|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Във връзка с образованието..
|
|
Автор |
Fas* (?) |
Публикувано | 03.12.04 17:40 |
|
..и студентския живот, ми стана интересно как днешната академична младеж в САЩ, в БГ а и навсякъде по света, съвместява не лекия учебен процес с някои дейности, които малко или много го съпътстват. Имам в предвид-купоните, алкохолът и ебането. Питам, защото се сетих, че в началото на 90-те, в БГ тези мероприятия бяха дотста сериозно застъпени. Не беше рядкост да се осъмне в леглото на някоя знойна колежка, където отивайки в джоба само с 2 купона за студентски стол от 50 ст. с изтекъл срок на годност, се тръгваше нахранен, напоен, облекчен и дори със щафета домашен суджук за изпът, завит с мазна изрезка от вестник-"Дума". А ей-така между другото се сваляха и правителства, като част от въпросната културно-масова дейност. Не казвам, че това е еталон за ползотворно прекарани студентски години, но ми е интересно къде сега е екшъна. Как се поддържа феромоналния и адреналинния баланс в днешни академични времена.? 
| |
Тема
|
Re: Във връзка с образованието..
[re: Fas*]
|
|
Автор |
sofianka (virtual me) |
Публикувано | 03.12.04 18:03 |
|
Fase, ela na sebe si i pochvaj da se ebesh sus studentki. Kakvi sa tezi glupavi vuprosi be, koga studenite shte sprat da piat ili da se ebat?
| |
Тема
|
[re: sofianka]
|
|
Автор |
Fas* (?) |
Публикувано | 03.12.04 19:27 |
|
koga studenite shte sprat da piat ili da se ebat?-не знам
Kakvi sa tezi glupavi vuprosi be-личи напрежение, недоенаебаност(може би?), неразположеност, проблеми, липса на комуникативност, затворно и монотонно ежедневие, форумна и виртуална обремененост.
Fase, ela na sebe si-благодаря за загрижеността, но вече се оправих от махмурлука от онзи ден( ти как разбра?)
i pochvaj da se ebesh sus studentki-Къде в темата ми разбра, че имам нужда да се еба със студентки.
Приятен петък, грижи се за децата, съпруга си и ги обичай. 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
чepи (intuition) |
Публикувано | 03.12.04 19:31 |
|
Fase, припомни ми студентските години и купони посреднощ  първата година не успях да вляза в общежитието 2-3 месеца, заради стачките. живеех при леля и чичо и кийпвах лоу профайл на примерна студентка, ама после като видях какво съм миснала, побързах да си наваксам...
една година живях в първата стая, точно до терена за купон. готино беше когато бях на купон до мойта стая, но когато се опитвах да поспя малко преди изпит на другата сутрин, а колегите купонясваха в съседство - направо ми се ревеше и викаше с пълно гърло 
като цяло, не вярвам да са се променили много основните нужди за хапване, пийване и ... тези 3 неща... на студентите от тогава до сега... ама все пак, нека се изкаже сегашното поколение студенти 
Follow your heart
Your intuition
It will lead you in the right directionРедактирано от чepи на 03.12.04 19:54.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Gia ((former njakoj)) |
Публикувано | 03.12.04 19:47 |
|
i pochvaj da se ebesh sus studentki-Къде в темата ми разбра, че имам нужда да се еба със студентки.
Nali znaesh, che vseki vijda tova, koeto zanimava saznanieto mu. Ima go, njama go, tja/toj go vijda. Ne e kato da e za sefte... Termi naskoro beshe spodelil sastoto nabljudenie. Njakoi hora sa parvi kipri pri spomenavaneto na opredelena tematika i izpolzvaneto na opredelena terminologija. Kat' mu'a na lajno, det' se vika.
| |
Тема
|
[re: чepи]
|
|
Автор |
Fas* (?) |
Публикувано | 03.12.04 19:51 |
|
Така е, купон си беше, независимо от многото простотии и парадоксалната социална обстановка. Нуждите естествено не са се променили, но наистина, все пак ми е интересно днешната младеж как съвместява не леката учебна програма, похвалните упоритост и амбиции,.. работа и всичко останало. 
| |
Тема
|
|
|
Автор | Heдyдeд (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.12.04 20:54 |
|
Ами Фас, май аз ще открия темата от името на сегашните студенти, другите може би учат . Темата ти е интересна и дано се получи интересна дискусия. Но нека осведомяването не бъде еднопосочно. Поне мене лично винаги ми е било интересно и при вас как е било, предполагам на другите студенти също ще им бъде.
Значи това което помниш от едновремешния студентски живот в България мисля че до голяма още го има. Това са индиректни наблюдения базирани на митове и легенди идващи от приятелите-студенти в България. Има и такива обаче които си залягат върху учебниците и/или работят много и не им остава много време за купони. Имам няколко такива познати - до един следват Компютри в СУ и работят 30-40 часа на седмица, не ходят на лекции, само взимат изпитите. В общия случай, изкарват повече пари от баща и майка взети заедно, което е похвално имайки предвид че са още студенти и то в България. Тези хора със сигурност не са мнозинството, но ги има (не само в СУ и не само програмисти), мисля че това е донякъде различно от твоето време.
