|
Тема
|
Кое е това вещество и...?
|
|
Автор | Гeoprиeв (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.06.05 10:45 |
|
Става въпрос за директните сортове грозде и по точно за "Унгарка" ("Кераца" - черно сферично зърно , като сока също боядисва и е с аромат на ягоди)
Та този сорт не го изкупуват винпромите заради някякво вещество в него.
Знае ли някой за какво става дума и какво му е вредното толкова на това грозде?
Иначе виното от него е божественно и тази пролет насях около 120 лози. Ако трябва да вървя да ги оскубя!
Благодаря за отговорите.
| |
Тема
|
Re: Кое е това вещество и...?
[re: Гeoprиeв]
|
|
Автор | noname (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.06.05 10:47 |
|
може би е с високо съдържание на танини
| |
Тема
|
[re: noname]
|
|
Публикувано | 03.06.05 11:07 |
|
Ами от едно място ми казаха, че прдизвиква склероза , от друго ,че е канцерогенно и западняците не купуват такова вино- но източниците ми са недостоверни . Затова питам тук.
Друго което знам западняците проверяват за него с UV лампа и ако го има не купуват виното.
| |
Тема
|
|
|
Автор | denis (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.06.05 23:01 |
|
напиши ако знеш нещо повече за този сорт и ще се поровя
| |
Тема
|
[re: noname]
|
|
Автор |
S©S (запознат) |
Публикувано | 04.06.05 23:20 |
|
Танините до колкото знам основно се съдържат в обвивките и семките на зърната и освен това предпазват виното от окисляване и също така полимеризират и се отаяват.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to reform.
~Mark Twain
| |
Тема
|
[re: denis]
|
|
Публикувано | 06.06.05 11:08 |
|
Сорта знам , че се казва "Унгарка" (с ударение на първата буква) , някъде му викат "Кераца". Вероятно е донесен от Унгария. Сорта е директен т.е не е култивиран и на подложка, а се сади от пръчка , устойчив е на болести и може без да се пръска, сферични черни зърна , по-едри от каберне, за разлика от каберне - месестата част и сока боядисват и като го ядеш езика и зъбите стават виолтови, аромата прилича на ягодов, чепката е средно голяма ( между "Каберне" и "Италия" ) с плътно сбити зърна , виното му е гъсто и "тежко" . Абе накратко: "ПУКА ГЛАВИ И ПРАВИ АРКАДИ ПО ВЕЖДИТЕ"!
Друго не се сещам!
Може би се нуждая от технолог във винпром.
| |
Тема
|
|
|
Автор | DMSO (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.06.05 13:13 |
|
А не е ли българския отонел/отел? И бялото, и черното не изискват пръскане, а черното е точно такова, каквото го описваш. Производствено от него не се прави вино, а само като добавка, иначе домашно - да. Много са силни и бялото, и червеното вино.
| |
Тема
|
[re: DMSO]
|
|
Публикувано | 06.06.05 13:53 |
|
Напълно възможно е да употребявам месно или разговорно име на сорта, а не как си е по документи. Наистина май, че имало и бяло от същия сорт.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 16.06.05 12:06 |
|
Без малко да изпадна от първа страница! 
| |
|
Задай си въпроса на този мейл: info@vinoto.com сигурен съм, че хората ще ти отговорят.Може да се забавят ден два, но ще получиш компетентен отговор.
Айде със здраве и дано да стане хубаво вино.
П.П адреса на сайта е http://www.vinoto.com
| |
|
|
|
|