Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:05 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> CAD/CAM
*Кратък преглед

Тема AutoCAD - постоянна вис. на текст в layout?нови  
АвторGRT (Нерегистриран)
Публикувано21.11.06 19:06

Чудя се дали има някакъв начин да се направи така че без значение от мащаба, височината на текста в даден лейаут да е константа. Т.е. без значение дали чертежа е в 1:500 или 1:23.954631... буквите винаги да са високи, да речем 3мм?
Благодаря.

Тема Re: AutoCAD - постоянна вис. на текст в layout?нови [re: GRT]  
АвторMинaвaщ (Нерегистриран)
Публикувано21.11.06 22:23

Предполагам , че питаш за текст в Model Space , който се вижда през Viewport на Layout ... !!!
Не се сещам за "чиста" екстра , т.е. може да има трик , ама май хем ще улеснява хем ще затруднява ...
Ако надписваш в Layout и винаги разпечатваш подготвената хартия 1:1 , размера на буквите си е в mm и си остава такъв . Може да оразмеряваш в Layout-a , като Autocad асоциативно привързва Оразмерителните линии към обектите , които се виждат през Viewport-a (N.B. ! наистина са Живи

и при Move/Zoom , просто трябва Regen / Update Dimline) ...
Има Трик да оразмеряваш през Viewport в Model Space и AutoCAD автоматично ти настойва оразм. линии според мащаба на Viewport-a ....
P.S.
Май в 2006/2007 наслагаха и някоя друга екстра и май в по-скъпите програми има някакви екстри свързани с автоматично мащабиране ....

Автор magesnik (вълшебник)
Публикувано22.11.06 09:29

май няма пълно решение на този проблем, или не съм намерил

другарите от Сан Рафаел твърдят че като редактираш текущия дименсионен стил в таба FIT и цъкнеш в дястно под картинката Scale dimensions to layout всичко е наред само дето никога не съм успявал да накарам тая пущина да проработи... май трябва да се комбинира по някакъв начин с DIMSCALE ама неам нерви... аз лично не печатам в десетки различни мащаби и съм решил проблема с 2 стила на размерите с 2 големини на буквите

Магьосниците не закъсняват, нито идват по-рано. Те пристигат точно когато им е угодно

Тема Re: за magesnikнови [re: magesnik]  
Публикувано22.11.06 13:19

В отговор на:

твърдят че като редактираш текущия дименсионен стил в таба FIT и цъкнеш в дястно под картинката Scale dimensions to layout всичко е наред само дето никога не съм успявал да накарам тая пущина да проработи...

magesnik номера минава като
В отговор на:

Има Трик да оразмеряваш през Viewport в Model Space и AutoCAD автоматично ти настойва оразм. линии според мащаба на Viewport-a ....

... подчертавам през Viewport и AutoCAD мащабира всички параметри на оразм. линия , но пак имаше дяволии ...
Съществува риск това да съм го Сънувал , но в момента ме мързи да проверявам

Автор Пoдoбъp (може би)
Публикувано23.11.06 00:55

Здравейте,
От години работя по този начин и съм твърдо убеден, че това е правилния начин да се оразмерява в Аутокад. Даже ще подплатя думите си с това, че когато разучавах аутокада мнооого отдавна, го научих това в дебелите книги, които четях (ама май най много съм научил от ония стари книги за 14). И най-готиното е, че всички съвети които послушах от тези книги сега не съжалявам че съм ги усвоил още тогава.
Аз лично използвам най различни мащаби. И мисля че това си нормално. Всичките ми чертежи са организирани в листното пространство. И естествено, преди да почна да котирам правя въпросната организация. Чак тогава котирам. И без това трябва да виждаш къде да разположиш котите и дали ще се виждат в листното пространство. Та, винаги съм използвал и един дименсионен стил. Настроен както споменаха по горе колегите с чавката пред Scale dimensions to layout. Работи се във вюпорта, т.е. в моделното пространство, но задължително през вюпорт на листното. Това е "дяволията".Така аутокада се съобразява с текущия мащаб и всички оразмерявания ги прави с еднаква големина. Впоследствие дори и да промениш мащаба с dimension update котите ще се пренастроят отново спрямо новия мащаб. Неудобството е единствено в това, че в model space с този оразмерителен стил не може да се работи, защото няма вюпорт спрямо когото аутокада да си настрои мащаба.
Истината е, че много малко хора използват тази според мен основна функция, наред с неизползването на лейаутите. По света не приемат за документ нищо, което се намира в model space. Единствено се признава това, което се намира в листното пространство. И съвсем естествено, защото това всъщност е хартиения образ на чертежа.
Много рядко пиша, но се радвам когато (ако де) съм полезен.

