|
Тема
|
dwg->mdi->jpg
|
|
Автор | mdi (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.09 15:14 |
|
Правя едни изпълнения... свят да ти се завие...
Често ми се налага да изпратя някакъв чертеж със стого фиксиран мащаб на мой приятел. И той да си принтира чертежа - в строго същия мащаб. Ама той няма Аутокад. Няма право да има. Неговия Админ не му инсталира нито Аутокад, нито Аутокад-вювър - онази програмка, с която може да разглеждаш DWG-файлове.
Какви ли не начини търся... но проблемът не е в желанието да търсиш, а в знанието да търсиш нещо, което ще ти помогне...
Ами опитвах какви ле не начини... мащабът при него все е различен от мащаба, в който трябва да се принтира чертежа. Пример: чертежът трябва да е в М 1:1000, а след принтиране при него, мащабът излиза 1: 942 ... или 1:1093... или...
Ама вижте какъв начин измислих:
Аз от Аутокад, правя фаил за принтиране във формат MDI ( имам инсталирана Майкрософт Офис Документ Имаджин / Врайтер ). Та, MODI ми върши чудесна работа.
Но моя френд няма и MODI. Неговия Админ не му инсталира MODI.
Та... от моя MODI, със сейф-ас, правя от МДИ-файла, файл във формат TIF.
И аз изпращам този TIF-файл, френда ми го отватя с АCD See . Принтира и пее! И мащабът - закован.
Но... то на 100% перфектни работи няма. Какъв е проблемът ли? Ами преобразуването от формат MDI до TIF е свързано с промяна на някой от оригиналните цветове на MDI-файла. Например - жълтото става Cyan, а светлосиньото става жълто. А някой от цветовете се запазват - червено, тъмно синьо... А други цветове си сменят наситеността - бледо зеленото става ярко зелено.
А ако, приятелят отвори ТИФ-файла с друга някоя програма - цветовете на линиите на отворения файл пак не са оригиналните, а някой - коренно променени.
То проблемът е в настройването на някакви опции - в MODI ли, АCD See ли . Цветовте при преобразуването трябва да се указват. Знаете ли какви настройки се правят? И как? И къде?
10х!
Само пропуснах да спомена, че и аз, на моя комп, нямам права на админ.
| |
Тема
|
Re: dwg->mdi->jpg
[re: mdi]
|
|
Автор | Kiril (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.09 18:22 |
|
Здравейте,
моля да ме извините, ако не съм ви разбрал правилно, но защо не опитате с DWG to PDF (в списъка с принтерите). Предполагам, че pdf файлове може да отваря вашия приятел.
| |
Тема
|
Леле ...
|
|
Автор | Mинaвaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.11.09 09:59 |
|
Леле ... като чета само Дивотии ми хрумват
Ще изръся една -> приятелят ти има достър до служебният принтер/плотер и ти му пращаш файлове да ти ги разпечата :) и после Бирата от теб !
Ей права си майтап !
#1 Почти Универсално решение, даваш му на човека някоя Portable версия на AutoCAD. Програмата се стартира от примерно USB Flash Drive , в повечето случаи всичко си работи и ще може директно да разпечата от DWG файла.
#2 Почти Идеално решение, пращаш му Plot File за неговият принтер/плотер. В 99% от случаите всичко ОК. Понеже предполагам, че принтера/плотера му е мрежов или ще трябва да утъпче командите и пътят как се праща файла към принтера или да ползва някаква малка програмка например PlotFlow на Graphisoft ще върши работа
| |
Тема
|
Re: Леле ...
[re: Mинaвaщ]
|
|
Публикувано | 24.11.09 12:19 |
|
>..но защо не опитате с DWG to PDF (в списъка с принтерите). Предполагам, че pdf файлове може да отваря вашия приятел.
Аз на моя списък с принтерите нямам PDF. Мога ли да го сложа без админ-а. А за админа няма да ви обяснявам...
На списъка с принтерите имам PublishToWebJPG.pc3 и PublishToWebPNG.pc3, но мащабите никак не се получават
>...ти му пращаш файлове да ти ги разпечата :) и после Бирата от теб !
Неее, бе! Бирата трябва да е за мен. От него. Щото на него му правя услуга. Приятел, уж...
Ама той си мисли, че аз не мога да му изпратя качествен чертеж - което може и да е верно в някаква степен...
