|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Малка помощ ??
|
|
Автор |
Джемал Ерол Юмер (непознат
) |
Публикувано | 13.07.11 21:36 |
|
На смес от калций и алуминий с маса 40 грама е действано с разтвор на натриева основа.Отделеният газ в края на реакцията има обем 33,6 литра (н.у.).
Определете масовата част на калция и алуминия в сместа.
Ще ми помогнете ли да го реша и да ми обясните точно как става
| |
|
6NaOH +2Al -> 2Na3AlO3 + 3H2
Това е реакцията. 33.6 литра водород се е отделил, т.е. 1.5 мола (22.4 литра газ кой да е са равни на 1 мол). Значи е имало 1 мол алуминий (от 2 мола алуминий се отделят 3 мола водород), защото калция не реагира с алкални основи, докато алуминия има амфотерни свойства - реагира с киселини и основи (теоретично, защото реално се пасивира). Атомната маса на алуминия е 27, значи в 40 грама е имало 27 грама алуминий и 13 грама калций.
| |
|
Мерси за отговора може ли да попитам един личен въпрос къде си учил как направи толкова трудна задача за мен за няколко минути аз съм 10 клас, а задачата беше от олимпиадата за 8клас последен въпрос. Как да уча химията има ли си трикове за по лесно запометяване и съхраняване на знанията :) и върху какво да облегна когато уча
| |
|
С разбиране се учи химия, другото са лични неща и не те касаят.
| |
|
За разтвор, получен от 10g натриев хлорид и 90g вода, масовата част на разтвореното вещество е:
а) 0,10 %
б) 0,11 %
в) 10 %
г) 11 %
| |
|
Прочети си урока за концентрации.
| |
|
След голямо усилие разбрах как става мерси за напътствието :)
Редактирано от Джемал Ерол Юмер на 14.07.11 19:32.
| |
|
няма как без системни усилия и разбиране от твоя страна да стане. Няма и какво по-различно да ти каже никой от това, написано в учебниците.
Това беше повече от елементарен пример, не както преди, където трябва да знаеш свойства на 3 метала, да изравниш окислително-редукционно уравнение и да сътвориш 3-4 кръчмарски сметки.
| |
|
И аз имам един въпрос - няма ли калция да реагира с водата от разтвора на основата; да се отдели още водород и да се обезсмисли цялата задача.
| |
|
Даден е следният двустадиен процес:
2CH3COOH+CaCO3-->(CH3COO)2Ca+H2O+CO2
(CH3COO)2Ca-->CH3COCH3+CaCO3
Като използвате определението за катализатори, посочете в този случай кое вещество играе ролята на катализатор и кое е междинното съединение.
Това е междинното съединени (CH3COO)2Ca-->CH3COCH3+CaCO3 а катализаторът е CH3COO- това вярно ли е, ще може ли да ми го проверите
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|