Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:28 10.11.25 
Природни науки
   >> Химия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Моля за съветнови  
АвторCтoйo (Нерегистриран)
Публикувано22.03.06 17:57

Здравейте химици! Имам нужда от компетентното ви мнение.
Има ли такава течност, която да си увеличава вискозитета с увеличаване на температурата?! Например ако при нула градуса е с вискозитет на вода, при 100 да става като гел?!

Тема Re: Моля за съветнови [re: Cтoйo]  
Автор navy (PhD)
Публикувано22.03.06 19:23

надали ако става въпрос за индивидуално /чисто вещество ! Просто топлината енергия увеличава брауновото движение, от което следва понижаване на вискозитета. Ако става въпрос за разтвор или дисперсия да. Например нишестената дисперсия увеличава вискозитета си при загряване.

ДАВАЙ СТОЙКО, САМ СИ!
Разгеле бон-соар, уважаеми зрители!

Тема Re: Моля за съветнови [re: navy]  
Публикувано22.03.06 20:19

Трябва ми за технически цели - вискосъединител, реагиращ на температура. Ако стане така, ще спестя разработката на електронен блок, управляващ електромагнитен съединител, което оскъпява крайния продукт. Нишестената дисперсия сигурно няма да си върне първоначалния вискозитет при изстиване?!

АвторCkитниk (Нерегистриран)
Публикувано22.03.06 22:11

При загряване нишестената суспензия увеличава вискозитета си,
но необратимо. Знам само за газовете, че с повишаване на температурата
вискозитетите им обратимо нарастват.

АвторИмa (Нерегистриран)
Публикувано23.03.06 14:42

т.наречени риолитни течности-променят вискозитета си според интензитета на приложеното в/у тях магнитно поле!

Автор Bakлин Xpиcтoв (по идеите)
Публикувано23.03.06 16:21

На BMW се ползва точно такъв тип съединител за вентилатора. В него има течност или гел в зависимост от температурата. Наричат я силикон, но не е като на онази манекенката в циците. На базата на силиция е, но какво точно представлява никога не ме е интересувало.

Vaklin Hristov
CAR DIAGNOSE Ltd.
P.O. Box 79
3320 Kozloduy
Bulgaria

Тема Re: Моля за съветнови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Автор Bakлин Xpиcтoв (по идеите)
Публикувано23.03.06 16:23

Между другото да добавя, че тези съединители не попадат в категорията евтини и една магнитна муфа с управление е по-доброто решение.

Vaklin Hristov
CAR DIAGNOSE Ltd.
P.O. Box 79
3320 Kozloduy
Bulgaria

Тема Re: Моля за съветнови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Публикувано23.03.06 17:52

Току що потроших една такава муфа, само че от Мицубиши. Течността вътре не си променя вискозитета при промяна на температурата. Тя просто има повишено вътрешно триене ако е правилно така да се нарече и "увлича" водената част. Нещо като смазката, която забавя отварянето на вратичките на касетофоните. Има една биметална пластина, която включва твърдо при висока температура - тъпо направено според мен.

Тема Re: Моля за съветнови [re: Имa]  
Публикувано23.03.06 17:53

Е това е наистина много интересно!
Ще поровя из мрежата за инфо, но и ти ако подскажеш още ще съм ти благодарен!

Тема Re: Моля за съвет [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Автор navy (PhD)
Публикувано23.03.06 20:45

силиконите са невероятно различни като химия, структура и приложение. На базата на Si-O-Si-O- верига, като силиция е допълнен до 4та валентност с органични заместители.
Този силикон може да си променя електропроводимостта/съпротивлението, а не вискозитета!

ДАВАЙ СТОЙКО, САМ СИ!
Разгеле бон-соар, уважаеми зрители!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.