|
Тема
|
разреждане на солна киселина
|
|
| Автор |
northernstar (непознат
) |
| Публикувано | 03.04.12 16:14 |
|
|
Към 350 мл вода добавям 150 мл концентрирана солна киселина (37%). Колко процентен ще е разтворът? Искам да избегна това разреждане и да ползвам готов разтвор.
Предварително благодаря! :)
|
|
|
|
|
Ми имаш данните - смятай - това че не знаеш как е друг въпрос ,което ме навежда на мисълта че не е добра идея да се занимаваш реактиви ,без (почти)никакви знания по която и да е химия - въпреки че тука си е въпрос на чиста математика ама карай
|
|
|
|
|
Много си прав- не знам как или по-скоро не съм убедена в това, което правя( дали ще е същото да изпозвам 16% р-р направен от 25% например и такива работи). Не искам и на картинка да виждам концентрирана солна, а и нямам условия, които да ми гарантират дори безопасно отваряне на бутилката ( камина). И все пак мен си ме чака- не мога да не направя разтвора, но не мога и да използвам киселината... Знам колко лаймски звуча, нито ми тича на образованитето, нито на професията. Понякога се чудя къде да се върна- в първи курс или в 8-ми клас...за моя сметка си е.
|
|
|
|
|
Я сега кажи за какво ти е тази разредена солна киселина?Търсиш точен процент или искаш просто да е разредена?
И какво толкова се плашокате от тази солна?Повечето скъпи препарати за почистване на бани и тоалетни съдържат точно солна киселина като активно вещество с разни други глезотии като боя, аромат.
Бутилката може съвсем спокойно да си я отвориш на двора (терасата).
Ако ти попадне по ръцете също няма страшно.ако не я измиеш в близките 20 минути може леко да ти пожълтеят пръстите и това си изчезва след няколко дена.Често ми се е случвало да си намокря пръстите.
А и да не забравяме че на всички коремите ни са пълни със солна киселина - участва в състава на стомашните сокове.
Само за две неща внимавай - в очите ако пръсне много боли и го знам от собствен опит.Ако дими гледай много много да не си навираш там носа или да я дишаш дълбоко и щастливо.
Но няма нищо страшно!
|
|
|
Тема
|
Re: разреждане на солна киселина
[re: hidrazin4o]
|
|
| Автор |
kikimor (зеленолюспест) |
| Публикувано | 04.04.12 20:52 |
|
|
Само да не я смесват с белина!!!!
Много е трудно да откриеш черна котка в тъмна стая, особено когато котката я няма в стаята!
|
|
|
|
|
Ами не знам защо се шашкам конкретно от нея. Иначе киселината ми трябва за разтвор на орто-толидин. Не съм го правила досега и това е единственият описан начин в стандартите, които имам. По знайни и незнайни причини лабораторията, в която работя няма камина от известно време... Дишам си достатъчно други неща рядко, но все пак! Искам да си спестя поне това.
Знанията ми куцат, практиката още повече...ще почета, ще ми мине едно друго през ръцете, пък дано стане нещо от мен.
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от northernstar на 04.04.12 22:35.</EM></FONT></P>Редактирано от northernstar на 04.04.12 22:48.
|
|
|
|
|
Споко, не се коркай.Ще стане нещо от теб!Бачкай спокойно и умната.
Явно си някъде в лаборатория и това че няма камина не е добре и не е редно.
То и аз нямам камина но бачкам на открито.Рядко ползвам солна киселина в количества по-малки от 2-3литра.Още съм си здрав, прав и корав.
Неорганичните киселини са ти най-малкия проблем - пази се от органиката.
Там е проблемно.
Ако има нещо - питай.Каквото може ще помогнем.
|
|
|
|
|
Изследвам питейни води. Орто-толидина ми трябва за отчитане на остатъчния хлор. "Разтварят се 1.35 г орто-толидин двухлорид...(всички банки са ортотолидин pure) и бавно и при постоянно размесване разтворът се прибава към смес от 350 мл вода и 150 к.HCl". Май повече трябва да ме притеснява това смесване, отколкото разреждането на киселината.
|
|
|
|
|
И защо трябва да те притеснява?
|
|
|
|
|
Чакай малко - нещата нещо не се вързват - работиш в лаборатория, а викаш -
"Знанията ми куцат, практиката още повече..."
Не знам - освен ако не си чистачка - как няма да можеш да си приготвиш реактива .
|
|