Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:01 01.11.24 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Водата в гел.нови  
Автор The cursed (ще се върна)
Публикувано11.03.16 19:31



Как да превърна водата в гел освен да я желирам с желатин

?
Обаче методът да е лесен и за в домашни условия - без неразбираеми термини и лабораторни упражнения... моля!



Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано12.03.16 00:14



Отровен или неотровен?





Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор TCNQ ()
Публикувано12.03.16 20:26



прозрачен или непрозрачен? За чий ти е, и какво друго ще има у водата?



Тема Re: Водата в гел.нови [re: TCNQ]  
Автор The cursed (ще се върна)
Публикувано12.03.16 22:08



Неотровен, прозрачен гел. Във водата няма да има нищо - 'гола вОда'.
Ходих веднъж на лекар да ми гледат бъбреците на видеозон и докторката ми намаза корема (гледаше бъбреците от предната страна) с някакъв гел. Попитах я "Какво е това?", тя ми отговори "Вода!".
По стари водопроводни тръби, се образуват туфи от гелирана вода...
Как да кондензирам най-обикновена чешмяна вода до гел???



Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор hidrazin4o (ветеран)
Публикувано12.03.16 23:40



Попитах я "Какво е това?", тя ми отговори "Вода!"

Излъгала те е. То доФторите са си мошеници от класа.
Примерно съдържание - полиакрилатна основа, консерванти, пречистена вода.
Така че чиста вода на гел - нанайси.





Тема Re: Водата в гел.нови [re: hidrazin4o]  
Автор The cursed (ще се върна)
Публикувано13.03.16 01:45



Добре де, какво да сложа в чистата вода (ако чешмяната вода може да се нарече 'чиста') за да стане на гел?
Накрая, ще си купя желатин за торти от магазина и ще си я желирам... (веднъж едни приятели бяха донесли голяма тава желирано вино на рожденния ми ден и го ядохме с лъжици).





Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор hidrazin4o (ветеран)
Публикувано13.03.16 10:04



http://www.vbox7.com/play:06a13d6d1f



Тема Re: Водата в гел.нови [re: hidrazin4o]  
Автор The cursed (ще се върна)
Публикувано13.03.16 13:03



Аз малкп медовиждам... Този метод за желиране на кокя-колата може ли да се приложи и за вода? Дали да търся кой да изгледа клипа и да ми опише принципа с думи...?



Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор TCNQ ()
Публикувано13.03.16 13:28



Има много на вид и брой вещества, наречени хидроколоиди - във вода набъбват и сгъстяват. Желатинът е само едно от тях. Вече са ти написали за синтетичните - полиакрилатни полимери, които след неутрализация образуват поликарбоксилатни аниони, които електростатично се отблъскват и така се изпъва полимерната верига вследствие на което се получава подобен ефект на слагане на клонки в дупка в земята, която може да задържи пръст отгоре си - водата се сгъстява до гел. Обаче както пак са ти писали, е необходим консерват, за да не се развъждат микроби.
Иначе естествените такива са наречени гуми - карагенан, ксантан, карбокси-хидрокси--метил/етил/пропил целулоза, алгинати, и т.н.
За ултразвуково изследване е необходима среда без газове, за това за добър контакт се ползва карбомерен (полиакрилатен гел).



Тема Re: Водата в гел.нови [re: The cursed]  
Автор hidrazin4o (ветеран)
Публикувано13.03.16 13:47



Стандартно 10 грама желатин желират 500мл течност (вода). Недостатък е че трябва да го загряваш.

Желатинът се разтваря в студена вода - 1 кафена чашка вода на 10 г желатин.
Когато набъбне (прилича на грис халва) се разтваря на водна баня на слаб котлон /задължително!/ или желатинът се слага в купа с топла вода. Много трябва да се внимава да не кипне. Като се разтвори добре - стане на прозрачен сироп, се смесва със сока, с който ще желираш. За меко желе и кремове се използва 10 гр. желатин (1 пакетче) на 500гр. мляко, сок или каквото там желираш. За твърдо желе, като за торта примерно, се използва 10 гр. желатин за 300-350 гр.


Има и други продукти за желиране и то на студено.
Например този за деца:


Продава се и у нас но ми се вижда доста скъпичко:

Предполагам че щом е за деца е напълно безвредно.
Все пак с този цвят е близко да акъла че някое дете може да си хапне от желето.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.