Тема
|
izvli4ane na blagorodni metali
|
|
Автор | bombik (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.05.06 19:04 |
|
pritegavam okolo 1kg. pupki"kontakti" ot kontaktori"releta".na pruv pogled sa sreburni no 4etoh 4e tova vsu6nost sa splavi na srebro s platina,zlato,paladii i volfram.vuprosut mi e ima li ne6to viarno v tova.niakakva literatura v koiato da pi6e v koi modeli kakvo se sadurga i ima li v gr. Ruse laboratoria v koiato da mi napraviat analiz na splavta.predlogete na4in kak da gi stopia i napravia na kul4eta.blagodaria predvaritelno.
---------
Linjack:Пиши на кирилица:
притежавам около 1кг. пъпки\"контакти\" от контактори\"релета\".на пръв поглед са сребърни но четох че това всъщност са сплави на сребро с платина,злато,паладии и волфрам.въпросът ми е има ли нещо вярно в това.някаква литература в която да пише в кой модели какво се садържа и има ли в гр. Русе лаборатория в която да ми направят анализ на сплавта.предложете начин как да ги стопя и направя на кюлчета.благодаря предварително.
Редактирано от Linjack на 31.05.06 19:37.
|
|
|
Обикновенно, "пъпките" на релетата са само покрити с някаква сплав или метал (родий, паладий и др.), а отдолу под нея е мед. Така, че за никакви "кюлчета" не може да иде реч. Ще извадиш няколко милиграма материал.
|
|
Тема
|
Re: izvli4ane na blagorodni metali
[re: bombik]
|
|
Автор |
Ra4O Kowa4a (ентусиаст) |
Публикувано | 31.05.06 23:09 |
|
До някъде това е така но си има сребърни котакти и други там златни и прочее.Що се отнася до платина това са платинити. Просто забрави че можеш нещо да изкараш.
"световно производство на Платина около 100 тона 1 грам при най благоприятния случай е 800 лева и за това се използват платинити
ПСециални пресовки от съединения в които учавстав платината." по спомени от едно мое влизане в Уикипедиявиж сам да разбереш за каква почти нулева възможност става въпрос.
Но човек никога не знае все пак .До като не пробва
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
hidrazin4o (новак) |
Публикувано | 01.06.06 19:16 |
|
Пиши на harisson@abv.bg. Може да измислим нещо.
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Alkoholok (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.06.06 12:36 |
|
Ей не отчаивайте човека, много често за такива пъпки се използва сребърно паладиева сплав 72 % Ag и 28% Pd, за по-специални изпълнения се използва и платина паладий 80% Pt и 20%Pd. Злато се среща значително по-рядко.
Най-добре взимаш няколко пъпки АAS или ICP и ти казват точно каква е сплавта.
Ако случайно се окаже първата или близка до нея по състав, не е необходимо да извличаш нищо, бижутерите я използват за приготвяне на бяло залто. Като готова сплав струва по-скъпо отколкото отделните метали.
Ако се окаже нещо друго пак не бързай с извличането, пак може да се окаже че на някой му трябва именно тази сплав.
Дори да са медни и само да са покрити с нещо пак си струва усилието. Давам конкретен пример: от позлатени пера на контакти ( около 850 грама ) излезе 12 грама злато с чистота 97 %.
Ако примесите са от мед няма проблеми, но ако са калай, цинк или алуминий ще трябжа да се рафинира
|
|
Тема
|
[re: Alkoholok]
|
|
Автор | TARSA4 (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.06.06 19:06 |
|
Малко късно прочетох темата - имам горе долу и аз толкова контактни пластини(позлатени) , ако можеш опиши приблизително технологията за отделяне на златното покритие и най-важното - струва ли си , да не излязат разходите и труда повече от няколко грама злато ?
Или без да искам да изтровя всички наоколо - спомням си че се използваха цианови съединения ( или бяха живачни )
|
|
Тема
|
|
|
Автор | juli (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.07.06 22:35 |
|
ВЕДНАГА ТИ ДАВАМ 200 ЛЕВА АКО НАИСТИНА ИМАШ КИЛОГРАМ ! АКО ИСКАШ ПИШИ МИ НА JULITT@ABV.BG И ЩЕ СИ ПОГОВОРИМ !
|
|
Тема
|
[re: Alkoholok]
|
|
Автор | julitt (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.07.06 22:54 |
|
80 % ПЛАТИНА В ПЪПКА ОТ КОНТАКТОР Е ПРОСТО СМЕШКА ! 80 % СРЕБРО Е ИСТИНАТА ! ... А ПАЛАДИЙ ИМА В РЕЛЕТА, НЕ В КОНТАКТОРИ !
|
|
Тема
|
[re: juli]
|
|
Автор | juli (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.06 01:27 |
|
ГОВОРИМ ЗА 200 ЛВ. АКО Е САМО СРЕБРО ! АКО ИМА РЕЛЕТА С ПАЛАДИЙ - ТЕМАТА Е ПО-РАЗЛИЧНА !
|
|
Тема
|
[re: juli]
|
|
Автор | Alkoholok (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.06 18:11 |
|
Мдааааааа 200 лв за килограм сребро ти си бил голем тарикат.
Тая цена може да я дадеш на някой циганин дето е крал контакторите и му е трудно да брои до повече.
Нормално е да се печели от търговия с благородни метали но да искаш да печелиш в пъти е наглост.
Борсовите цени в момента са приблизително
Au - 20060 USD/kg
Ag - 363 USD/kg
Pt - 39800 USD/kg
Pd - 10040 USD/kg
В зависимост от количеството на материала и типа на примесите почтените прекупвачи дават между 60-80% от тези цени ( това си е разумно ).
Но да даваш 200лв при борсова цена 550лв е подигравка. Реално сребро от контакти на контактори ( старите трифазни контактори) се изкупува от 300лв до 400лв.
Освен това смятам че този форум не е място за подобен род търговия.
Да пишеш три пъти едно и също нещо с тайната надежда балъкот да клъвне е меко казано проява на лош вкус.
Бих помолил модератора да се намесва в подобни ситуации. Все пак това не е битак за препродажба на крадени стоки.
|
|