|
Тема
|
HCl лабораторно получаване
|
|
Автор |
selski_tarikat (пристрастен) |
Публикувано | 20.11.20 10:31 |
|
Здравейте, как предлагате да получа по най-лесен и контролиран начин газ HCL лабораторно, Сетих се за NACl + H2SO4:
1. До колко градусе се нагрява?
2. бързо ли става?
3. Искам да получа точно 3 мола газ, значи към 110г, някаква друга идея? Мисля да сложа съда с течността където ще се абсорбира на везна и така да преценя кога е достигнато това количество.
| |
|
Добра идея. Реакцията протича бурно и няма нужда от загряване. Дори солта може
да е в твърдо състояние. Разбира се, сярната киселина е по-добре да е концентри-
рана, най-добре азеотропна.
| |
|
Благодаря, работата се разсъхна... човека дето му трябва това, а то е 3М р-р на HCl в метанол не искал да се занимава със сложнотии.
| |
|
А дали освен HCL ще се отдели и нещо друго, може би водна пара от водата която е в киселината? Смятам да препоръчам 96% сярна к-на.
| |
|
Малко вероятно. Особено, ако сярната киселина е в излишък. Дори и да се
случи, ще е пренебрежимо малко.
| |
|
предполагам най-лесно е да загрееш солна киселина до към 50 градуса, тя ще кипне и да прекараш газа през нещо дето поглъща влага, например готварска сол
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Трябваше да дам метод за получаване на 3 моларен р-р на HCl в метанол в един сайт за фрийлансери (експерти). Накрая се оказа че човека щял да ползва бутилка с газ хлороводорд вместо да си го получава. Ама той ме заблуждаваше отначало че му трябвало 1 литър 3 мол/л разтвор, после се оказа че искал индустриални количества. Препоръчах му да да барбутира газта през студен на 0 грд метанол, и да сложи метанола на везна докато се абсорбира нужното тегло хлороводород. Засега не ми е писал какъв е резултата.
| |
|
И твоята идея е добра, но варианта за изсушаване с готварска сол не е добър.
Готварската сол е много слабо хигроскопична и то точно защото натриевия хлорид
няма отношение към водопоглъщането. Много по-добър кандидат за изсушаването
е безводен CaCl2. За конкретния случай ще свърши чудесна работа.
| |
|
|
|
|