Тема
|
Гравиране
|
|
Автор |
ggatev (непознат) |
Публикувано | 17.07.11 08:19 |
|
Някой има ли идея как може да се гравира надпис върху сфера с Аутодеск Инвентор?
П.С. Не ми е ясно защо се предпочита Солидуъркс пред Инвентор след като доста по трудно се борави с него, но ако някой знае как става на Солидуъркс също би било полезно.
Благодаря! :)
|
|
Тема
|
Re: Гравиране
[re: ggatev]
|
|
Автор | gogo63 (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.07.11 21:43 |
|
Emboss e командата/функцията.
|
|
Тема
|
[re: gogo63]
|
|
Публикувано | 17.07.11 21:56 |
|
Опссс, излъгах те...Сега пробвах и не стана.
Ще се опитам да измисля нещо и ще кажа пак
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 17.07.11 22:16 |
|
Последно и най-достоверно според моите проби.
Прави се скеч на желаното гравиране, който не трябва да излиза извън габаритите на сферата като проекция.
Използваш emboss , който ще гравира надписа на сферата или каквото там тяло имаш. Има опции за вдлъбнато или изпъкнало гравиране.
За сега нямам идея как да се обвие цялата сфера на един път с гравиране. Най-примитивната идея е да се направят наколко/поне две/ равнини обикалящи сферата и така да се покрие цялата ѝ обиколка
ТОва е
|
|
|
На веднъж не може да стане. Използвал съм гравиране върху цилиндър (в Inventor 2008). Надписа се получава в една равнина. Така, че върху сферична или цилиндрична повърхност трябва да си "играеш" с равнина за всяка буква или за по няколко букви, за да постигнеш ефект на еднакво "потъване".
|
|
|
Не мога да направя нищо точно, каквото опитам става с някакви приближения до това което искам. Трябва ми да фрезовам надпис върху сферична повърхнина на струг и съответно дълбочните на гравираното да са еднакви спрямо външната сферична повърхност, след което да си създам програма, защото точките за координатите на Х и У и въртенето на C оста са много.
Ще блъскам да пробвам, все нещо трябва да се получи :)
|
|
|
Между другото, за цилиндрични, конични и равнинни повърхнини може да се даде Wrap to Face при което надписа става с равномерни дълбочини и обвит около повърхността. За сфера обаче не ставааа :)
|
|
Тема
|
|
|
Автор | MiRu (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.07.11 14:01 |
|
Замени окръжността със сплайн
|
|
Тема
|
[re: MiRu]
|
|
Автор | smit (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.07.11 22:59 |
|
питай във форума на Дитра -> http://forum.ditra.biz/ сигурен съм че има начин.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
obul (член) |
Публикувано | 19.07.11 08:52 |
|