Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:56 04.07.25 
Взаимопомощ
   >> Кандидатстудентски изпити
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Английски vs. Ветеринарна медицинанови  
Автор lncarnadine ()
Публикувано02.08.06 18:24

Здравейте! Аз съм за 12 клас. От доста време се колебая между две коренно различни специалности, а е време да реша, за да мога да започна да се подготвям за кандидатстване. Едната е ветеринарна медицина-нещо, което винаги съм искала да уча, а другата- английска филология с възможност за друга магистратура или някаква друга специалност свързана с английски. Проблемът с ветеринарната медицина е, че в България няма много добри перспективи и започвам да мисля, че не си заслужава да се скъсам от учене 6 години(все пак медицината изисква много ученe, без значение, че е ветеринарна), да уча в не толкова добри условия (имам предвид, че се работи и в оборите с едри животни) и накрая да бъда безработна или с нищожно заплащане. Никога не съм смятала възнаграждението за най-важно,но и то има значение. Аз обичам и винаги съм се занимавала с животни, но онази реализация за ветеринарите,която я има на запад скоро няма да се случи тук. А с английски ще ми бъде най-лесно,тъй като имам и добра подготовка от гимназията, пък и би било много перспективно. Ще съм много благодарна, ако споделите мнение :)

Тема Re: Английски vs. Ветеринарна медицинанови [re: lncarnadine]  
Авторanyone (Нерегистриран)
Публикувано04.08.06 20:08

Ами няма какво да го мислиш - кандидатствай си с английски!!! Прецени си дали цял живот искаш да скопяваш прасета и да израждаш крави или пък да се занимаваш с английски... а и до колкото разбирам от написаното от теб ти вече си решила да кандидатстваш с английски!!! Ако търсиш подкрепа - АЗ ТЕ ПОДКРЕПЯМ!!! Успех :)

Автор worldsux (непознат )
Публикувано29.08.06 22:48

Здравей, Incarnadine! Знам как се чувстваш, понеже аз също съм за 12 клас и имам същия проблем - дали да е медицина или нещо с Английски и Математика. Ако ниските заплати са единственият ти проблем, недей се чуди още, а веднага хващай Биологията и Химията, че ще ти дърпам ушите

!!Не забравяй, че ще влизаме в Европейския Съюз и лекарските заплати ще се увеличат(а също ще има и по-добри перспективи). Ще споделя с теб причините които ме тласкат към медицината и тези, които разколебаха тази моя мечта.

Защо искам да уча медицина:
- ще попадна в общество, в което е малко вероятно да има олигофрени като повечето ми съученици. Няма по цял ден да слушам:
„Виж таа кви големи ***** има, мале ша ги мачкам яко”;
„Ей, неска бехме в „Карамела”, после във фитнеса беше супер шоу – мале един дигна на дъмбела 130 кила. Тряя и аз да стана поне 100 кила говедо, тряя да вида протеини ли да пия или анаболи! Вчера в дискотеката ти казвам – изпих 10 бири и се разцепих на Амет и Екстра Нина!”
„ - Малее ша я пръсна тая Голф тройка! Поне 120 коня тряя да е!
- Ти луд ли си уе! Към 100 ша е! Ама каква бас каса имаше тряя и аз такава да си сложа в мойта!”

- „Нежният пол” има доста повече представители в медицинските университети, отколкото другаде(трябва и за това да се мисли ). И тези представители няма да са като преобладаващите в обществото лигли – няма да мислят само за кафета и гъзари с BMW-та.

- Винаги ми е било приятно да чета или слушам за различни болести. Медицината просто ме влече и мисля, че ще ми е приятно да работя като лекар.

- Професията е благородна и високо ценена(не и от господата министри).

Защо не искам да уча медицина:

- Учебния материал е огромен по обем, затова, заедно с амбицията, трябва да имам и готовност да откача от учене(6 години във университет и още 7 за специалност). Освен това, не съм в подходящата паралелка и следователно ще трябва да уча много повече от бъдещите ми колеги от паралелките с Биология и Химия.
- Работата не е лека(да не забравя и нощните дежурства), а лекарските заплати не са много високи, но това не ме притеснява чак толкова – и с малко ще ми е добре(колко съм наивен !!!).

Надявам се да съм ти помогнал да вземеш решение(и да не съм те отегчил до смърт).А за оборите не се притеснявай - мисля, че ако започнеш работа в някой град няма да се сблъскваш с такива неприятности. Защо не споделиш и ти своите причини и така да си помогнем взаимно!

Тема Re: Английски vs. Ветеринарна медицинанови [re: worldsux]  
Автор |Bob| (Audi Fen)
Публикувано30.08.06 00:22

Ейй човек ти ме разби!

