| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     Теми свързани с алтернативни източници на енергия 
 | 

|  
| Автор | 
alkor1 (ентусиаст) |  
| Публикувано | 25.06.12 23:50 |  
             |  
           | 

Здравейте,

Опитвам се да избера магистратура максимално близка до интересите ми и образуванието.
   Всяка една тема, която засяга алтернативните източници на енергия (генериране, преобразуване, съхранение, използване) и има потенциал - би ме заинтригувала :) Физиката също ме привлича, но ще трябва да се концентрирам с нещо в химията (ако е близко до физиката - ще е супер).  Освен алт. източници на енергия ето още  някои области, които предизвикват интерес у мен: фазови превръщания, термодинамични явления, специфични физични/химични явления и ефекти, процеси и апарати, енергийна ефективност, топлинни процеси, електрохимия, водородни технологии.
 Интересувам се от всички области, теми, подразделения, ниши, тайни местенца на науката - химия, за да мога да видя какво може да се направи. По какъв начин мога да се запозная с тях?
 Идеята ми дойде преди време, когато попаднах на Пътеводител в науката (т1 и т2 Алманах Биология и Физика).

Гледах двутомните учебници по неорганична и органична химия, но в тях са засегнати само основните стълбове в дадените дялове на химията.
 Например за топлинен елементи не бях чувал (учил съм специалност Органични химични технологии). 
 Също така - източници за новини в областта на аларнативните източници на енергия.

Единия вариант е да се занимавам с нещо по-рядко (което ме вълнува) – научно-изследователско, а другия, да се насоча към нещо по-масово (и по-небудещо възхита у мен) като например литиво-йонни и др батерии, които ще се търсят все повече с навлизането на електромобилите, но там няма какво да се изобрети, а по-скоро само се подобрява. Гледам да има реализация и в БГ (на запад всичко е добре дошло), затова сигурно ще ме насочите към втория вариант.

Редактирано от alkor1 на 25.06.12 23:51. 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Теми свързани с алтернативни източници на енергия 
[re: alkor1]
 | 

|  
| Автор | 
TCNQ () |  
| Публикувано | 28.06.12 10:35 |  
             |  
           | 

Мисля си, че литиево-йонните батерии са на изживяване, използват се вече суперкондензатори за целта.
 Енергията на бъдещето е или ТЯС, слънчева или от океаните.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
P. - koвaчa (Magentusiast) |  
| Публикувано | 28.06.12 12:37 |  
             |  
           | 

цената на литиевия  там бромид е яка а не идеите ми .попринцип Л.бр. поглъща жадно водата като се отделя  голямо количество топлина  от която пък водата се загрява и се изпарява и може да върти обикновена парна машина ако се кондензира след това водата и се нагрее с ток литиевия бромид  той пак поглъща водата и  все едно зареждаш акумулаторно с много голям коефициент на ефективност.-може би кажи речи 99.99% заразлика от  оловния акумулатор при които от 10 киловата вложени  в зареждането ,  4 отиват на вятъра.
 но няма да е  с литиев бромид  130 евро е килограма  направо невъзможна сума.
 то на тоя принцип мога и с други средства да  загрявам вода  да речем с негасена вар и  ще получа далеч по висока температура и налягания.както и да е  варианта отпада. скъп е.

|   |  

| 

|  
           | 

- Ето виж това - има интересни лекции 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: TCNQ]
 | 

|  
| Автор | 
hladnika  (brujo) |  
| Публикувано | 29.06.12 09:49 |  
             |  
           | 

както суперкап така и ЛЙБ имат своя пазарен дял, който ще нараства. Нови системи като литий - въздух, литий - вода в момента са в "окото" на изследователите и ще се борят за своето място.
  *ба бъ** дир* бля 
 св. св. електрон и неговите протони 
 чукча-читател 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: hladnika]
 | 

|  
| Автор | 
TCNQ () |  
| Публикувано | 03.07.12 13:01 |  
             |  
           | 

Доколкото знам, лития не е евтин, а и тези батерии са тежички, та затова така мисля, но ти си в научните кръгове, така че знаеш повече.
 Те и ЛЕД - дисплеите много се доработват, и имат и ще имат пазарен дял, но това не означава, че ОЛЕД технологията няма ще ги закрие до 5-10 години.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: TCNQ]
 | 

|  
| Автор | 
hladnika  (brujo) |  
| Публикувано | 03.07.12 22:51 |  
             |  
           | 

оловото е още по тежко ;)
 Един колега работещ в дюрасел УСА сподели че всички фирми занимаващи се с оловни откриват и литиева част, и стартерни има вече литиеви.
 скъп или евтин е според зависи...
 ЛЕД ОЛЕД не са ми сила, си мисля че холографията е посоката за следващите 20 години

*ба бъ** дир* бля 
 св. св. електрон и неговите протони 
 чукча-читател 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: hladnika]
 | 

|  
| Автор | 
| Публикувано | 10.10.12 16:32 |  
             |  
           | 

correct:)))

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
| Публикувано | 31.12.12 21:28 |  
             |  
           | 

ЗДравей:)))
 Честита Коледа и Весела Нова година на теби на всички тук
 Аз не знам кое е  онова дето ще бъде най ползвано и рекламирано в будещето  като акумулаторна енергия но за себе си бих се спрял на тези с фазово превръщане Литиев хидрид  , Литиев Бромид ,  дори ако щеш  най обикновен хексатидрен . това са перфектните  акумулатори когато става дума за  гигантска енергоемкост  , простота на обслужване  и трайност някои  фазови акумулатори  са направо на порядъци по енергоемкост какъвто и да е електроакумулатор например алуминиевия окис ако се не лъжа верно при 1000 градуса мам е направокато  за  ракета  мизерните 30 ватчаса на махвика и  оловния акумулатор или днес  високо котираните 300  ватчаса на литиевия акумулатор са си чиста бездна пред   веществата които аз  четох за удачни за акумуатор с фазов преход. Отделно  че 50 кубикова парна машина може да развие невероятните 45 конски сили така че  .. според мен бъдещето е на топлинните  машини и на термодинамичните цикли без значение  дори и Ренкин.Това е мое мнение  .Знам че по химически начин може да се постигне много но  пък въпроса там опира до цената.Разлагания с  сребро водороден прекис може да е  интересен но не  и икономически нито и като лесна технология нито безопасна.
 Все пак  науката  се развива ни сигуро ще има  изненади, но за  обозримото бъдеще и за средно статистическо грамотен  потреител  фазовите акумулатори съчетани с някой термодинамичен цикъл си остават като най реализуеми

|   |  
  |   

|  
 |   
 |