Тема Re: въпрос ?нови [re: Пoдoбъp]  
Публикувано23.11.06 03:37

В отговор на:

По света не приемат за документ нищо, което се намира в model space. Единствено се признава това, което се намира в листното пространство. И съвсем естествено, защото това всъщност е хартиения образ на чертежа.

Решиш да попитам .
Понеже Layout-a e обвързан отчасти и с настройките за принтера , как процедират с тази настройка ?

Тема Re: въпрос ?нови [re: Mинaвaщ]  
Автор Пoдoбъp (може би)
Публикувано25.11.06 17:01

Нека да уточня, по света имам впредвид USA. Сега за там побачквам.
Всъщност там за документ се признава най вече хартиеното копие. DWG се дава почти неофициално. И ако кажеш че си премерил в еди кой си чертеж получен така, еди кой си размер на нещо си никой няма да го уважи. Важното е какво пише на хартията. Може нещо да е с форснат размер, важното е какво е написано. И за това там се разменят чертежите ако е в цифров вид или на PDF, или на DWF.
Та защото единствено хартиеното копие е документ, какво има в моделното няма значение, защото единствено лейаутите за образ на хартията.
Налагало ми се е давам DWG-та с информация в моделното, но единствено заради някоя цифрова машина, но пак задължително си правя и лейаут с необходимата информация.
А що се отнася до настройките за принтера, принтера не е от голямо значение. По важно е да ти дадат плот стайла. По печените го правят. А като не ти го дадат и като го отпечаташ става една голяма боза :)
А ако ме питаш мен, може PC3 на плотера да дадат и всичко ще е ОК.
Но там много се пазят. Нали знаеш, че се съдят за щяло и нещяло. Антетката задължително е на референсен файл и я пазят като очите си. Щото с антетка можеш да си разпечаташ копие, което да твърдиш че са ти го дали те :)
А бе мани. Това, което обаче мога да кажа е, че си разбират от работата. Всеки с к'вото се си занимава, ама поне го прави както трябва.

Редактирано от Пoдoбъp на 25.11.06 17:05.

Тема Re: въпрос ?нови [re: Пoдoбъp]  
Публикувано27.11.06 09:53

ами да ти кажа и тука полечка започва да става така. защото хартиените копия с мокрите печати - това важи в общината като отиваш да защитаваш проекта...

за съжаление трика с лейаутите и с плот стиловете масово не се ползва - нормално е да печаташ всичко монохром, ама не всеки го иска така. пък и разни там евакуационни схеми и др. подобни - требе си некоя цветна стреличка

с антетките също почнаха да се усещат защото всеки почна да пише по чертежа че това е негова интелектуална собственост и т.н.

но като цяло си прав де...

Магьосниците не закъсняват, нито идват по-рано. Те пристигат точно когато им е угодно

Тема Re: въпрос ? [re: magesnik]  
АвторGRT (Нерегистриран)
Публикувано28.11.06 20:00

Темата малко се измества, но винаги съм се чудел.
Мога с минимум усилия да фалшифицирам която и да е антетка и какъвто и да е "мокър" печат.
Какво правим в такива случаи?

Тема Re: въпрос ?нови [re: GRT]  
Публикувано29.11.06 09:28

то че може - може, те хората и банкноти фалшифицират

говорихме си за това, че разните му там административни органи признават единствено хартиени чертежи, а не в електронен формат

друг е въпросът кому е нужно да фалшифицира работата на някой друг - позитивите трудно се присвояват освен ако не му знаеш паролата за дебитната карта, а негативи никой не иска да обира

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.