Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:32 12.07.25 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Тема натриев сулфатнови  
Автор bdimov (непознат )
Публикувано23.03.11 20:35

Здравейте господа химици.
Нещото, което ме мъчи в момента е следното. Понякога ми се налага да ецвам печатни платки и за целта ползвах железент рихлорид. После в магазина докараха едни разфасовки на бяло кристално в-во, което също си ецва добре. Продавачката казва че това било натриев сулфат. Е наложи ми се да ецвам по-голямо количество платки и реших да си взема 1 килограм сулфат направо от фирма за химични реактиви, защото цената е в пъти по-различна.
Да обаче след като направих разтвора, топвам вътре първата платка и чакам... така няколко часа без ефект

Та мисълта ми е някой има ли идея, къде и защо е проблема?! За информация искам да пспомена че на опаковката на сулфата вмагазина за ел. компоненти пише че трябва 100-те грама ( толкова е разфасовката ) да се смесят с 0,5л. вода. Аз трябваше да направя 2-пъти по-раздеден р-р т.е. на 1кг. в-во съм сипал 10л. вода ( защото имах само килограм в-во, а за да напълня съда и да мога да залея цялата платка въпросния аквариум, с който ецвам е толкова ) . Все пак мисля че випреки по-ниската концентрация пак трябваше да протича реакция, макар и с по-ниска скорост.

П.С. На опаковката на малката разфасовка никъде не пише че в-вото е натриев сулфат, а само за един ръчно написан етикет, но знае ли човек....

Тема но не е сулфатнови [re: bdimov]  
Автор LinjackМодератор (...)
Публикувано23.03.11 22:19

:( Съжалявам, но натриевият сулфат е доста интерент, а на теб ти трябва силен окислител. Подозирам, че се ползва натриев персулфат (Na2S2O8). Последният е много силен окислител - по-силен от ферихлорида и след ецване с него може да се наложи допълнителна пасивация.

----
бял подпис на бяло поле

Тема Re: но не е сулфатнови [re: Linjack]  
Автор bdimov (непознат )
Публикувано23.03.11 22:26

Какво значи "да се наложи допълнителна пасивация". И мислиш ли че с персулфат-а ще стане ецването?! Утре мисля да се метна до Пловдив ( защото ми е по-близно ) и да купя нещо, което да ми свърши работа, защото платките са ми належащи. Ако не реша нещо друго до утре съм се спрял на добрия стар железен трихлорид.... и да се свърши най-накрая тая моя мъка

Тема Re: но не е сулфат [re: bdimov]  
Автор Alkoholok (degustator)
Публикувано23.03.11 22:33

Да точно персулфат е ( натриев, калиев или амониев няма голямо значение ), някои платкаджии използват и смес от сярна к-на и водороден пероксид ( но не точно за ецване на платките )

.

Пасивация няма да ти трябва.

Редактирано от Alkoholok на 23.03.11 22:35.

Тема Re: но не е сулфатнови [re: bdimov]  
Автор Изyмeн (Премъдър)
Публикувано24.03.11 06:38

Ако се метнеш до Пловдив - отиди в Капана (намира се точно до Джумаята), просто питай първия срещнат. Там има два магазина, където може да купиш каквото ти трябва. Двата са разположени близо един до друг. Мога да препоръчам азотна киселина, само провери как действа, че знам за един случай, дето след използване на концентрирана не останала и следа от пистите след няколко секунди. Ако трябва да я разредиш - киселината се налива на тънка струя във вода и се бърка непрекъснато.

Най-важното е невидимо за очите.

Тема Re: натриев сулфатнови [re: bdimov]  
Автор kikimor (зеленолюспест)
Публикувано24.03.11 17:46

Навремето ецвах платки с воден разтвор на меден сулфат(син камък) натриев хлорид( готварска сол) мисля че бяха в съотношение 1:1, но не помня вече, химиците тук ще са по компетентни да кажат...... мисля ставаше някакво заместване, но ми е далечно вече.........

процеса не е много бърз, но пък са леснодостъпни химикалите, а и са безопасни за работа!

Много е трудно да откриеш черна котка в тъмна стая, особено когато котката я няма в стаята!

Тема проблем решеннови [re: bdimov]  
Автор bdimov (непознат )
Публикувано24.03.11 21:32

Днес ходих точно в един от магазините в "капана" и си взех килограм железен трихлорид. Другия път като се разкарвам натам ще взема пероксосулфат за пробата, защото сега бях притиснат от времето и неможех да си позволя повече експерименти.

Да питам един друг въпрос на тази тематика. Има ли начин за регенериране на разтвора от железния трихлорид, защото по мои наблюдения след време на дъното на съда пада утайка от мед ......

Тема Re: проблем решеннови [re: bdimov]  
Публикувано28.03.11 07:29

По принцип - да, на практика - не. Но ако пуснеш желязна скрап вътре, ще получиш мед - неособено чиста, но все пак - мед.

Уточнение: солта се нарича "персулфат", не "пероксосулфат"; второто название може да звучи по-правилно, но не се използва.

----
бял подпис на бяло поле

Редактирано от Linjack на 28.03.11 07:30.

Тема PS:нови [re: Linjack]  
Публикувано28.03.11 07:33

персулфАТ - с "ат", защото има и "персуфлИД", който е друго нещо.

----
бял подпис на бяло поле

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.