|
Тема
|
Моля за съвет
|
|
Автор | пpoxoждaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 00:29 |
|
Много бих искал да се науча да си пиша програмите за NC машина използвайки програма , а не като до сега с писане на ред по ред. Имам два въпроса, които бих желал да задам отнсно вида на програмата и осигуряването на постпроцесори.
До колкото усещам,единствено инсталването на програмата е най-лесната част в сравнение с използването й и намирането на постпроцесор за нея.
Едва ли ще се очаровате от програмата за която ще питам, но моите шефове са видяли някъде че правят машининг на PowerMILL. Харесало им и в момента имат добрата воля за работа с тази програма.
Смятате ли че програма като PowerMILL е подходяща за самостоятелно разучаване от новобранец в тази облат и второ може ли някой да ми ориентира от къде да намеря информация как се създава един постпроцесор.
Постпроцесорите трябва да са за фрези със системи ETA17 и ZIT500.
Сигурен съм че вие ще предложите веднага по-добра програма за машининг, но всяка от тях в момента ще ми е еднакво чужда. Така че ако искам да започна опити по създаване на машининг трябва да е на PowerMILL.
Изобщо не си мисля че всичко ще е лесно и бързо, но с повече труд и елементарни задачи в началото, може и да се получи.
Нямам поставен срок, така че ако успеете да ми помогнее да се сдобия с матеряли по създаване на постпроцесор и нещо друго освен евентуалния хелп на PowerMILL , ще съм ви благодарен и ще трябва да разчитам на труда си за да постигна някакъв резултат. Ще се радвам на всякаво съдействие.
| |
Тема
|
Re: Моля за съвет
[re: пpoxoждaщ]
|
|
Автор | broto (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 01:32 |
|
А какво, кога и къде си завършил?
Имаш ли опит с CAD програми?
Може би шефовете ти ще купят нещо.
Тогава и ще има обучение за това нещо.
Постпроцесора ще ти направят обучаващите или техни колеги предполагам.
| |
|
Трудно е да се посочи нещо по добро от PowerMill за фрезоване, но той открай време е създаден за обработка на 3D формещи повърхости. Ако обработвате предимно равнинна геометрия - контури, джобове и отвори, тогава тази програма ще бъде прекалено сложна, и вместо да помага ще ви бави. Другият проблем който ще имате е създаването на програми за ЗИТ500 поради ограниченията в броя и вида на едновременно задвижвани оси. PowerMill си иска пълна 3-осна машина за да е ефективен, и за ЗИТ-а ще можете да използвате само част от surface стратегиите. Постпроцесотите са най малкият проблем - ЕТА17 си е почти пълен FANUC аналог, а постпроцесор FANUC има вяка CAM система. За ЗИТ500 сщо се използва постпроцесор FANUC но трябва да се форматира да махне десетичните точки и да попълни координатите до третия знак. Има и нещо което сте пропуснали обаче - PowerMill практически няма никаква възможност за създаване на геометрия за обработка, така че ще трябва да инсталирате и разучите моделиера на Delcam - RowerShape или някаккъв друг по ваше желание.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Lary (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 13:45 |
|
Колега, няма да пиша коя CАМ програма е по-добра и коя по-слаба, макар че имам определено мнение по въпроса.
Споменатия от теб софтуер има официален представител в БГ, доколкото знам.
Въпросите, които поставяш, би следвало да се разрешат от тях (предполагам няма да го купуваш от Славейков)...
Създаването на постпроцесор е критичен момент. Много хора ще ти кажат че имайки наличен подобен постпроцесор (напр. FANUC) нямаш проблем с ЕТА 17...
Да, ама не - както казваше един тв водещ - това показва само едно - некомпетентност (или специфични маркетингови похвати)!!!
Няма да навлизам в подробности сега защото имам и друга работа...
Постпроцесор за ЗИТ500 е напълно възможно да имаш - нямам точна представа какви са възможностите на PowerMill в това отношение, но аз съм правил постпроцесор за ЗИТ500, които си отчита факта че машината може да работи сдновременно по две оси максимум и съответно генерира коректен NC код.
Кокто разбра, не е за PowerMill, но ако това ограничение ти отпадне, може да задълбочим темата...
| |
|
В отговор на:
Смятате ли че програма като PowerMILL е подходяща за самостоятелно разучаване от новобранец
да, смятам, че е едно добро начало. намирам я за интуитивна и с приятелски интерфейс. работил съм известно време на нея и имам добри спомени. за съжаление беше отдавна и не мога да ти помогна с постпроцесорите, но допускам, че ще има нещо готово в софтуерния пакет. успех.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Delcam (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.04.07 10:13 |
|
PowerMILL е една от най-добрите системи за управление на фрезови машини с CNC, що се отнася за сложни повърхнини и едновременно управление на 3 и повече оси. Въпросът с постпроцесора е наистина специфичен и се решава на място при внедряването. Познавам PowerMILL и не бих ти препоръчал поне в началото да разчиташ на самообучение и самостоятелно настройване на постпроцесора, а и на самата система. Въпреки, че е с приятелски интерфейс, за пълноценна работа няма да е достатъчен само хелпа на системата. По тази причина добре е да потърсиш съдействие от представителите на Delcam за България. Естествено ако говориш за официална инсталация, а не за "Славейковска". Няма да споменавам тук кой представя Delcam в България. За тази цел си има Google... Успех...
| |
|
Да си каже мнението и дяда Игорид :)
понеже изчетох всички досега мнения - първо малко коментар за тях :
разбира се, че човек с каквото е свикнал - с него му е лесно да работи , което обаче само по себе си, не обективизира оценката му, за даден софтуер.
Според мене правилно си се насочил , но ще ти дам едно сравнение - опитваш се да вземеш книжка за кола в болид от формула 1 , ако гоните бързи резултати най добре ще е да се обърнете към ерудиран специалист
| |
|
|
|
|