|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Водата в гел.
|
|
Автор |
The cursed (ще се върна) |
Публикувано | 11.03.16 19:31 |
|
Как да превърна водата в гел освен да я желирам с желатин?
Обаче методът да е лесен и за в домашни условия - без неразбираеми термини и лабораторни упражнения... моля!
| |
|
Отровен или неотровен?
| |
|
прозрачен или непрозрачен? За чий ти е, и какво друго ще има у водата?
| |
Тема
|
Re: Водата в гел.
[re: TCNQ]
|
|
Автор |
The cursed (ще се върна) |
Публикувано | 12.03.16 22:08 |
|
Неотровен, прозрачен гел. Във водата няма да има нищо - 'гола вОда'.
Ходих веднъж на лекар да ми гледат бъбреците на видеозон и докторката ми намаза корема (гледаше бъбреците от предната страна) с някакъв гел. Попитах я "Какво е това?", тя ми отговори "Вода!".
По стари водопроводни тръби, се образуват туфи от гелирана вода...
Как да кондензирам най-обикновена чешмяна вода до гел???
| |
|
Попитах я "Какво е това?", тя ми отговори "Вода!"
Излъгала те е. То доФторите са си мошеници от класа.
Примерно съдържание - полиакрилатна основа, консерванти, пречистена вода.
Така че чиста вода на гел - нанайси.
| |
|
Добре де, какво да сложа в чистата вода (ако чешмяната вода може да се нарече 'чиста') за да стане на гел?
Накрая, ще си купя желатин за торти от магазина и ще си я желирам... (веднъж едни приятели бяха донесли голяма тава желирано вино на рожденния ми ден и го ядохме с лъжици).
| |
|
http://www.vbox7.com/play:06a13d6d1f
| |
|
Аз малкп медовиждам... Този метод за желиране на кокя-колата може ли да се приложи и за вода? Дали да търся кой да изгледа клипа и да ми опише принципа с думи...?
| |
|
Има много на вид и брой вещества, наречени хидроколоиди - във вода набъбват и сгъстяват. Желатинът е само едно от тях. Вече са ти написали за синтетичните - полиакрилатни полимери, които след неутрализация образуват поликарбоксилатни аниони, които електростатично се отблъскват и така се изпъва полимерната верига вследствие на което се получава подобен ефект на слагане на клонки в дупка в земята, която може да задържи пръст отгоре си - водата се сгъстява до гел. Обаче както пак са ти писали, е необходим консерват, за да не се развъждат микроби.
Иначе естествените такива са наречени гуми - карагенан, ксантан, карбокси-хидрокси--метил/етил/пропил целулоза, алгинати, и т.н.
За ултразвуково изследване е необходима среда без газове, за това за добър контакт се ползва карбомерен (полиакрилатен гел).
| |
|
Стандартно 10 грама желатин желират 500мл течност (вода). Недостатък е че трябва да го загряваш.
Желатинът се разтваря в студена вода - 1 кафена чашка вода на 10 г желатин.
Когато набъбне (прилича на грис халва) се разтваря на водна баня на слаб котлон /задължително!/ или желатинът се слага в купа с топла вода. Много трябва да се внимава да не кипне. Като се разтвори добре - стане на прозрачен сироп, се смесва със сока, с който ще желираш. За меко желе и кремове се използва 10 гр. желатин (1 пакетче) на 500гр. мляко, сок или каквото там желираш. За твърдо желе, като за торта примерно, се използва 10 гр. желатин за 300-350 гр.
Има и други продукти за желиране и то на студено.
Например този за деца:
Продава се и у нас но ми се вижда доста скъпичко:
Предполагам че щом е за деца е напълно безвредно.
Все пак с този цвят е близко да акъла че някое дете може да си хапне от желето.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|