raindrop ()
Публикувано09.06.00 16:32

-------- зад. 9 : В разтвора имаме (250 x 0.12)/M(KOH) = X mol KOH от тях са реагирали X - 2/M(KOH) = Y mol реакцията се е извършила по уравнението: 2KOH + CO2 ---> K2CO3 + H2O (1) от (1) се вижда, че Y mol KOH ще реагират с Y/2 mol CO2 CO2 е получен при реакцията: CaCO3 + 2HCl ---> CaCl2 + H2O + CO2 (2) от (2) се вижда че Y/2 mol CO2 се получават от Y/2 mol CaCO3 или от (Y/2) x M(CaCO3) = Z грама CaCO3. Следователно масовата част на CaCO3 в пробата е: (Z/26.24) x 100 % -------- зад. 10 : Първо реакциите: CH4 + 2O2 ---> CO2 + 2H2O (1) CO2 + 2NaOH ---> Na2CO3 + H2O (2) в зависимост от количествата NaOH и CO2 може да протече и допълнителна реакция: Na2CO3 + H2O + CO2 ---> 2NaHCO3 (3) не е трудно да се досетиш че това последното става само ако CO2 е в излишък. Да определим колко е нашия въглроден диоксид: 2.24 л / 22.4 = 0.1 мол метан който съгласно (1) ще ни даде точно толкова CO2 - 0.1 мол. Количеството натриева основа от своя страна е: 19.1 x 1.31 x 0.32 / M(NaOH) = 0.2 mol става ясно че в-вата са в точното стехиометрично съотношение за реакция (2) и никое не е в излишък. Следователно в крайния разтвор ще имаме 0.1 мол Na2CO3. Обема на този разтвор ще бъде 19.1 мл + обема вода получена при р-ция (2), последния е 0.1 мол х 18 гр/мол = 1.8 гр = 1.8 мл. получаваме C(Na2CO3) = (0.1/(1.8 + 19.1)) x 1000 mol/l -------- зад. 11 : Fe2O3 + 3CO ---> 2Fe + 3CO2 (1) За пълната редукция на 16г Fe2O3 или 16 / M(Fe2O3) = 0.1 mol Fe2O3 са необходими 0.3 мола CO съгласно (1). При това се получават 0.3 mol CO2. Koli`estwoto основа е 0.15 x 99.12 / M(KOH) = 0.265 mol които вимодействат с CO2 по уравнението: 2KOH + CO2 ---> K2CO3 + H2O (2) свързвайки 0.265 / 2 = 0.132 молa CO2. Останалите 0.3 - 0.132 = 0.1675 мола CO2 реагират с K2CO3 po urawnenieto : K2CO3 + H2O + CO2 ---> 2KHCO3 (3) Вижда се че CO2 е в излишък и при този етап, тъй като при р-ция (2) се е получил 0.132 mol K2CO3. С други думи KOH изцяло е превърната в хидрогенкарбонат и нямаше смисъл да разделяме реакцията на етапи, но това няма значение за резултата. Окончателно получаваме 0.265 мола хидрогенкарбонат. Масата е 0.265 x M(KHCO3). --------

Тема Вижте каквонови [re: Ми така си е]  
Автор NIKITA ()
Публикувано09.06.00 19:36

Аз ако бях "тъп дебил", който ама изобщо не си мръдва задника, нямаше в момента да съм между 5 и 6 . Това са задачи с повишена трудност (така пише в учебника), които НЕ са задължителни, но даскалката каза, който иска да има някое и друго плюсче да ги реши. Тази година ние не сме се занимвали подробно с тези задачи. Изучавахме строежа на атома, А и Б групите и от всяка група по един елемент със всичките му физични и химични свойства. И тея работи аз ги знам! Не съм виновна, че смятам химията за глупав предмет, че не ми е интересна и без никакво желание уча по този предмет. И ако за вас това са географията или биологията или каквото и да било друго, то за мене това е химията. Не съм обидена и няма да се засрамя, защото просто много грешите в това което казвате. А саркастичната ти забележка господин Наглост! относно думите ми към raindrop просто няма да я обсъждам. За съжаление в моето семейство няма кой да помоля за помощ със задачите, тъй като никой не се занимава в тази сфера и затова потърсих помощ от мрежата. Радвам се че някой ми откликна. Аз ще побликувам и останалите задачи, а дали някой ще ми помогне с решенията им вече изобщо не зависи от мен. Но ми e интересно след това кой ще пише в този клуб. Нали това е все пак клуб "Химия" . Мoжех да си пусна задачите без да давам никакви странични обяснения, но аз не намирам нищо лошо и срамно в това което правя. Освен това тези задачи аз ще ги науча, защото химичката каза, че който и ги е предоставил ще му даде по една да реши пред нея, седователно трябва да ги разбирам всичките. Спирам с обясненията. Не знам защо изобщо си правя труда да се оправдавам едва ли не, пред хора, които явно не ме разбират. N.

Тема OKнови [re: raindrop]  
Автор NIKITA ()
Публикувано09.06.00 19:43

raindrop след като няма да влизаш по-добре да не побликувам нищо, защото явно аудиторията е настроена доста агресивно. Ще се постарая да ги реша сама имайки вече твоите подробни обяснениея на предишните задачи. Знам че става вече банално и че се повтарям, но пак ти благодаря. В момента имам толкова много други работи на главата и толкова много контролни и изпитвания, че не знам какво щях да правя без помощта ти. :)) N.

Тема Вижте каквонови [re: NIKITA]  
Автор e-de ()
Публикувано16.06.00 20:05

Povishena trudnost???? Vie v SMG mai go davate dosta labavo....

Тема Вижте каквонови [re: e-de]  
Автор NIKITA ()
Публикувано17.06.00 11:17

:))....ми така пише в учебника, а този учебник е за всички училища. N.

Тема Вижте каквонови [re: NIKITA]  
Автор Фен номер едно на Текилата ()
Публикувано18.06.00 11:36

ей никит еба си лекцията им дръпна- а затова че си умна личнво гарантирам надаля някой оттук четящите може да се справи с такава лекота като теб с таговете на ХТМЛ-то

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.