Беше ми доста приятно докато ти 4ета причините-за/против. Нещата не са такива каквито ти ги виждаш, поне някои.
"малко вероятно да има олигофрени като повечето ми съученици."-малко е вероятно, но ги има(като навсякъде де) и все пак наистина са с класи над съучениците ти в даскало. Но мисля бъркаш, че ще са някакви кротки, затворени(дори задръстени), тихи, зубрачи и прочие-грешиш, даже доста Типичните мъжки разговори, честите медицински партита(а и не само), фитнеса и типичните фенове на голф 2 не липсват. Но да не би това да е лошо? Просто когато го правят интелигентни хора е малко по-различно, но не винаги. Абе има ги и същите образи като съучениците ти, ма рядкост
„Нежният пол” ще има повече предтавители ако запишеш в колежа за мед. сестра, иначе приятелю...ще те разочаровам До 3 курс(вкл.) медици се срещат/засичат най-много със стоматолози, поради обективни причини-учат едно и също, в едни и същи сгради и лаборатории и разбира се-фармацевти,които обаче са повече в техния факултет. След 4 курс...каквото дойде:))
Кафетата в медицинска са пълни по време на почивка! Доста хора пушат!Абе не са тези добри деца, които ти си мислиш

"Винаги ми е било приятно да чета или слушам за различни болести"-точно тук ти е мястотоДобре дошъл Отвсякъде, по всяко време само това се обсъжда(не само де;) ).Пък и учиш в болница, постоянно болни, постоянно болести.
"Професията е благородна и високо ценена(не и от господата министри). "-да ти кажа честно и аз така си мислех, но има и много хора, които ненавиждат лекарското съсловие, поради разлини причини-предимно са били ужилени и сега всички си плащат.
Към негативите нямам забележки
Абе попадаш в ...някак си различна среда-много особена. Пример-твой съученик казва на друг:абе не мога да изляза тази вечер, защото трябва да уча! Дано схвана за какво говоря:))Поне половината са такива, другата са по-затворени, а много малко са наистина задръстените и зубърите. Не знам как се отсяват, с иначе толкова зубраческия канд.-студ. изпит.

Е, дано и аз да съм ти бил полезен. Питаш за медиците, а аз съм стоматолог, но повярвай, че разлика няма(освен че те са повече на брой)-има всякакви типове, а и аз съм по цял ден с медици, така че ги знам много добре и тях и моите колеги.

По темата: "или пък да се занимаваш с английски"(това от anyone)-това никак не ми прозвуча привлекателно. Честно
Английски vs. Ветеринарна медицина-по-скоро не бих избрал английския. Ветеринарната мед. не е лошо, стига да ти харесва да лекуваш и помагаш на животните, защото ние в медицинска правим обратното
Трябва да вземеш решение обаче скоростно! При теб пак добре е, че имаш влечение към нещо(поне към ветер. медицина, а английския май не те влече толкова, просто ще ти е по-лесно и може би родителите ти те насочват към по-лесната реализация)и трябва да направиш избор, докато поче4ето хора не са наясно какво искат-ама абсолютно не са наясно и затова всеки канд. на посоки.
Сподели с нас решението си-ако има такова ,разбира се:)

Редактирано от |Bob| на 30.08.06 00:40.

Тема Re: Английски vs. Ветеринарна медицина [re: |Bob|]  
Автор worldsux (непознат )
Публикувано30.08.06 18:15

Хмм... Явно съм оставил у теб впечатлението че съм задръстен зубър. Е, това е защото не ме познаваш. Аз не се стремя непременно да завърша с 6.00 като типичните зубъри. Уча само по предметите, с които ще кандидатствам и за стипендията. До известна степен и аз съм олигофрен, също така и провеждам с приятели мъжките разговори, както ти ги нарече, само че те са винаги на шега - олигофрените наистина го мислят. А за партитата - че това е една от причините, поради които искам да кандидатствам с медицина - чувал съм, че медицинските партита са най-дивите(или и това е илюзия - ти ще кажеш).

Ти пък остави у мен впечатлението, че не познаваш истински олигофрени. Затова ще споделя с теб скорошната ми беседа с един мой съученик. Та един ден този титан на мисълта, с който не си говорим много-много, се приближи към мен с тиха и излъчваща малоумност усмивка

и ме попита:
"Ти що не си бръснеш краката, уе?".(абе имам малко козинка, ама чак като Алф не съм)
След това, не без огромна мъка на душата за човешката нравствена и духовна деградация, бях запознат с всички аспекти на "бодибилдинга". След като му обясних, че това така облагородително занимание е за комплексари и че не съм жена, та да си бръсна краката и да ги мажа с Veet, той подхвана така целомъдрената и дълбокофилософска тема, засягаща пушенето на трева.
Разкривайки ми тези така възвишени страни на човешката същност, този олигофрен ме накара да се замисля дали еволюцията не е тръгнала в обратна посока.
Такива са кретените от моя клас("най-престижния" клас в гимназията и същевременно люлката на олигофренизма в цялата гимназия).
Като оставим настрана факта, че са комплексари, по интелигентност незначително изпреварват малкото на крава, затова не вярвам някой от тях да се скъса от учене за да влезе в МУ. Не вярвам да има и глупави лигли, чиито основен житейски проблем е дали да си сложат тъмно- или светлочервеното червило. Но за всеки случай, ако попадна в общежитието(в случай, че ме приемат де) в компанията на някой от горепосочените или на някой фен на Азис, ще взема с мен кухненския нож. Стига, че пак се отплеснах.

