|
|
Hякой да го е разбрал добре това чудо?
Te mogat da poletqt ,zashtoto sa uvereni che mogat...
| |
|
Що е то тунелният ефект:
Аз знам за съществуването на поне две напълно различни явления, наричани с това име:
1)В квантовата механика - ефект, при който частичка с енергия по-ниска от тази на дадена енергетична бариера може да премине през бариерата с твероятност по-голяма от нула. Има приложение в полупроводниковата технология.
2)В химичното инженерство, по точно - реакторно инженерсво: в реактор с пълнеж, флуидът минава основно по пътя на най-малко съпротивление. Това може да доведе до преминаване на основната маса от течността или газа покрай стените на съда, вместо през слоя пълнеж - нежелателен ефект, наречен тунелиране. Ефектът е близък по механизъм, но различен от т.нар. "стенен ефект".
В конкретния случай кое е чудото - квантовото или реакторното?
ПП: От руски ли превеждате? Съдя по подреждането на думите, че сигурно е от руски, но би могло и да е френски.
Мисли, главо, мисли... ще ти купя шапка
| |
|
Ами квантовото....чудно ми е как така електрон може да "премине" през ядрото....и си тарся летература ама нета е по скоро беден на информация за това.
Е да то си е съвсем разпространено явлението вярно ,но е трудно за разбиране ,все пак говорим за квантова физика ;)
А превода е от италянски....въпреки че единствената летература която имам по въпроса е на англииски
| |
|
На какво ниво - ако е за приказки - вижте уикипедия "тунелен преход," а ако е за математически изводи - който и да е университетски учебник по основи на физиката.
Освен това, вижте в заглавната тема - има връзки към някои (главно руски) книги по нета - химия и физика.
Разбира се - зависи от вашето ниво - не е нужно да разбирате математическия анализ, но пък не вреди - в 9-ти клас сам почнах да се обучавам по производни, комплексни функции и интеграли. В библиотеките е пълно с всякакви вълшебни книги за средношколци, а и за по-големи.
Мисли, главо, мисли... ще ти купя шапка
| |
|
По-скоро математически изводи .Благодаря ти много :)
| |
|
|
|
|