Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:23 17.07.25 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Тема Формули за определяне на "титъра"в %  
Автор sevdanco (непознат )
Публикувано26.07.08 09:36

Здравейте.
Предварително се извинявам ако не задавам правилно въпроса.Става въпрос за една позната която започна работа като лаборантка и ме помоли да и намеря формули по който се изчислява в % "титъра" за соленост и pH.Доколкото разбрах споменаваше за еквивалентност и още нещо.Предполагам че горе долу ще ме разберете.
Ако можете помогнете.
Благодаря.
Желая всичко добро.

Тема Re: Формули за определяне на "титъра"в %нови [re: sevdanco]  
Автор PerkinElmer (Aldrich)
Публикувано26.07.08 10:55

Здравейте!

Не се учудвам, че все още някъде се използват подобни понятия.
Учудвам се, че хората започващи работа на подобни места се примиряват и приемат използването им защото е по-лесно да продължиш така, както се е правило преди 50 години, от колкото да промениш нещо.

За съжаление аз не мога да Ви помогна, тъй като не само не разбирам за какво става въпрос, но и има противоречие.
Титър е "лаборантска" единица, която не е редно да се ползва вече. Но тя не се изразява в %-ти, а в маса на обем разтвор - г/л, мг/л и служи за коригиране на реалната концентрация на разтвора, т.е. вместо всеки път да се изчисли реалната концентрация на разтвора се ползва титъра за коригиране. Не съм чел, чувал и виждал да се изразява титър в процент. А титър за соленост - абсурд.
Да не говорим за рН титър - пълен абсурд. Това е просто несериозно. И няма да се учудя ако някои просто така е решил да нарича нещо си, щото му звучи по-добре.

Предполагам, че Вашата позната работи в някакво производство и има припокриване на понятия или те са строго специфични за областта (както захарен градус, градуси твърдост, промили алкохол в кръв).
За целта трябва да се издири първоизточника на тези понятия и да се види какво се разбира под тях.
Така, както сте ги написали те не само нямат реален аналитичен смисъл, но представляват и аналитичен абсурд.
"Еквивалентност" отдавна няма и единственият дял на аналитичната химия, където за удобство все още се ползва понятието еквивалент - това е окислително-редукционния обемен анализ. Пак недоумение за каква еквивалентност става въпрос и на какво?

Поздрави,
Р.Е.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.