Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:35 03.11.25 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Тема Мравчена киселина?нови  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано08.08.12 11:16

Какви по-сложни химически продукти биха могли да се получат на база мравчена киселина?

Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Тема Re: Мравчена киселина?нови [re: Exhemus]  
Автор mendeleevm (непознат )
Публикувано08.08.12 22:26

От мен имаш "Овчи отговор", по зададения от теб въпрос.
Питам и отговарям - Какви по-сложни продукти се получават от вода?
1. Диафрагменна електролиза - получаване на 2Н и О и тяхното разделяне;
2. Бездиафрагменна електролиза в кисела среда - получаване на водороден пероксид. За друго не се сещам.

А сега по въпроса от теб - В неорганиката неутрализация с метали и техни съединения, получават се соли, формиати. Разтворимите във вода чрез директна неутрализация, утаяващите се - чрез обменни реакции. (Намери таблицата за разтворимост на формиатите и разсъждавай с лист и молив). По отношение на органиката - прилага се като най-първични синтези тъй наречената "органична неутрализация (естерификация) на алифатни, циклични, диенови, ароматни, кондензирани и хетероциклени алкохоли - продукти формиати. По низшите алифатни естери до пентановите миришат на разредители. От пентановите (най-вече изо алкохолите миришат на плодови есенции. Естерите с ароматни и алифатно ароматни (бензилов алкохол), алкохоли миришат на китки. При по-сложни синтези, първо трябва да се получи - формилов радикал НСОО и то само по косвени методи и после той да се внедри в бъдеща молекула при по-фин синтез.
Ако евентуално имаш предвид получаване на формамид, от там да го приложиш като съставка за бъдещи синтези (сещам се какви), прочетени в NET-а или подхвърлени от улицата - пътят е мноиго заобикалящ и трудно осъществим в апартаменти, макар и в София.

Мравчена киселина:
1. по IUPAC = Метанова киселина
2. по аптекарски = acidum formicicum

....?!

Оставям отговора незавършен, питай и други

Тема Re: Мравчена киселина?нови [re: mendeleevm]  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано09.08.12 15:43

Ако евентуално имаш предвид получаване на формамид - не.

Интересуват ме синтези, където кислорода се елиминира по някакъв начин.

Например, може ли да се стигне до метанол и етанол?

Тема Re: Мравчена киселина? [re: Exhemus]  
Публикувано09.08.12 19:35

Както бе формулирана първоначално темата, бе видно че се касае за хим. в-ва, които се синтезират с участието на НСООН. При уточнено зададената тема мисля, че става въпрос не за с/з, а за връщане към по-низши хим продукти.
В училищния курс по ОХ се даваха чат-пат контролни за преход между хим. в-ва - казано превръщания.
Пример: Метан -> Метанол -> Метанал -> Метанова (мравчена) к-на.
Виж в учебник по ОХ за училищата кое с кое в-во реагира за осъществяването на този хим. преход. Но целта при теб е обратния преход - пвръщане към по-прости хим. продукти. Имайки предвид, че сложността на синтезите в ОХ е от въглеводороди към по-сложни съединения (в случая - метанова к-на), не ми е известно и в промишлеността да се прави обратното. За разлика при неорганиката: руди, съдържащи дадения метал - следва флотация, хим преработки и накрая до метал. Именно металите се котират на борсата.
По отношение на получаване на етанол, няма как да стане от хомолози на метана, да се получат съединения на етана, ако още в началото още при въглеводородите не се приложи синтезата на Вюрц.

Това е от мен. За философски разсдъждения - виж в трудовете на Маркс, Енгелс и Ленин. Фройд и Ницше обясняват нещата по коцкарски теми.

Нека и други да се включат в темата. Успехи!

Автор TCNQ ()
Публикувано13.08.12 10:47

със сигурност да, особено биотехнологически. За етанол ти трябва + 1 С-атом, а това надали е ефикасно точно от мравчена к-на.

Тема Re: Мравчена киселина?нови [re: TCNQ]  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано13.08.12 12:08

Може мравчената киселина да се притъкми един път или два пъти към по-сложно съединение, а то после да се разцепи, като даде нужните ни продукти.

Въпросът е как да се елиминира някакъв процент от кислорода?

Публикувано13.08.12 23:09

След като си сигурен, че НСООН може да се внедри при някакъв органичен с/з, без да се активира по някакъв начин - направи го. В ОХ се прилага радикалово- функционалният синтез. Друго: - виж в укито какво пишат за химическите бълхи. С тяхно участие съм чувал, че с такива био- процеси се пречистват водите в пречиствателни станции някъде по света.
И накрая - потърси компютърна моделираща програма за синтез на молекули на органични съединения, която не проверява истиността на случайно генерираната молекула и ще си решиш проблемите - само теоретично. Аз такава простотия не ползвам.
Тук вече виждам овен, който се хвърля с/у огледало.

Тема Re: Мравчена киселина?нови [re: mendeleevm]  
Автор Exhemus (овчар)
Публикувано14.08.12 10:12

Знам, че по биологичен път става. Защо да не става и по химичен път?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.