|
Тема
|
Формули за определяне на "титъра"в %
|
|
Автор |
sevdanco (непознат
) |
Публикувано | 26.07.08 09:36 |
|
Здравейте.
Предварително се извинявам ако не задавам правилно въпроса.Става въпрос за една позната която започна работа като лаборантка и ме помоли да и намеря формули по който се изчислява в % "титъра" за соленост и pH.Доколкото разбрах споменаваше за еквивалентност и още нещо.Предполагам че горе долу ще ме разберете.
Ако можете помогнете.
Благодаря.
Желая всичко добро.
| |
|
Здравейте!
Не се учудвам, че все още някъде се използват подобни понятия.
Учудвам се, че хората започващи работа на подобни места се примиряват и приемат използването им защото е по-лесно да продължиш така, както се е правило преди 50 години, от колкото да промениш нещо.
За съжаление аз не мога да Ви помогна, тъй като не само не разбирам за какво става въпрос, но и има противоречие.
Титър е "лаборантска" единица, която не е редно да се ползва вече. Но тя не се изразява в %-ти, а в маса на обем разтвор - г/л, мг/л и служи за коригиране на реалната концентрация на разтвора, т.е. вместо всеки път да се изчисли реалната концентрация на разтвора се ползва титъра за коригиране. Не съм чел, чувал и виждал да се изразява титър в процент. А титър за соленост - абсурд.
Да не говорим за рН титър - пълен абсурд. Това е просто несериозно. И няма да се учудя ако някои просто така е решил да нарича нещо си, щото му звучи по-добре.
Предполагам, че Вашата позната работи в някакво производство и има припокриване на понятия или те са строго специфични за областта (както захарен градус, градуси твърдост, промили алкохол в кръв).
За целта трябва да се издири първоизточника на тези понятия и да се види какво се разбира под тях.
Така, както сте ги написали те не само нямат реален аналитичен смисъл, но представляват и аналитичен абсурд.
"Еквивалентност" отдавна няма и единственият дял на аналитичната химия, където за удобство все още се ползва понятието еквивалент - това е окислително-редукционния обемен анализ. Пак недоумение за каква еквивалентност става въпрос и на какво?
Поздрави,
Р.Е.
| |
|
|
|
|