|
Тема
|
Синтез на аминокиселини
|
|
Автор |
TheMadChemist (непознат
) |
Публикувано | 30.04.16 00:33 |
|
Здравейте! Някой знае ли дали може да се синтезират аминокиселини в домашни условия ? Знам един начин на синтезиране, но не знам как точно се прави. Става въпрос за най-простата аминокиселина - глицин, която може да се получи от оцетна киселина, през която се пропуска хлор и след това амоняк. Въпросът ми е как точно и при какви условия може да се получи това вещество и дали може да се консумира в чист вид.
| |
|
Това ми беше кандидат-студентският въпрос пред мнооого (16) години. Задачката, на хартия, е проста. На практика е нужен и малко катализатор за първата стъпка. А продуктът накрая обаче ще амониев глицинат, който може да се третира с натриев хидроксид до отделяна не амоняка, с последваща неутрализация и прекистализация.
Обаче дори и да получиш чист продукт с постоянна температура на декомпозиция не бих се навил да го косумирам. А и глицинът, като най-простата аминокиселина, не е незаминима аминокиселина или нещо подобно. За какъв дявол ти е да го синтезираш...
Плюс първата стъпка изиксва газообразен хлор и катализатор. Хлорът лесно ще го получиш, ама в домашни условия ще се обгазиш за едното нищо. Катализаторът е прекурсор за наркотични в-ва и не е достъпен без разрешително.
----
бял подпис на бяло поле
| |
|
Благодаря за отговора! Химията много ме влече и си правя опити у дома...имам доста вещества но малко стъклария, за жалост...както и да е. Този път реших да направя нещо по-''сложничко'' (все пак съм още на 16).
Въпросният катализатор да не би да е ''Hg.Al - Aluminium amalgam'' (не знам как се превежда на български, би трябвало да е нещо като ''Алуминев меркурат'') ?
| |
|
По въпроса за металните сплави - те не са наименуват като бинарни съединения с прилагателните имена за включените метала. Например бронзът е медно-калаена сплав. Живачните сплави имат специално название: амалгама. Така живачно-алуминиевата сплав се нарича алуминиева амалгама. Но въпросният катализатор не е това, а оцетен анхидрид.
Интересна химия в домашни условия и без особено много разтворители или специална апаратура могат да бъдат неорганичните пигменти. Аз не съм силен експерименталист. Ако желаеш да работиш с по-сериозни опити гледай да се докопаш до добро оборудване и химическа камина (например в кабинета по химия след училище. ако имаш благосклонен/на учител/ка)... или поне много добре проветрено помещение.
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от Jacq на 08.05.16 07:37.
| |
|
Благодаря за информацията! Помогна ми доста !
А имам още едни въпрос - дали мога да концентрирам оцетна киселина в домашни усровия, като изпаря водата от оцета например ? Не мисля, че оцетната киселина ще сублимира или нещо подобно, но все пак да питам.
П.С. Мисля, че учителите по химия биха ми дали нещичко ако поискам...поне заради заслугите ми по химия...
| |
|
Оцетната киселина има по-ниска, но близка летливост с водата [1]. Това означава, че в парите над оцета има повече вода отколкото в течността, но простата дестилация не е добра идея. В такива случаи се ползва ректификация - постъпателна дестилация [2]:
[1]http://www.ddbst.com/en/EED/VLE/VLE%20Acetic%20acid%3BWater.php
[2]например: http://www.ludastrast.com/1044107710891090108010831072109410801103-1080-108810771082109010801092108010821072109410801103.html
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от Jacq на 08.05.16 22:08.
| |
|
Благодаря много !
| |
|
|
|
|