И все пак, ти успя да разбиеш някои от илюзиите ми, за което искрено ти благодаря! Сега причините за/против(чиято наивност успя да те разсмее) са следните:
За:
Ще работя и уча нещо, което ме влече(единственото).
Против:
-Ако запиша друго, изобщо няма да ми е приятно да го уча и работя - ще полудея.
-Ще се размажа от учене и ще взимам малка заплата(заплатата не ме безпокои толкова - все пак щастлив е не този, който има много, а този, който се нуждае от малко). Ето, че пак съм пред дилема...

Bob, прочетох някои други твои отговори на теми и видях, че обичаш да помагаш на бъдещите кандидат-студенти, за което те поздравявам! Благодаря ти отново за помощта!

Incarnadine, очакваме и твоето мнение.

Авторanatomy (Нерегистриран)
Публикувано31.08.06 00:00

Здравейте, и аз сега ще съм 12 клас и мисля да кандидатсвам с биология и химия. И искам да уча медицина, защото ми е много интересно всичко свързано с човешкото тяло и различните болести, но сигурно няма да успея да вляза от първия път, защото съм момиче

Много ме е страх за химията, защото не може да се каже, че ми е много интересна и имам чувството, че трябваше от миналата година да тръгна на уроци, а аз ходя от края на юли при една учителка.Трябва да ходя и при някакви професори от МУ , но не съм много запозната, защото нямам познати които да са кандидатствали там, за да ми кажат.
Въпреки това не мисля да се отказвам, според мен всеки трябва да учи това, което му харесва и което му е на сърцето.

АвторPita6t (Нерегистриран)
Публикувано31.08.06 02:06

Незнам какви са колегите колежките , сега тепърва ще съм 1 -ви курс зъболекърче :) , но мога да говоря за поне един от приетите- мен.
Първо не бях биологична, нито химична паралелка даже съм учил някои години тези предмети на англииски и са ми дупка.Верно ходих на уроци и виж взеха ме.Като се замисля учих доста , но не толкова колкото си представях в началото че трябва .Последния месец си беше изпушване , но преди това доста по-леко си беше.
Взеха моя милост.И не съм изчанчен, вече се оправих , пак съм си стария човек.Последния месец при мен беше кофти ... имам един пост даже във форума как некакъв превъртам вече

И какъв взеха да си кажа най-накрая.Не съм некъв затворен , даже обратното.Бръсна си краката , както и ходя във фитнеса.Даже и като вляза вътре и тренирам :). Никой не съм карал да си бръсне карата и не пия анаболни стероиди , така че съм все пак една идея по добре от съучиниците ти.Виж по голфове и коли не си падам.Имам си естествено симпатии ,но са леко изразени и то към Mini-та та .Не си падам и по самолети оръжия , мотори, големи баскаси и тонколони,ланци и татоси.Виж големите гърди са си котстанта.Както телата навсякъде имат една и съща маса , така и гърдите са си гърди и предизникват положителна реакция:P .Заглеждам се по момичета.Виж ако търсиш хора които не се заглеждат и в семинарията да влезеш ще се разочароваш Всъщност доста се заглеждам по тях, пък и те по мен.Това първото няма да се промени , дано и второто си остане така.
Алкохол пия рядко..Общо взето доста рядко , но когато почна е като хората.Вече не искам.
Мен ми е интересно пък за купоните на медиците, хаха и особенно фармацефтите.Все си мисля че всики вадят някаки ,препарати ,хапчета, работи и казват сега това еди кво си ...Това шега ,но си мислех да спирам да пия вече алкохол.Искам да живея без да пия.Не че сега че пия много , искам се подобря , но май няма да стане точно в студентски град.Специално за софииския - К.Охридски съм чувал че първия месец не се изтрезнява.Дори и информатиците , които по принцип са най..Дано в МУ- общежитията не е чак така.
BTW на курсове ходих в МУ и един ден на обяд отиваме на кафето , на улица здраве 2 май е , и гледаме на 1 маса 3-4 пийнали ! ама доста добре пийнали студента поне 3 -ти курс.така че... :P
Относно чалгата...до изпитите не слушах изобщо.Не бях виждал фолк певец на живо(Изключвам Милко Калайджиев, когато беше на клетвата на сина си :) ) След изпитите ли? Ами вече ходих на две участия на Азис и Ивана на морето Незнам на къде ще избие тази работа ама не бях такова момче преди

