|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
естерификация
|
|
Автор |
aй ca нaпийм (непознат
) |
Публикувано | 12.12.08 16:41 |
|
мога ли да използвам фосфорна киселина за катализатор на естерификация между етанол и оцетна киселина или трябва някоя по силна неорганична кислелина.и ако може да ми кажете, ако има нещо по особено как да направя тази реакция?
| |
|
Мисля ,че наи-добрия варянт е сярна к-а за фосфорна не съм сигурен но сярната е много по хигроскопична от фосфорната и по лесно ще свърже оделената вода за да се изтегли равнвесието на дясно
| |
|
При естерификацията като химическа реакция предпочитано се използва за катализатор сярна киселина
| |
|
да то е ясно че със сярна ще е по-добре ама нямам и вапросът ми е дали фосфорна ще свърши някаква работа?
| |
|
Полифосфорна-та ще е дъ бест.
А цс*ка УМРЕ
АЛЕ, АЛЕ
| |
|
ам в какво отношения трябва да смеся 90% спирт с оцет,коите ако не се лажа е 6 7 %,че да стани естерификацията.
| |
|
Няма да стане. В оцета имаш 95% вода, а вода се отделя при естерификацията.... т.е. водата в оцета ще подтиска естерификацията. Освен това за естерификацията са нужни много високи температури, примерно 180-200С, а за целта ти трябва автоклав, който едва ли имаш.
Когато ветровете са бурни, има опасност да попадне песъчинка в окото ни. Нека пазим зрението си.
| |
|
С фосфорна няма да стане ...или ако стане резултата ще е плачевно малък ...Сярна и то концентрирана ( 96%)...и алкохола най-добре да е 100% и 95% ще стане ,но ще получиш по -малко продукт .
Температурата е много важен фактор ,но става и в домашни условия(т° кипене ..поне половин час)получавала съм до 90% в мол .А и алкохола да е поне три пъти повече от карбооксилната киселина
Te mogat da poletqt ,zashtoto sa uvereni che mogat...
| |
|
Такова "нещо" като "полифосфорна киселина" НЯМА.не пишете глупости ,ако обичате,много ви моля!!! и как може да имаш фосфорна киселина,а сярна да нямаш...че тя фосфорната е по-скъпа от сярната,по трудно се очиства продукта от нея,затова се предпочита сярната.селективността с използване и на двете киселини и приблизителн еднаква,тъй като самата реакция "естерификация" е по начало с конверсия над 95%. за незнаещите..."конверсия" означава степен на превръщане,т.е. количеството получен целеви продукт от единица маса на изходните вещества.така,че дали ще използваш фосфорна или сярна...ефекта няма да се различава особено.
| |
|
А какво не й хареса на полифосфорната киселина? Ясно, че във воден разтвор не може да съществува, а така...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|