>...даваш му на човека някоя Portable версия на AutoCAD. Програмата се стартира от примерно USB Flash Drive , в повечето случаи всичко си работи и ще може директно да разпечата от DWG файла.
Що аз да му давам? Да си намери! Той не иска флашка да си купи... А как и колко да му обясням, щото да успява да се справи и с мащабите на принтиране... За него това е слооожна работа.
>...Почти Идеално решение, пращаш му Plot File за неговият принтер/плотер.
Това не ми е ясно. Plot File , означава файл с разширение .PLT ли ? Да? Или не?
Ами аз нямам неговия принтер в моя списък с принтери.
.PLT-файлът се прави за строго определен принтер ли?
Мога ли да добавя неговия принтер в моя списък без админа?
>... Понеже предполагам, че принтера/плотера му е мрежов или ще трябва да утъпче командите и пътят как се праща файла към принтера...
Кажи моля, как се отватя .PLT - файл. И как се разпечатва, кажи моля. С команда ли, с програма ли?
>.... или да ползва някаква малка програмка например PlotFlow на Graphisoft ще върши работа
Нищо не ми говорат тези програмки. Нямам ги. А френда дали ще ги има....?
Забравих да ви благодаря за опитите ви да ми помогнете...
Но пак, че... се сетих, макар и късно: 10х!
А за новите ви опити - Благодаря предарително!
| |
Тема
|
|
|
Автор | Kiril (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.11.09 13:20 |
|
DWG to PDF си е вид принтер (само че принтира не на хартия, а в файл, и то в pdf формат) и тази функция си идва заедно с AutoCAD от доста време насам (дори LT версията го има).
За да направиш PLT файл за някого, трябва да инсталираш драйвера на неговия принтер/плотер на твоя компютър (за това мисля че трябват администраторски права) и след това да принтираш чертежа с желания мащаб и размер хартия, само че слагайки отметка на "Plot to file" (виж горната картинка).
Проблема на PLT файла е че става много голям, и трудно ще го испратиш по поща, но в днешно време методи много :-)
| |
Тема
|
[re: Kiril]
|
|
Публикувано | 24.11.09 13:56 |
|
При мен няма DWG to PDF.pc3 !!!!
Как се слага, че да имам?
Аз съм с Аутокад вер. 2006
А сигурен ли си, че в пдф-формат, мащабът ще е ОК?
Щото направо в JPG и PNG мащабът става едно към... почти приблизително.
А как се принтира ПЛТ-файл? Отваря ли се с някаква програма? Или трябва само "print" команда.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Kиpил (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.11.09 14:46 |
|
Виж, не се обиждай, но тотално бъркаш понятията.
JPG и PNG са растерни формати, чиято основна цел е намаляне големината на информацията , нужна за възпроисвеждане на едно изображение, без да има разлики видими с човешко око. За да се постигне това, голяма част от информацията се 'изхвърля', като нейната липса се компенсира с различни математически трикове, но в крайна сметка има загуба на полезна информация. Т.е. JPG и PNG файловете са само видимо еднакви с оригинала, но практика не са.
Няма как да очакваш от тях да запазят 100% идентичността на DWG файла.
И понеже не ми се пише повече, ще кажа че работя по описания метод с PDF файловете и работи на 100% . Също така е много добро средство за защита на труда, тъй като обратното конвертиране е невъзможно.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Mинaвaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.11.09 17:29 |
|
Ситуацията е доста мнооого сложна !
PDF принтер добавиха май от AutoCAD 2008.
Ако отвоят приятел поради неукост саботира процеса, е наистина трудно. Аз също имам такива приятели и мен изкарват мен виновен
За PlotFlow (стара версия) ->
Да разширение PLT (или PRN) са плот файлове. Най-добре е да се прави с драйверите на реалният принтер, но има вариант ако е HP GL/GL2 да е универсален ... т.е. да минава през всички принтери които поддържат този формат. Разбери , накарай го да признае на кой принтер печата и ще действаме по направата на проба :) Най-много да не стане !
PLT файлове които са HP GL/GL2 могат да се гледат, прото пак си трябва програмка и в неговият пак трябва да е Portable.
| |
|
Адресатът го "хваща" и го "хвърля" в принтера.
Но изпращачът трябва да има инсталиран въпросния принтер.
| |
|
|
|
|