Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:04 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> CAD/CAM
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Организация на интерфейса на ACADнови  
АвторStSt (Нерегистриран)
Публикувано26.10.06 17:30

Пускам тази тема по идея на Минаващ, а и защото я смятам за важна.
Може би оттук трябва да започнем със "зарибяването" на ползвателите да ползват допълнителни програми (това също е инспирирано от Минаващ). В следващите постове ще давам някои изпитани с години при мен и при други хора решения. Надявам се и други да дадат мнение и решения.

Тема Re: Организация на интерфейса на ACAD [re: StSt]  
АвторMинaвaщ (Нерегистриран)
Публикувано26.10.06 21:13

Това е нещо като начало ...

Хубаво е да се редактират ! Хубаво е да се събират на едно място !
Но темата е за това така , че кой както реши ...
Ако някой реши , че иска да добавя нещо в общата схема или да преместя нещо някъде Няма да е Проблем .

Тема Re: Организация на интерфейса на ACADнови [re: Mинaвaщ]  
Автор diemem (непознат )
Публикувано27.10.06 08:28

поздрави за идеята момчвета! :)
но на линка даден от "Mинaвaщ",защо има работеща препратка само в т. 1-Обща информация ???По другите точки няма активни линкове :((((

Тема Re: Организация на интерфейса на ACADнови [re: StSt]  
Авторgena (Нерегистриран)
Публикувано27.10.06 17:20

то си пише
това е само началото.... да ни зарибят

чакам с нетърпение развитие
и аз ви поздравявам за идеята и най - вече за желанието да помагате без никакви облаги!

Публикувано27.10.06 18:36

Най-напред искам да поздравя Минаващ за много подходящия начин за излагане на идеите си - той е доказал, че не само има какво да каже, но и умее да го покаже(оформи) както трябва.
Тук ще разкажа за моята организация на интерфейса.
Поставил съм в дясно вертикално туулбаровете DRAW и MODIFY.
Към DRAW съм добавил туулбар TEXT (едноредов текст) и още няколко бутона с мои програми.
Към MODIFY съм добавил бутон CHANGE и (разбира се) още няколко бутона с мои програми.
Отдолу (хоризонтално) съм сложил туулбар OBJECT SNAP и още няколко бутона с мои програми.
Под менютата съм сложил STANDARD TOOLBAR и INQUIRY и пак допълнителни бутони.
Смятам, че това са най-ползваните команди. Кои туулбарове да сложи човек зависи от това, какви неща ползва. Аз работя предимно в 2D и не ползвам често RENDER или нещо такова.
Сега малко за допълнителните функции или програми:
Когато ползваш 5-6 програми, извън стандарния набор, то по-добре е да ги прикачиш към постоянни бутони (те присъстват във всяка сесия на ACAD, записват се в ACAD.mnu или в съответните файлове в по-новите версии), но когато програмите станат повече - трябва друго решение (представете си 200 или 500 бутона в туулбар).
Аз съм решил този проблем, като съм направил програма за зареждане и стартиране на LISP файлове.
В STANDARD TOOLBAR поставих допълнителен бутон, който стартираше тази програма.
Програмата извежда диалогов прозорец с две списъчни полета - в едното са изведени директориите, а в другото - LISP файловете в избраната директория под тях се извежда кратко описание на фунциите в избрания файл.
При избор на файл, той се зарежда и се отваря нов прозорец, в който има две списъчни полета - в горното е списъка на всички заредени фалове, а в долното списък на всички дефинирани в конкретния файл функции и кратко описание на действито на фенкцията.
При избор на функция от файл се проверява в ATOMSFAMILY за наличие и се стартира, при това се присвоява на команда RUN и след това може да се ползва като команда на ACAD.
Как се прави това - по-нататък (изисква се определена организация програмите и на ACAD)

Тема Re: Организация на интерфейса на ACADнови [re: StSt]  
Автор Kaлea ()
Публикувано29.10.06 20:16

За мен основното правило е следното: Не дръж на екрана нещо, което не ползваш или много рядко ползваш.
Това означава потребителят да не се задоволява с това, което програмата му предоставя при инсталирането и после само да добави това-онова.

