|
Тема
|
Отново въпрос
|
|
Автор |
bdimov (непознат
) |
Публикувано | 17.09.10 23:34 |
|
Здравейте отново. Пръво да кажа каква е идеята. Става въпрос за електролиза на вода ( по-точно воден разтвор на калиева основа ) с цел получаване на ННО газ. В момента за електроди се използват ламели от неръждаема стомана. Проблемите тук са в това че трудно се обработва , трудно се споява към някакви проводниици ( които също представляват шини от неръждажейка и т.н. ) . Предполагам се досещате че пробите с алуминий ,мед , желязо се провалиха , защото електродите минаха в раствора.
Въпроса ми е има ли вариант за някакво третиране (покритие на медни електроди примерно ) с цел устойчивоста им при процеса?
П.С. Отпаднал е момента с използването на графитови електроди , както и ламели от стъклена основа покрита с разни проводими оскиди
| |
Тема
|
Re: Отново въпрос
[re: bdimov]
|
|
Автор |
Arctur (минаващ) |
Публикувано | 19.09.10 00:46 |
|
Катодът може да е почти какъв да е метал дори от желязо, но за анод дори
и неръждавейката едва ли ще свърши работа. Обикновено, за анод се изпол-
зва платина или метал покрит с платина. Малко са металите, които могат да
се опрат на кислород в насцентно състояние.
| |
|
Каква е целта на хидролизата на водата: надявам се да не е за получаване на гориво за двигател. Елементарни сметки показват, че тази идея не работи.
А ако е нужен кислород или водород - има различни химични методи за тяхната синтеза без електролиза; за по-големи количества се продават и газови бутилки.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: HHO газ за какво?
[re: Linjack]
|
|
Автор |
potr (ентусиаст) |
Публикувано | 20.09.10 10:55 |
|
Aбе къв е тоя ННО газ, да не е водна пара?
| |
Тема
|
Re: Отново въпрос
[re: bdimov]
|
|
Автор |
bdimov (непознат
) |
Публикувано | 21.09.10 21:42 |
|
За електролиза на вода но не за да си карам колата. Просто ми трябва някакъв удобен и лесен начин да си правя водородо-кислород и да си го изгарям когато ми е нужно. Спрял съм се на този метод защото мисля че финансово е най-ефективен. .... та някой ще даде ли акъл че в скоро време трябва за започвам да правя електролизната клетка
| |
|
В клуба има електрохимик, след като той не ти е отговорил, се съмнявам някой да може да ти даде компетентно мнение. А това, че той не е отговорил ме навежда на мисълта, че въпросът ти не е зададен добре.
От моята гледна точка:
1. Пропуснал си да кажеш какъв е обемът на електролизната вана. Това може да е от голямо значение - калиевата основа карбонизира много лесно, затова ванта трябва да е затворена херметически, с някаква бариера между двете електродни пространства и постоянно положително налягане на образуваните газове. За малки обеми (няколко литра) такива мерки не биха били чак толкова важни.
2. Електрически контакт може да се получи с електрически клеми, не само със спойка.
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от Linjack на 21.09.10 22:29.
| |
|
Просто ми трябва някакъв удобен и лесен начин да си правя водородо-кислород и да си го изгарям когато ми е нужно. Спрял съм се на този метод защото мисля че финансово е най-ефективен
айде, да приеме че ще си направиш, в какво ще го съхраняваш докато стане нужно? като не за кола за какво ще се ползва....
как сметна че е финансово ефективен?
колко енергия хабиш при електролизата?
и адджеба, какво е това водородо-кислород?
едно цитатче:
Materials. Electrochemical processes place particularly high requirements on corrosion protection. The conventional water electrolysis with potassium hydroxide as electrolyte can be carried out using carbon steel as a material of construction. Areas particularly subject to attack are coated with plastics or ceramics or are nickel-plated.
The cathode is usually made of steel. To reduce the hydrogen overvoltage E3 the surface texture may be activated and coated with various catalysts. The anode and the electrodes of bipolar cells are usually made of nickel or nickel-coated steel. Next to platinum, which cannot be used for economic reasons, this material has the lowest overvoltage.
The diaphragm in the classical electrolysis units was initially made of asbestos. The asbestos mats, which separate the electrodes from one another, were reinforced with nickel nets. Because of the health hazards involved in the use of asbestos, substitute materials are being looked for. Ceramics and hydrophiliated polymers may be the solution to this problem.
*ба бъ** дир* бля
св. св. електрон и неговите протони
чукча-читател Редактирано от hladnika на 23.09.10 15:17.
| |
|
Най-ефективен е финансово ако тока ти е безплатен, водата няма да я смятаме.
При автомобилните двигатели също има смисъл ( също има безплатен ток ).
Електродите само от неръждавейка ( 316Т или 316L ), има варианти с платина, платиниран титан или други скъпи и практически неприложими материали.
Идеята за мед с покритие е неприложима на практика.
| |
|
|
|
|