|
Тема
|
инкрементални линии към РС
|
|
Автор | smit (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.04.11 00:41 |
|
Здрасти на всички, има ли таквос чудо с което да си свържа две три инкрементални линии към лаптопа и да следя коя ос с колко се премества, тоест да си ползвам компютъра като индикация.
| |
Тема
|
Re: инкрементални линии към РС
[re: smit]
|
|
Автор |
kirovk (непознат) |
Публикувано | 30.04.11 11:12 |
|
Ами това което искаш принципно може да стане, но:
Зависи какви са ти инкременталните линийки. Ако са тип Хайденхайн, четците им не могат да се свържат директно към компютъра (доколкото разбирам - лаптоп) Ще трябва да му сложиш брояч (counter) който да може да брои щриховете, които излизат от четците на линийките като електрически сигнали. Такова изпълнение на броячи за включване към компютър има в изпълнение PCMCIA устройство и USB устройство. Ще ти трябва и софтуер, който да ги обслужва. Такъв стандартен софтуер е LABView. Ако ти е харесал, можеш да поставиш изискване към доставчиците броячите да се поддържат от LABView., за да нямаш проблеми със съвместимостта. Ако имаш паралелен порт съм чувал, че добър хардуерист може да направи брояч и съгласуване и през паралелния порт. Ама софтуера...
| |
Тема
|
[re: kirovk]
|
|
Автор |
kirovk (непознат) |
Публикувано | 30.04.11 11:15 |
|
И още нещо теоретично може да си намериш четци за инкрементални линийки, които да ти извеждат резултат от броенето по сериен интерфейс RS232 или USB. Обикновено обаче те са си комбинирани с индикатори, така че индицирането на преместването и на екрана на notebook в този случай според мен става не особено смислено
| |
Тема
|
[re: kirovk]
|
|
Публикувано | 30.04.11 14:04 |
|
Благодаря много, а в България от къде да си купя такова нещо?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kirovk (непознат) |
Публикувано | 30.04.11 16:19 |
|
http://www.mccdaq.com/solutions/USB-Counter-Solutions.aspx
Ами колега, такива чудеса не се продават в първият срещнат магазин, не знам откъде си, ама ако наблизо имаш магазин на CONRAD или Pulsator можеш да отидеш там със книжките на енкодерите на инкременталните линийки, Предполагам поне консултация няма да ти откажат. Това разбира се не е пречка да ти бъде доставено такова изделие. Много хора пазарят по интенет и доста производители продават стоките си по Интернет. Моят съвет е да си намериш добър хардуерист, който да погледне какво всъщност имаш в наличност и да ти гарантира съгласуването на интерфейсите на това което имаш и това което поръчваш. Без това няма да минеш.
| |
Тема
|
|
|
Автор | цeнkoв (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.05.11 16:27 |
|
колега до къде я докара с линииките? и аз имам такъв проблем. ако искаш да го решаваме заедно. от пловдив съм.имеила мие;tsenkov@abv.bg.ценков
| |
Тема
|
[re: цeнkoв]
|
|
Публикувано | 10.05.11 00:33 |
|
отказах се за сега, ще купя линии комплект с индикацията когато намеря средства. Гледах едни китайски но незная дали стават за нещо, гледах и български, но там са много нагли за 2 линии искат 1200 лв без ддс (до тук добре) а за два часа път и два часа труд да дойдат и да ги поставят искат още 500 лв. като че ли със самолет ще ги носят.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lrn (МИ) |
Публикувано | 10.05.11 15:29 |
|
Не знам за какво ти трябват , но ако е за нещо сериозно НЕ ВЗИМАЙ БЪЛГАРСКИ. Хайденхайн - България предлагат готови комплекти (линии +индикацията ). Примерно за фреза три линии + индикацията е за около 1300 Евро.
| |
Тема
|
[re: lrn]
|
|
Автор | HandMade (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.06.11 12:02 |
|
Ето и от мен един вариaнт... като за без пари
http://robocombo.blogspot.com/2010/12/using-tis-launchpad-to-interface.html