Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:24 03.11.25 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Практически въпроснови  
Автор rama_m (любител)
Публикувано27.09.11 21:46

Много съм зле с химията и затова имам питане за този форум. Искам да си държа на терасата голям съд с вода (резерва) за миене. За да не зеленясва и за да не се развиват разни микроорганизми в нея какво мога да разтворя? Като лаик ми хрумва само за сол (готварска или морска). Дайте някакви съвети.

Тема Re: Практически въпроснови [re: rama_m]  
Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано28.09.11 15:10

Белина (натриев хипохлорат), пише се NaClO. Нужни са по 2 капки 25% разтвор на 5 литра вода. През два-три дни се слагат още по 2 капки.

p.s. така третирана водата ще става и за пиене. "Чешмяната" вода я дезинфекцират със същото.

Редактирано от croesus на 28.09.11 15:11.

Тема Re: Практически въпроснови [re: croesus]  
Автор LinjackМодератор (...)
Публикувано28.09.11 20:45

Издребнявам, но е натиреив хипохлорит. С останалото съм съгласен.

ПП: Аз лично си филтрувам "чешмяната" вода през активен въглен във филтърна кана за да разкарам хлора.

----
бял подпис на бяло поле

Тема Re: Практически въпроснови [re: Linjack]  
Автор Изyмeн (Премъдър)
Публикувано28.09.11 22:32

Аз пък си мисля, че се пише NaOCl.

И кой го е натИрил?

Редактирано от Изyмeн на 28.09.11 22:33.

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано29.09.11 00:46

Извинявм се, недогледал съм.

Тема Re: Практически въпроснови [re: Изyмeн]  
Публикувано29.09.11 06:14

Ами, изписването NaOCl предполага съществуване на ковалента връзка, а веществото е йоно. Дори, съгласно правилата на неорганичната химия, хипохлористата киселина не може да се изпише като HOCl, защото хлорът е централния (по-електрополжителен йон) и веществото е киселинен хидроксид, т.е. ClOH.
Предпочита се HClO, пред ClOH, точно защото е киселина. Сравни с арсенистата киселина: H3AsO3 или As(OH)3.

----
бял подпис на бяло поле

Редактирано от Linjack на 29.09.11 06:16.

Автор Изyмeн (Премъдър)
Публикувано29.09.11 09:34

Явно по стар учебник съм учил.

Тема Re: Практически въпрос [re: croesus]  
Автор rama_m (любител)
Публикувано29.09.11 13:02

Благодаря.

Тема Re: Практически въпроснови [re: rama_m]  
Автор Berzelius (непознат )
Публикувано03.10.11 22:46

Първо, натриевият хипохлорит (прието е да се пише NaClO, но не е грешно и NaOCl) е избелващо средство и дезинфектант. Това означава, че след измиване или дезинфекциране с него, съдовете трябва да се изплакнат обилно с вода, тъй като е токсичен. Продават се далеч по-безвредни дезинфектанти, предназначени за ХВП.
Второ, достатъчно е водата предварително да се превари, за да се убият микроорганизмите.
Трето, мисля, че по-добре е да използваш леко позеленяла вода, отколкото да я "пълниш" с химикали.
Четвърто, човекът уважаеми колеги не ви пита за химични формули, а е задал конкретен въпрос!

Тема Re: Практически въпроснови [re: Berzelius]  
Публикувано03.10.11 23:34

Никой не е казал да се мие с белина (5-25% р-р на натриев хипохлорит - както и да се пише), а да се капнат две капки (0,1 мл) на 5 литра - това отговрая на 1-5 mg/L хипохлорит, в зависимост от конц. на изходната белина. Гранично-допустимата стойност за питейната вода е около 4 mg/L активен хлор, а в случая си говорим за вода за миене. Какъв е проблемът?

----
бял подпис на бяло поле

Редактирано от Linjack на 03.10.11 23:36.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.