Един мотив да кандидатствам това беше че всеки ми казваше че е много трудно.Всеки ми казваше добре си решил , но много трудно и влизането и завършването.Супер клиширано е да кажа че обичам предизвикателствата , затова просто ще кажа , че обичам да постигам неща които на другите изглеждат като труднопостижими.Може не всички хора да уважават лекарите , но всеки знае че е трудно и че не е за всеки тази работа.За сега само ме приеха , ще видим как ще е първата сесия , но вече досатъчно хора ми казаха браво , верно ли , много трудно ли беше.Чувствам се от добре.Аз съм зодия Лъв и ако щете вярвайте на тези неща , но за мен има значение.Не знам на теб този последния мотив колко важен ти изглежда.За мен бише достатъчен.
Честно казано като почнах с фитнеса и да чета разни статиики и т.н. книжлета свързани с човешкото тяло видях че нещата са интересни.Видя ми се интересно всичко свързано някакво такова... Кой знае ще видим първи курс как е.Така че фитнеса не води винаги до деградация на втория етаж :)
И да и аз се надявам да попадна в една по елитна среда.Но възпитание , интелект , знания , култура и поведение съм се уверил многократно че могат да не зависят напълно едно от друго

Поне 1 нормален са приели.Знам и една колежка... вече сме си я белязали и тя добре изглежда.Ще видим...

Автор lncarnadine ()
Публикувано02.09.06 23:22

Благодаря на всички за мненията.Понеже worldsux е споделил причините за или против медицина и аз ще го направя.

Ами искам да уча ветеринарна медицина, защото много обичам животните и с такава работа професионалното ми занимание ще бъде да им помагам.Освен това съм се занимавала с много животни-и диви и домашни- и винаги ми е било интересно.Честно казано бих предпочела да лекувам животни отколкото хора, които в много случаи са неблагодарни и т.н (хората).Мисля, че това е една голяма причина да избера да кандидатствам за ветеринарна медицина.
Но тук идват и нещата,които ме разколебават:
1)Учи се страшно много,дори 3 анатомии-животинска,човешка и сравнителна.Не, че досега не съм учила много.Просто не знам дали труда си струва като имам предвид реализацията на ветеринарите в България.
2)Хора,които учат това са ми разказвали,че от сутрин до вечер са на занятия,които са главно в абсолютно мизерни условия.Дори като гледах снимките на страницата на
uni-sz.bg и аз забелязах нещо такова.Да речем,че това не е проблем,но пак не знам дали няма да си загубя времето за нещо,което няма да ми донесе добра реализация и даже както ми казаха “ще ме накара вече да не искам да чувам за животни”.

Мисля,че това са главните причини “против”.Като гледам по Animal planet колко е добре да бъдеш ветеринар на запад-в добри условия,с най-модерните методи и всеки си е специализиран в отделна област като хуманните доктори -и на мен ми се иска да бъда ветеринар.И това наистина би било моето призвание.Обаче в България това,което в чужбина се прави за животните, го няма дори за хората.И повечето,които завършат вет.медицина не я практикуват.Не знам дали си струва .То с писане не може да се обясни,но поне опитвам

.

Тема Re: Английски vs. Ветеринарна медицинанови [re: anyone]  
Автор veseloto (член)
Публикувано04.09.06 13:50

Аз пък ще ти кажа нещо съвсем различно-тази година завърших 12 клас.Цяла година се готвех за испитите.Бях избрала да кандидатствам с история и англ.ез. И знаеш ли какво-това че имаш добър успех от у-ще по англ.ез. или добра подготовка никака няма да ти помогне.И знеш ли защо?Защото това дето го учи в у-ще за нищо не става.Идва момента да учиш за изпити и трябва да учиш нещя,които са доста по трудни.Говоря ти по англ.ез. конкретно-ще трябва да скъсаш гъза от учене цялата тази година дето идва,защото много са строги критериите на оценяване.Познавам хора дето са ама перфектни по англ.ез. и са от англ. гимназии и пак не са се справили.Е аз влезнах де-с история и сега ми пред стои първа година да съм студентка.А за ветеринарната медицина-според мен трябва да следваш мечтите си.Има толкова много хора,които са завършили добри специалности и пак са на улицата.А има и друго положение-да не би да искаш цял живот да работиш нещо,което не ти е приятно,говоря ти за англ. филология.Ако има нещо от което се интересуваш можеш да питаш ссвободно

Автор scorpia (®)
Публикувано04.09.06 15:10

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.