|
|
|
Тема
|
Счупен термометър
|
|
| Автор | Heли (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.02.07 15:10 |
|
|
Вчера малкият ми син счупи термометъра. Опитах се да почистя по големите топчета живак, после поръсих със сяра и след това с прахосмукачката. Изчетох всичко което намерих в интернет, но търся човек който да ми каже до колко е опасно ако все пак някое малко топченце се е свряло някъде? Това е стаята в която спим. Може ли да се повика някой който да замери живака във въздуха? Моля ви помогнете ми ,че ще се побъркам!!!!!!
| |
|
|
|
Здравейте Нели,
Успокойте се. След като събрахте живака къде го изхвърлихте? Какво направихте с торбичката на прахосмукачката? Това са по-съществените въпроси за мен...
С какво е застлан подът ви? Ако е теракота или балатум - няма никакъв проблем. Малко по-неприятно е ако е дебел килим. В този случай ако навиете малко скоч (тиксо) на ръката си може да съберете още някое топченце. Сярата не е особено ефективна, въпреки наученото от гражданска защита. Химическите методи за обезврдеждане на живак също не са препоръчителни.
Пак повтарям - ако е теракот или балатум - избършете ги добре. Ако е килим - изтупайте го здраво. Проветрявайте си често стаята - и без това е здравословно и няма никакъв проблем. Не е необходимо да се прави определяне на живака във въздуха.
Поздрави,
Р.Е.
| |
|
Тема
|
Re: Счупен термометър
[re: Heли]
|
|
| Автор | eдин (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.02.07 16:13 |
|
|
Станала е белята, но смятам, че хората в тоя форум ще ти хомогнат.
Включвам се само за да те успокоя до някъде.
Когато бяхме 11-12 годишни чупехме нарочно термометрите за да си играем с живака, щото много интересно мърдаше и се търкаляше.
Това продължи с месеци, докато не изядохме боя и загубихме интерес.
Сега всички сме на 4х12 и няма никой поразен!
Споко!!
| |
|
Тема
|
[re: PerkinElmer]
|
|
| Автор | Heли (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.02.07 16:27 |
|
|
Пода е с ламиниран паркет и някъде прочетох ,че живакът можел да попие през фугите. А що се отнася до отпадъците изхвърлих ги в контейнера. Сега вече разбрах ,че е грешка ,но уви. Не сме достатъчно информирани как да действаме в подобни ситуации. Щом е толкова опасно защо ги продават тези термометри?
| |
|
|
|
Ламиниран паркет. Чудесно. Никаква опасност няма. Ако беше дървен - тогава е по-зле. Дишайте спокойно и бъдете живи и здрави. Не се притеснявайте за контейнера, но задължително сменете торбичката на прахосмукачката.
Поздрави,
Р.Е.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Tepмoмeтъpa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 08.02.07 15:36 |
|
|
Ами продават ги в България, Сърбия и още няколко страни от региона. Като не броим Украйна, Беларус и други от сорта. В почти всички западни европейски страни живачните термометри са забранени за продаване и се ползват електронни. Затова ми е и много смешно като питам в аптеката - какви са тези термометри и посочвам живачните - германски, отговарят ми продавач(к)ите. Един обикновен електронен термометър вече струва 10-15 лв и мери за секунди.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
JohnFound (asm32 developer) |
| Публикувано | 23.02.07 16:03 |
|
|
Спокойно! Количеството живак в термометъра е малко и няма нищо страшно. Никой няма да пострада, дори и да е останало малко тук там из стаята. Стреса който си изживяла е далеч по-вреден от малките количества живак, които ще се изпарят и ще влязат в кръвообръщението ви.
Въобще, напоследък се забелязва щура параноя по въпросите за живака и примерно радиоактивните и канцерогенните вещества.
Не че не са вредни разбира се, но всичко зависи от дозата, а дозата доста често е голяма - нещо което не ни казват, като ни плашат по телевизията.
Не забравяй, че живак се използва например в пломбите - не съм чул някой да се е отровил.
| |
|
|
|
|