|
Тема
|
алхимици-история
|
|
Автор |
ивaнивaнич (турист...) |
Публикувано | 04.10.06 21:38 |
|
много съм любопитен относно достъпа до всички в-ва,с които са боравили.Къде в природата са ги намирали?Кои години и по какъв начин са правени дадени открития относно свойства и нови в-ва,реакции...?Ако някой знае конкретни заглавия на книги,които да потърся нека сподели.
"Защо всичко,което е достижение на Човека,не е достояние на хората?"
| |
|
Прочети "Велики химици" в 4 части, аз оттам научих много интересни неща.
Най-важното е невидимо за очите...
| |
|
благодаря ти-ще я потърся.Не те засичам.Изглежда си доста зает.
Аз имам напредък-но исках да те питам нещо.Ако имаш време в ай си ку-то?
| |
|
много от достъпните по онова време вещества (средните векове) са били добивани от природата - например сярата, която има залежи в естествен вид. Живак са добивали от термично разлагане на HgS2 (изветен като цинобър, имащ червен цвят и използван в живописта). Парите на живака са ги улавяли с охлаждана тръба, така че по стените й са се стичали след кондензация на парите капки живак.
Други метали са се добивали също от древност - желязо, мед, олово, злато, сребро.
Ледена оцетна киселина за първи път е изолирал алхимикът Глаубер, който нагрявал до овъглаване някакви растителни остатъци. Той също така прави и пиролиза на въглища и добива разни други органични вещества.
Той е изолирал и Глауберовата сол (Na2SO4) от някакво езеро, в чиято вода тази сол се съдържа и била известна с лековитит си свойства за стомашни проблеми (или нещо подобно). Глаубер успява да добие кристален меден сулфат и го нарича "син витриол". Той обаче умира в мизерия и изоставен от всички , а също и поради своето доста разклатено здраве, което определено се дължи на работата му с голямо множество вредни и разяждащи вещества без сериозни мерки за сигурност. (по онова време хората са си нямали на представа с какво работят)
Общо взето не е бил известен строежа на веществата.
Концентрирана сярна киселина са добивали много хитро: с пиролиза на Fe2(SO4)3 (сух) и SO3 май директно са го барботирали във вода, докато се получи олеум.
Солната киселина пък по класическа реакция на готварска сол със конц. сярна киселина и улавяне на хлороводорода чрез барботиране във вода, докато се получи конц. солна к-на.
Азотната не съм сигурен кога са почнали да я добиват, но нитратите са познати от доста отдавна, със сигурност поради употребата им в барута.
Содата и варовика (от който пък още в древност са добивали негасената вар) а също така и SiO2 под формата на пясък са били използвани за производството на стъкло.
Интерсно е да прочете човек за историята на химията в тези времена. Доста материал може да се намери в химията на Некрасов, която може би се предлага антикварно, а също и в томовете от поредицата "велики химици", както спомена Изумен.
| |
|
благодаря-това наистина е доста интересно...
| |
|
"Велики химици" -автор проф.Калоян Манолов ,най-интересни ми се сториха навремето 1-ви и 2-ри том.Още "Химическа лаборатория у дома"-автора не си спомням и "Забавна химия" - помня ,че автора беше сърбин.Ех минало ,минало...Мисля ,че сега е време да се преиздадат някои книги ,преведат други и напишат нови -достъпни и интересни за учениците.Тебеширената химия би отвратила и Ломоносов.Нищо не може да се сравни с удоволствието да направиш собствена апаратура в която да се получава нещо.
| |
|
|
|
|