Навремето, когато започнах да обръщам внимание на тези неща, много внимателно прегледах всеки бутон, който седеше на екрана и се запитвах: Това нещо колко често го използвам и дали въобще ми трябва. Оказа се, че изхвърлих над 60% от това, което програмата ми предоставя при инсталиране.
Тогава се отказах въобще от стандартните ивици с бутони и си направих свои.

Горещо препоръчвам ивиците с бутони да си ги прави всеки сам и да ги зарежда допълнително. По този начин много лесно се прехвърлят настройките на екрана при преинсталиране на програмата. Също така, ако за кратко време се налага да седнеш на чужд компютър можеш да си прехвърлиш собствените ивици с бутони, без да изтриваш текущите (което не е много почтено).

А що се отнася за "зарибяването", то трябва непрекъснато да се повтаря: Не се задоволявай с това, което ти се предоставя по подразбиране. То никога не отговаря на твоите нужди.
Или това: Не оставяй компютъра (респ. програмата) да те контролира. Ти си този, който командва.

Тръгнеш ли да търсиш щастие, вземи си чадър.

Тема Re: Организация на интерфейса на ACADнови [re: Kaлea]  
Публикувано29.10.06 20:30

Това което казва Kaлea е напълно вярно. Всеки извършва специфична работа и трябва да си настои инструментите по начин, който най-пълно отговаря на неговите потребности - затова няма и общо решение. Аз (пък и останалите, които вземат отношение по темата) дават своите решения - за своите потребности.
Тук е мястото, където трябва да обърна внимание на профилите - можете да си създавате профили по конкретната настройка, записвате ги под определено име и след това може да ги зареждате отново, както на собствения компютър, така и на друг - стига версията на акада да е съвместима. Може да записвате само менютата и туулбаровете в отделно меню и да зареждате различни менюта при различен тип работа.

Автор Kaлea ()
Публикувано29.10.06 20:37

Би било хубаво, преди да се обясни как се създават бутони, клавишни комбинации и т.н. да се даде кратък преглед на всички начини за достъп до дадена команда. Може и да се дадат препоръки, кои начини са най-бързи и най-препоръчителни. Въпреки, че това е въпрос на личен избор и маниер на работа, не съм чувала някой де не е съгласен, че бързите клавиши са далеч по-бързи от бутоните.
Според мен всеки трябва да знае и да се научи да използва всички начини за стартиране на дадена команда и сам да прецени как да ги ползва.

Също така, обяснявайки менютата и лентите с инструменти, може да се засегне въпроса и с изображенията на бутоните. Често срещан проблем е изчезването на изображението на бутон, който е сложен от потребителя.

Тръгнеш ли да търсиш щастие, вземи си чадър.

Тема Re: Организация на интерфейса на ACADнови [re: Kaлea]  
Авторgena (Нерегистриран)
Публикувано29.10.06 21:11

когато махаш някои бутон трябва да знаеш за какво е а не да махаш и махаш... моето мнение е да се махат единствено когато се знае за какво е.
виждал съм потребители на който друг им е направил подобни промени а това никак не бе се отразило добре на този 4овек. трябваше например да обяснявам какво е layout.
мнението ми е да се махат единствено ако знаеш за какво е иначе никога няма и да разбереш:)

АвторMинaвaщ (Нерегистриран)
Публикувано29.10.06 21:29

Трябва да напомня , че съм Много Бавен ... едната причина е , че не знам какво и как да го кажа , другата е , че си намирам други по-интересни занимания !
Съжалявам , но това е положението

Направих Голяма Стъпка като най-после сложих FTP хостинга във FrontPage така , че сега може би ще правя някои неща по-бързо ... може би !
Относно разчистването на Екрана , от 2006/2007 версията направиха голяма стъпка ... стига да може/иска човек може така да чертае (това е на целият монитор)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.