|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Запазване на патината
|
|
Автор |
savsem_slu4aen (непознат) |
Публикувано | 26.11.08 20:41 |
|
Здравейте всички в този клуб. Може би тази тема вече многократно да е разисквана, но аз до сега не съм влизал тук и не мога да знам. Интересувам се от това как и с какво бих могъл да си помогна при почистването на антични монети от бронз и мед. Като е напълно ясно че благородната патина върху тях трябва непременно да се запази. Налепите по монетите престояли в земята понякога са толкова твърди, че колкото и да ги кисна във вода - не се разтварят. Понякога има и много варовикови отлагания. Знам че която и да е киселина ще повреди патината и ще проникне и в метала, което е тотално увреждане. Въпросът ми е има ли някакво в-во което да би могло поне малко да накара тези налепи да омекнат, за да могат по-лесно да се отстранят механично, но да не разяждат патината. Предполагам е важно да се знае какво точно представлява патината и какъв е нейният химичен състав. Благодаря предварително.
| |
|
щом си в час предполагам знаеш,че с каквото и да обработиш монетата цената и пада. т-е не я ебавай предполагам,че нищо не се разчита по нея,но не я мажи с нищо има и други начини да разбереш каква е
| |
|
Не е въпроса само да разбереш монетата на кой ''цар'' е. Кой колекционер ще сложи в албума си монета с много кал и налепи. Още по малко - да ти даде добри пари за нещо което не е ясно дали е качествено или скапано. Нали въпросът е да се запази целоста на патината, а да се отстрани само налепа.
| |
|
с ултразвукова ваничка не става ли ?
| |
|
Може би, но нямам. Ако някой е пробвал с ултразвук - моля, нека сподели.
| |
|
ами аз имам ултразвук, ама нямам такава монета :)
иначе съм чистил какви ли не мизерии и твърди полипи, става, даже е опасно, че сваля златното покритие от позлатени електрически контакти.
пробвал съм без абразив, а има и специални абразивни разтвори, дето яко шлайфат
| |
|
Жалко, че няма как да ти дам една да пробваш.
| |
|
Прочети тук:
http://www.jstor.org/pss/1506489
"Натриев триполифосфат* - безопасен блокиращ агент за обработване на екскавирани медни предмети"
*-известен като "Калгон"
Мисли, главо, мисли... ще ти купя шапка
| |
|
Kупих калгон и накиснах една монета. Чакам да видя резултата. Може и до утре да чакам - но аз не бързам. Между другото видях че и ''течност за ютии'' е с подобно предназначение, но какъв ли е нейният химичен състав.
| |
|
Вади монетата -- снощи отговорих по нощитете (мое време) и аз не четох статията, а само ти дадо връзка.
Сега като я чета се стряскам малко - ще има да ме богославяш.
Калгонът не е натриевия тирполифосфат, а натриевия хексаметафосфат.
Оказва се, че все пак триполифосфатът е безопасният агент.
Освен това, в статията е описано, че кисненето на предметите е за 8ч. Така че вади монетата преди това, обмий я добре с дестилирана вода и подсуши.
В статията сушат при сто градуса, а после поставят да истине в десикатор над силикагел, но в домашни условия това може и да не е най-доброто решение.
ПП: Прочети или намери някой да ти преведе какво е написано. Качих я тук:
Мисли, главо, мисли... ще ти купя шапкаРедактирано от the Jack на 29.11.08 15:39.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|