Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:20 14.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Америка
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема впечатленията...нови  
Автор HeДoДяЛKo ()
Публикувано08.11.05 01:27

Баси колко много българи има в тая държава! Лошото обаче е че вече не можеш спокойно да обсъждаш на глас девойките по улицата, защото всички около теб го знаят тоз език и не е прието да се говори за другите на висок глас... Та за девойките. Ами хубави са си момичетата, няма какво да се лъжеме. Пък и всяка преди да излезе навън е прекарала много повече време пред огледалото в избор на дрехи, правене на прическата и гримиране отколкото повечето американки. Крайният резултат е понякога елегантен, понякога кичозен, но като цяло всичкото това старание е похвално. Вчера от майка ми научих че сестра ми ме врънкаше два часа да и купя шоколад от магазина не защото я мързи та две не вижда (както аз си мислех ), а защото трябвало да се гримира за едно ходене до магазина. Трябвало? Е, това е вече нещо ново.

A иначе смятам че България се оправя и който не забелязва това е:
а) кйорав
б) вечен песимист или
в) зодия Дева
като третото е най-лошо, защото е по рождение и следователно непоправимо. Това в кръга на шегата.

Та за България. Поне в домовете, в които бях ми направи впечатление че много хора имат хубава бяла и черна техника (предполагам че голяма част са благодарение на потребителските кредити, които станаха толкова популярни), чисто и подредено е, не малко хора си смениха колата. В същото време, чистотата и подредеността в дома контрастира на външния вид на панелките и някои подлези, които са дори повече олющени от преди и добре опикани от кучета и не само. Изобщо, типичен случай на tragedy of the commons. Ново строителство имат колкото щеш във Варна и като всяко ново нещо излежда добре. Много по-добре от панелките. Обаче тия нови блокчетата са така наблъскани едно до друго с малко място за паркиране (тротоарите нали са за това), едно с едно няма подобни ни като цвят, ни като форми, а и не съм убеден че строителството е много на ниво та не знам след 5-10 години тия блокчета колко добре ще изглеждат.

Градската пътна мрежа си е горе-долу толкова зле колкото и преди. М/уградската пътна мрежа сякаш е по-добре или поне по основните пътища между големите градове. А дупки има не само по пътищата, но и по тротоарите. Точно в градинката на НДК влязох с единия крак в една 30-40 сантиметрова такава. Ама така е като човек гледа в небето, а не в краката си. ;) Като стана дума за пътища, по цялото разстоятние Варна-Бургас-София рекламите на ДЗИ бяха поне колкото рекламите на всички останали компании взети заедно, че и повече. След убийството на Кюлев политиците се скъсаха да повтарят колко чист му бил бизнесът, но има нещо съмнително в това да хвърляш толкова много средства за реклама. Както и е съмнително да си финансов съветник на българския президент, а да ти бъде отказвана виза за посещение на САЩ. Изобщо покрай всичките тези убийства не малко лафове се появиха като например че ще се издига паметник на незнайния килър или че България трябва да развие труп туризмът- посещение на различни обекти където са били убивани известни личностти от подземния свят. Особено популярни дестинаци се очаква да бъдат булевард България и Стрелбището (ама какво име само, а :)).

В областта на здравеопазването май нищо ново - все толкова зле си е. Някои от вас може и да са чели тия дни по новините за двата смъртни случая на млади мъже, които според обвиненията на близките им са починали заради ненавременната и неадекватна помощ от страна на медицинските екипи за спешна помощ. Мога и личен пример да дам - баба ми вече втора седмица не я приемат в болница, защото няма лекарство. И не става дума за болест, за която може и да не се ходи до болница или за болест, при която може да се чака, става дума за рак... Не че здравеопазването в САЩ няма своите си проблеми, но в Америка проблемите са от друг тип и на по-високо ниво.

Другата прясна новина от България е че третият мобилен оператор заработи, което директно доведе до значително падане на цените на разговорите. Не че цените са като в САЩ или Западна Европа, но поне вече не са най-високите в Европа. Относно българската журналистика аз май винаги съм имал доста негативно отношение, но все пак ми направи впечатление че статиите и анализите във в-к Капитал са доста интелигентно и доколкото може безпристрастно написани. 24 часа (все същият боклук си е) пък излязоха с доста интересна маркетингова стратегия - всеки Вторник вестникът се продава с световноизвестен бестселър преведен на български език. Идеята според мен е на някоя от консултантските компании в България, силно ме съмнява от 24 Часа сами да се сетят за нещо толкова оригинално. Както и да де, тази стратегия пожъна успех и продажбите на на 24 Часа доста скочиха в резултат на което сега и други компании използват този подход. Маргарините Калиакра идват със компактдиск с музика. Логиката е ясна - мажиш филиите и слушаш музика. В-к Стандард пък всяка Събота идва с филм на ДВД. Продавачките и сервитйорките като цяло са доста по-любезни от преди и човек се чувства наистина като клиент. Това е особено вярно за магазините, ресторантите че дори и компютърните клубове, които са част от някаква верига. Явно има вече компании в България, които държат на имиджа си. Не че не станах свидетел на изключения де. Например в автобуса до София, едно момиче на 23-25 години отива при шофйора и му казва да намали музиката (чалга), защото отзад е като в дискотека. Шофйора намаля музиката и отвръща:
- "Ти ся кво? Караш ли ми се?"
- "Карам ви се." - мадамата си беше нахакана:)
- "Аве ей ся ще те сваля от автобуса и ще те оставя на мигистралата!"