Сега за студентския живот на американска почва. Първо да кажа че това са си мои лични наблюдения и не е нужно да са общовалидни за студентите тук. В Америка всичко е по-материално - алкохола е с пари, месото е с пари, времето е пари. Тъй че всеки си прави сметка и носи на купона по нещо и разходите се разпределят що-годе поравно. А твоя пример с двата стари талона за стол добре илюстрира нещо което трудно би се случило тук и сега :).
А за секса, ами тука идват и ти говорят за секс и не само ти говорят ами ти правят цяла лекция. Незнам колко това е така при другите студенти, но при мене за 4 години съм бил на лекции водени от болен от СПИН, двама травестити, един гей и една лесбийка която се оказа и позната на всичкото отгоре. Така че... секс??? Не, мерси. Това в кръга на шегата, разбира се, но е вярно че безгрижния секс го няма - за добро или лошо. Няма как да го има, след една такава тирада от образоване на тема секс, безопасен секс, STD, AIDS и т.н. Без да уточнявам как знам, но моите наблюдения са че едновремешния безгрижен секс го има и сега в БГ. Не че няма one night stands и тук, не ме разбирай погрешно, но са по-консервативни, по-безопасни и с много по-непривлекателни. ;)
Като цяло, мисля че основната разлика м/у сегашните студенти и тези през 90-те и 80-те идва от многото повече лесно достъпна информация която има (Интернет, но не само). Народа е по-добре информиран за перспективи, професионални възможности, как това какво правиш днес афектира какво ще имаш утре и т.н. Човек почва да мисли малко повече за бъдещето и изборите които правиш и малко по-малко за текущите нужди (онези три работи ;)). Добро или лошо, не взимам позиция. А и всичко не е само въпрос на среда, но и на личен избор. Винаги и навсякъде има купонджии и купондвийки, както и такива забити в книгите или заети с градене на резюмета.
| |
Тема
|
[re: Heдyдeд]
|
|
Автор |
Fas* (?) |
Публикувано | 03.12.04 22:59 |
|
Мнението ти беше наистина интересно. Аз имам известни косвени наблюдения на местна почва и впечатленията ми са горе-долу същите. живея в квартал с много млади хора, постоянно стават някакви купони, партита и пр., но повечето не са студенти, а работещи- живеещи ден за ден, или студенти със сериозни родителски портфейли. Не казвам кое е по добре, правилно и т.н. дори според мене е по добре няколко години човек да си наляга парцалите и да се съсредоточи към нещо, което ще му е от полза, независимо от лишения и т.н, отколкото да загуби 2 години и 11 дена в казарма, например, което си е абсолютно загубено време, ако не се смята за + изпростяването или (не)оформянето на някаква си юношеска психика. Времената наистина са различни и с по голяма динамика.
| |
|
аз съм на коренно противоположното мнение. то всъщност мнението си зависи и от обстановката, в която си, и от кръга от хора, с които има[ взаимоотношения, и както сам каза това са твои лични необщовалидини наблюдения.
първо за пиенето на американска почва в студентските години - колкото и странно да звучи на някои, за мен в българия се пие по-отговорно. не че не са напиват като кирки из студентски град в софия, но такова безмозъчно и безконтролно нарязване като тука няма. просто всички фрешмени като дойдат в колежа на по 18-19 години, са за първи път без родителски надзор и със свободен достъп до алкохол. тая страст да се размажеш през уикенда идва според мен от факта, че имат това глупаво ограничение до 21 години, така много студенти първа и втора година избиват факта че не могат да посетят свободно бар/дискотека с домашни купони в които се лее алкохол в промишлени количества. Пак в тая връзка - тука снабдяването с алкохол си е чист комунизъм. Във всеки един колеж или университет има по 6-7 фратернитита и сороритита, които имат по 2-3 партита на уикенд, с мащабни количества алкохол (най-често кегове с евтина бира, по някой път punch/vodka). Да фиркаш без пари на фрат партита не представлява никакъв проблем в колежа, особено ако си upperclassmen и имаш познати в братството.
По отношение на секса - колкото са задръстени и консервативни повечето възрастни американци от провинциалните щати и извън големите градове, толкоз са студентите на диаметрално противоположния полюс като манталитет. Повечето (не 100%, но определено в по-голямата си част) от студентите в малки частни колежи/нашънъл университети са с крайни, ултра либерални възгледи и леви убеждения, подкрепят легализирането на марихуаната и разкрепостеността в сексуалните контакти и са като цяло хипи настроени. Безразборни hook-ups и one-night stands по студентски има всеки уикенд, а "параноята" от безопасен секс се изразява в използването на кондоми, но не и във въздържание.
абе с две думи, студентският живот си е купон и забава навсякъде, стига да си си намерил подходящата среда и да се чувстваш комфортно в обкръжението си...

Небрежно свиркам си с уста
и яхта карам край брега
далеч от светска суета,
с потна биричка в ръка
| |
Тема
|
[re: noTeH HEgaP]
|
|
Автор |
S©S (запознат) |
Публикувано | 04.12.04 01:37 |
|
Да, при мен ситуацията е много близка. С едно изключение: в републикански колеж ( ) съм, но изглежда политическите убеждения малко влияят на поведението на хората по фрат партитата. По-скоро доходите на мама и тате са определящи.
Whenever you find yourslef on the side of the majority, it is time to reform.
~Mark Twain
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|