Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:22 17.05.26 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Въпрос за премахване на ръжда.нови  
Автор JohnFound (asm32 developer)
Публикувано23.02.07 15:19

Ортофосфорната киселина не ми върши много работа, защото искам да се почисти до голо желязо, без слой от железен фосфат. Отгоре ще се използва грунд, който трябва да има електрически контакт със желязото и затова фосфатите са неприемливи.
Затова трябва да се използва солна киселина в която смятам да прибавя инхибитор на киселинната корозия, за да не разтваря стоманата, а само ръждата.
Въпросът ми е, доколко всъщност тези инхибитори забавят разтварянето на метала от солната киселина? Какъв точно инхибитор да използвам - трябва да е достъпен, защото все пак съм любител. В разни книжки прочетох, че се използва уротропин. За същото нещо се споменава и желатина. Аз лично смятам да пробвам със смес от двете - хем желатина ще направи цялата смес като паста.
Има ли по-добри варианти? Всъщност откъде може да се купи уротропин?
И изобщо всякакви съображения по темата са добре дошли.

Поздрави.

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда.нови [re: JohnFound]  
Публикувано24.02.07 14:53

Бре, никой ли не знае?

АвторCkитниk (Нерегистриран)
Публикувано24.02.07 23:05

Аз съм почиствал железни предмети доста добре с домашен оцет, в който
има разтворена готварска сол. Предметът се накисва за около едно денонощие.
След това се изтърква и измива с четка за дрехи. За да не ръждяса отново,
докато чака някаква следваща операция, се накисва в разтвор на натриев
карбонат. Последният инхибира ръждясването.

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда.нови [re: Ckитниk]  
Публикувано25.02.07 18:35

Потапянето за съжаление е невъзможно - конструкцията е прекалено голяма. Единственият възможен вариант е да се маже на части и след почистването да се грундира обработената част веднага.
Преобразователите на ръжда, които намерих на пазара просто не вършат работа. Затова реших, че трябва да се използва по-силна киселина, защото намазаният слой съдържа малко количество активно вещество, което, ако се използва слаба киселина, просто не може да взаимодейства с цялото количество ръжда.

Автор navy7Obg (PhD)
Публикувано26.02.07 10:22

Слоят железен фосфат го премахваш със силна основа, но въобще идеята ти е доста погрешна.
Как си мислиш, че ще се прояви желатина в солна киселина, респективно уротропина?
В химията не става като четеш за свойствата на някои вещества поотделно и да ги получиш накуп като ги смесиш!
За да разтвориш само ръждата, а не метала ти трябва нещо, което реагира само с оксида/хидроксида, а не с метала.
Солната киселина доста охотно реагира с желязото!

ПОДАРЯВАМ ТРИОН С ИДЕАЛНА ЦЕЛ
-ГРЕДИ РЕЖЕ ВСЯКАКВИ

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда. [re: navy7Obg]  
Публикувано26.02.07 11:15

За желатина не съм сигурен. На уротропина нищо няма да му стане - просто ще се разтвори. Въобще, прибавка само от уротропин също би трябвало да свърши работа. Желатина ми трябва за да се сгъсти разтвора и да не се стича от вертикални повърхности. А ако действа и инхибиращо, още по-добре.

Ако имаш по-добра идея, ще я чуя с удоволствие. Нали затова си поствам въпроса във форума.

Автор navy7Obg (PhD)
Публикувано26.02.07 11:50

Е, аз пък съм сигурен за желатина. Единствената гума, която е стабилна и при рН около 1ца, е ксантана.
А на другите въпроси като си отговориш, може и да намериш и други вещества, освен конвенционалните ръждопреобразователи. При тях въпросът "Цена" е много як, теб ако това не ти е проблем, значи избор бол!

ПОДАРЯВАМ ТРИОН С ИДЕАЛНА ЦЕЛ
-ГРЕДИ РЕЖЕ ВСЯКАКВИ

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда.нови [re: navy7Obg]  
АвторAlkoholok (Нерегистриран)
Публикувано26.02.07 13:58

Такива големи конструкции се почистват механично, НЯМА друга алтернатива. Особено ако ръждата наистина е дебела. Продават се и готови инхибитори, цените са от 5 до 10 лв/л, работните концентрации са от 0,5% до 2%, ефективни са при работа със солна и сярна к-на или смес от тях ( каквато и да е концентрация ).
Но с мазане не става, иска си киснене и то бая киснене ( и то на топличко ), откажи се от мазането.
А че уротропина става, става, но просто е безмислено

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда.нови [re: navy7Obg]  
Публикувано26.02.07 16:11

Абе, не си много компетентен, виждам. ОК, peace.

Тема Re: Въпрос за премахване на ръжда.нови [re: Alkoholok]  
Публикувано26.02.07 16:17

Продават се и готови инхибитори, цените са от 5 до 10 лв/л, работните концентрации са от 0,5% до 2%, ефективни са при работа със солна и сярна к-на или смес от тях ( каквато и да е концентрация ).

А нещо по-конкретно. Аз също открих че някъде, някой продава готови, високоефективни инхибитори. Сигурен съм също, че фирмите, които работят с такива материали си знаят откъде да си ги купят и им ги доставят направо в 50 литрови варели (чували, вагони и т.н.).

На мене проблема ми е къде да отида и да кажа "завийте ми 20грама" - съдейки по необходимите концентрации, толкова ще ми трябват.
Нали разбираш, на мене това ми трябва инцидентно и еднократно. Нямам намерение да си изкарвам хляба с чистене на ръжда.
А иначе, то е ясно, че без търкане и механична обработка няма да мине - въпроса е да се минимизира механичната работа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.