Още по-готино беше когато ходихме на дискотека и бодигарда не щеше да пуска един от аверите, защото бил пиян (не беше пил). Нашия човек започна да обяснява че нищо не бил пил, обаче бодигарда го отрязва с култовото:
-"Кво говориш на мен, бе. Говори на стената!"
А в дискотеката едно 90% са пушачи и направо не ги знам тия хора как оцеляват със всичкия тоз цигарен дим дето го дишат. Дрехите вонят на цигари по 2 дена след това. Но се забелязва и тенденциата все повече хора да ходят на фитнес. Също така носенето на риза е станало модерно и сякаш е заменило носенето на спортни дрехи. Дори борците май вече се носят със сака и ризи.

По отношение на цени - електрониката и всякаква друга техника са доста по-скъпи отколкото в Щатите. Дори съществуват фирми, които се специализират в доставката на електроника от Америка, която клиенти са харесали. Храната пък е доста по-евтина (като абсолютни стойности, без да отчитам разликата в потребителските възможности). Има дори магазини откъдето можеш да си купиш сготвени манджи на съвсем прилични цени - днеска например си взех 3 кебапчета + 300 грама ориз със зеленчуци за 2.70 лв. Един джоб натъпкан със сума ти зеленчуци плюс месо по избор излезе 1.50лв и идваше с безплатна палачинка с мед. Разбира се като се омешат доматите, краставиците, зелето, луканката с меда и палачинката става една манджа с грозде, но идеята е че лев и петдесет могат да купят доста 'ръна.

По отношение на работа очакванията ми се оправдаха и в България наистина има сериозен глад за млади и квалифицирани хора. Една позната от HR отдела на западна банка директно ми каза че наемат какви ли не 'мунчовци' на хубави позиции и с хубави заплати просто защото предлагането е ограничено, а търсенето голямо. Освен това, в България човек може да се изкачи много по-бързо в йерархията понеже освен голямото текучество, самите компании растат, което улеснява процеса. Аз самия си намерих работа за по-малко от 10 дена, днеска отказах две интервюта, с което общата им бройка стана 4. И трябва да ви кажа че някои от интервютата бяха доста професионално направени, по-професионално отколкото много от интервютата, които съм имал в Щатите, а аз съм имал над 30. В България в момента наистина има доста възможности за млади хора, но не съм убеден че същото важи за по-старите поколения.

От време на време с тези езици се получат интересни ситуации като например на софийските автобуси има надписи "Пази детето", което е преведено и на Английски. Преводът е: "Keep the child". Нема шега, нема измама. Тия англичани съвсем ще се шашнат като видят толкова много лозунги против абортите. Летището Враждебна пък понякога се превежда като Hostility.

Тема Re: впечатленията...нови [re: HeДoДяЛKo]  
АвторDDR (Нерегистриран)
Публикувано08.11.05 03:00

Mnogo dobar report. Super se izkefih da go cheta.
Kakva rabota si nameri? Ti beshe li bachkal v US ili beshe samo student. Interesuvam se, zashtoto naposledak i na men mi minavat muhi da se pribiram kam Varna.

Napishi kak se dvizhat zaplatite na maladi spetsialisti sega vav Varna v business sectora. Kolko leva se schitat za dobra zaplata i kakva e priblizitelno pokupatelnata im sila.

Uspeh v prisposobyavaneto. Dano nastroenieto ne te napuska sled parvonachalnite valneniya i entusiazam.

Тема Re: впечатленията... [re: DDR]  
Авторpesho (Нерегистриран)
Публикувано08.11.05 03:06

Чакайти мъ и аз идвам във Варна да бъзикъм Варненките

Автор sofianka (virtual me)
Публикувано08.11.05 03:29

Недодялко, ние тука не сме паднали от небето и знаеме как изглеждат българките и как ходят по улицата. Опитай се да предадеш впечатления които имаш от поведението на хората в различни ситуации, като не описваш диалози, а собствените си мисли относно тях. Преведено на български , като за тебе, трябва да се опиташ да предадеш как се виждат нещата през българин идващ си от америка. Капитал се чете и тука и обявите там също са известни , на повечето тук. Когато се говори за предлагани позиции и пазар на труда най-важното е да се съобщи заплата и компания,а не как са били проведени интервютата.

Тема Глад за специалисти...нови [re: HeДoДяЛKo]  
Автор King (ветеран)
Публикувано08.11.05 03:44

Брато, пада ми мнението за тебе, честно, бг специалисти, уат дъ фак мен, всеки знае, че на нас хиенити ни трябват 5 минути за да съм също толкова добър във всяко едно нещо като БГ специалист с 10. години стаж, ако можеш се върни, брато, остави ги бг селяните да се трепят, честно ти казвам, нямаш нужда от този терор..., нито от 300-то лв заплата за специалисти.

Тема Re: Глад за специалисти...нови [re: King]  
Публикувано08.11.05 03:49

Той ако можеше нямаше да си тръгва бе, кинга
Как си ти сподели сега нещо интересно скоро случи ли се?

Тема Re: Глад за специалисти...нови [re: sofianka]  
Автор King (ветеран)
Публикувано08.11.05 03:53

Нема нищо, ебах бройката събота:)) и нищо, събирам си парички за нова количка:)))

Тема Re: Глад за специалисти...нови [re: King]  
Публикувано08.11.05 03:58

Гууд мен, ебе си редовно. И кой беше , рускинята ли?
Нали купува кола или ти се дигнаха критерийте та реши по-скъпа да е.

Тема Re: Глад за специалисти...нови [re: sofianka]  
Автор King (ветеран)
Публикувано08.11.05 04:13

Ами реших да си взема немска кола, по-скъпа, естествено, доджа ще го продам, трябва ми нещо с ръчни скорости да ммога да троша вратовете на гаджетата:)))

Автор | (>[2] /dev/null)
Публикувано08.11.05 04:20

Нямаше нужда да ни преразказваш Капитал за "Hostility" и "Keep the child", ние също го четем (online ;)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.