|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Хромиране без хромна киселина
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 05.04.11 02:41 |
|
Здравейте. Един приятел, автотенекеджия иска да предлага и хромиране на автоброни и подобни елементи на клиентите си. Аз съм поцинковал разни неща, но се оказа че хромирането е съвсем отделна история.
Индустриалният процес, който се ползва за хромиране, става чрез електролитно нанасяне на мед, а след това и на хром върху металното покритие, като електролитът е с хромен сулфат, хромен оксид и калиев цианид. Калиевия цианид се използва, защото подобрявал качеството на покритието (без него хромът се нанася неравномерно, като фини детайли се изпускат, освен ако детайлът не е закачен с много жици, за да са равномерни електрическите потенциали).
Както виждате горното е много опасно и не е за пишман-химици.
Въпросът ми е дали някой знае за по-безопасен метод за хромиране? В случая цената и усилието не са от такова значение. Това, което четох аз е, че шествалентния хром е много токсичен едновремено и за човека и за околната среда, освен това е слабо кацерогенен. Отделно калиев цианид и хромен оксид едва ли ще се намерят някъде.
Хромния сулфат не е толкова токсичен (води се дразнещо вещество, а не отрова), но пък е много слабо разтворим във вода. Това, което си мислех да опитам е хромиране само с хромен сулфат, разтворен в някакъв разтворител, който не е вода. Можете ли да ми кажете какво може да се ползва за такъв разтворител, който да е подходящ за електролиза?
Благодаря
| |
Тема
|
Re: Хромиране без хромна киселина
[re: croesus]
|
|
Автор |
Alkoholok (degustator) |
Публикувано | 05.04.11 08:33 |
|
Привет
Без да се обиждаш, но единственото вярно нещо в поста ти е че имаш приятел тенекеджия
Всичко останало е много грешно и изключително невярно. Бих коментирал и бих помогнал със съвет и( или) рецепта, но да имаше поне две верни думи за които да се захвана.
Само ще кажа че класическите електролити за хромиране са "хромов анхидрид" демек хромена киселина около 300 г/л и сярна киселина около 3г/л ( нищо друго )
Могат да се добавят и флуориди в много малки количества като катализатор на процеса, но не е необходимо.
Но по-добре почети малко, изясни си понятията и питай конкретно
| |
Тема
|
[re: Alkoholok]
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 05.04.11 10:00 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
potr (ентусиаст) |
Публикувано | 05.04.11 17:08 |
|
Абе що да е слабо разтворим хромния сулфат? При отработена бихромна смес не се наблюдават утайки. е джако ше ти каже)
| |
Тема
|
[re: potr]
|
|
Автор |
Alkoholok (degustator) |
Публикувано | 05.04.11 21:38 |
|
Има разтвори за хромиране на основата на хромен сулфат, но са с много ограничено приложение и са много капризни за поддръжка.
По разпространени са хлоридните разтвори, рН около 2.6, които работят с графитни аноди.
И двата разтвора на са добра идея ако става въпрос за брони и други авто чаркове. ( не са за аматьори освен това )
Класиката си е класика
| |
|
Е, да но хората не искат да рабят с шествалентен хром. Щото после трябва да го се освободят от него по някакъв начин.
Като се замисля - остатъчният шествалентен хром в електролитната баня може да се редуцира до тривалентен, който е зелен - и неотровен с отностелно евтения зелен камък (FeSO4.7H2O).
6FеSO4 + 2H2CrO4 + 4H2SO4 --> 3Fe2(SO4)3 + Cr2(SO4)3 + 8H2O
Остатъчната киселина би могла да се неутрализира с варно мляко за да се получи гипс, с влючени железни и хромни оксиди/хидроксиди и сулфати.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Редукция на отработения хром
[re: Linjack]
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 05.04.11 23:42 |
|
Мислех си за нещо такова - редукция на хрома след като свърши електролизата. Благодаря много за информацята!
А това, което Алколока бърка, е че пише за "твърдо" нанасяне на хром - дебело покритие с цел да се уякчат метални предмети, например за по-бавно износване. При него няма фини детайли, а и покритието е доста по-дебело, затова не се използва калиев цианид. Аз пиша за декоративно покритие, което е обикновено 5-10 микрона и при което е важно ако има фини детайли по бронята или друга част, то те да имат добър естеститечски вид. Ако нанасянето ще е декоративно, може да се ползва калиев цианид дори за електролитно поцинковане.
Другият вариант, за който си мисля е просто да се съхранява работния електролит на безопасно място. Гледах блоговете на американски "майстори", които се занимават с хромиране и те пишат, че ползват един и същ електролит по 4-5 години, защото с възрастта качествата му се подобрявали (??).
Ще им кажа на моите познати да мислят за вариант с хромен сулфат и много жици, да видим дали ще излезе нещо.
| |
Тема
|
[re: potr]
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 05.04.11 23:47 |
|
И аз много се учудих, като го разбрах. Мислех си, че всички сулфати са добре разтворими, но се оказа, че бариевия и хромния почти не се разтварят. Не знам дали има връзка с това, че точно хрома и бария се ползват за антикорозивни покрития.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Linjack (...) |
Публикувано | 05.04.11 23:53 |
|
разтворимост във вода, разтворимост в киселина, разтворимост в основа....
В кисела среда, хрмоният сулфат е доста добре разтворим.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
[re: Linjack]
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 06.04.11 00:26 |
|
Извинявам се, имах предвид разтворимост във вода.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|