|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Проблем със STP file
|
|
Автор |
gogo163 (минаващ) |
Публикувано | 05.11.11 00:01 |
|
Здравейте.
Направо на въпроса.
Използвам Inventor за конструиране на машини и детайли. Естествено детайлите трябва да се изработят. Една от фирмите за изработване на детайли използва SоlidWorks. За трансфер използвам STP формат. Както всяко хубаво нещо и тук има много голям проблем. Солид не иска да припознае всички отвори такива каквито са на оригиналния 3Д. Давам пример...една малка ламаринка има пробити десет отвора..примерно от 3,0 до 4,0мм през една десета. При прехвърлянето в Солид се явяват десет отвора но само с три типоразмера/примерно три отвора ф3,1, три отвора ф3,5 четири отвора 3,8....като няма закономерност какви ще са те. Някой път излизат четири типоразмера, но никога всеки един отвор със своите си размери .
Ако някой има някакви идеи къде бъркам-ще бъда много благодарен да сподели
ПП. Странното е, че пробвах и други формати за прехвърляне...x_t, IGES, x_b, STL и подобни. Винаги се получава този проблем. Също така са пробвани различни инсталации на Солид в различни градове/няма системна грешка/ и резултатите са подобни
| |
Тема
|
Re: Проблем със STP file
[re: gogo163]
|
|
Автор |
obul (член) |
Публикувано | 07.11.11 08:22 |
|
Според мен най добре е да ги прехвърляш чрез парасолид.Мисля че и двете програми работят с това ядро така че няма смисъл да минават през междинно.Като гледам примера си мисля че проблема идва от близките размери.Ако разликата между размерите е по голяма примерно през 1мм пак ли се получава същото?Погледни да не би да има някъде настройка за точността с която се записва файла в другия формат.Направи няколко проби за да разбереш къде е проблема.Отвори същите файлове и с %E
| |
Тема
|
Съгласна съм с Obul
[re: obul]
|
|
Автор | mermaid (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.11.11 10:41 |
|
Съгласна съм с Obul.
В допълнение да кажа само, че Inventor изобщо не се справя добре с експортирането към други формати...
Ако и STL файла е скапан и с неточни размери, значи проблема е в използваната CAD система - просто защото на STL-а не му пука дали отоврите са през 0,1 или през 10mm.
| |
Тема
|
Re: Съгласна съм с Obul
[re: mermaid]
|
|
Автор | gogo163 (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.11.11 16:26 |
|
Уважаема, не сме се събрали тук да си мерим..ъъ..програмите.
Има конкретен проблем и моля за помощ.
А, и въобще не става дума за STL file.
На колегата Obul..благодаря за насоките, но Парасолидските работи съм ги пробвал, както съм написал/ x_t, x_b/....Чисто по бабешки ми се струва, че Солид въобще не се интересува от формата на файла. ТОй си руча едни и същи жабета
Също така не иде реч за близки размери...просто такъв пример дадох. А в самият пример реално се получава, че 3,5мм отиват към 3,3 а 3,8 отиват като 3,6мм, което съвсем не се връзва в никаква идея за закръгление.
И да, толерансът при правене на STL е зададен като пети знак след десетичната запетая
| |
Тема
|
Re: Съгласна съм с Obul
|
|
Публикувано | 07.11.11 16:31 |
|
Ей го, и аз се подведох по това STL", предния пост да се чете в последния ред "STP
| |
Тема
|
|
|
Автор | фuтuл (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.11.11 08:53 |
|
Пробвай да отвориш файла с програма която чете коректно файловете на Inventor и в нея да запазиш в STP формат.Успех.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Vami (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.11.11 18:12 |
|
А защо не пробваш да отвориш готовия STP файл отново с Inventor-а, за да прецениш къде е проблема...
| |
Тема
|
[re: Vami]
|
|
Публикувано | 19.11.11 19:02 |
|
А защо не пробваш да отвориш готовия STP файл отново с Inventor-а, за да прецениш къде е проблема...
^^^^^^^^^^^^^^^^^
Естествено, че съм пробвал да го отворя със Инвентор. Проблеми няма.
Не съм толкова вътре в Солид-а, но там се получават странни работи. Като вкараш STP файла Солид прави някаква структура и после следва процедура по разпознаване... След процедурата, реално остават два отворени в Солид обекта. Един, дето нищо не можеш да го правиш, а другият/разпознатият/ може да се обработва като напълно нормален/или почти/ солид обект. Разпознатият обект бърка близки размери на отвори. Другият при измерване дава екзактни размери.
Също така правих и други проби, вдъхновен от участниците в дискусията. Реално десет отвора през една десета ги смесва в произволен порядък. Десет отвора през милиметър ги пресъздава без проблем.
За съжаление моят проблем започна след като Солид ми интерпретира/разпозна/ една голяма тенекия с много отвори и ми уравни размери 4,1 и 4,3 към 4,5, което за мен се оказа голям проблем. Колегата в работилницата на другия край на страната/за мен/ ми произведе детайлите и те са практически неработоспособни.
За сега нямам решение на проблема и се връщам на 2Д чертежи и DWG за да мога да си комуникирам с работилницата
| |
Тема
|
|
|
Автор | Vami (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.11.11 14:18 |
|
Ако искаш прати .STP и .X_T за да ти кажа къде е проблема.
panthera#abv.bg
| |
Тема
|
Няма нужда да се разпознава геометрията!
|
|
Автор |
mermaid@ (непознат
) |
Публикувано | 21.11.11 11:39 |
|
В отговор на:
Не съм толкова вътре в Солид-а, но там се получават странни работи. Като вкараш STP файла Солид прави някаква структура и после следва процедура по разпознаване...
Най-вероятно проблемът е в това разпознаване което ползвате в SolidWorks...
Няма нужда да се занимавате с него!!! Откажете разпознаването, детайлът ще се появи като вмъкнат обект. Може да иска проверка на коректността на модела - това също го откажете на първо време и вижте как излизат отворите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|