|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Къде и колко давате бакшиш
|
|
Автор | Eric (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.09.04 13:35 |
|
В New York ресторанти умножаваме таксите по 2 (17.3%) и готово. Таксито - същата работа.
Как е из страната?
| |
Тема
|
Re: Къде и колко давате бакшиш
[re: Eric]
|
|
Автор | Ko4 (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.09.04 15:54 |
|
Вие в този град се ебете.... без бакшиш , та затова е така   
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mr_Blue (?) |
Публикувано | 06.09.04 19:45 |
|
Моят % зависи от сървиса. 2 пъти съм писал 0$-bad service. Обикновенно давам 10-20%, защото е рядко да срещнеш наистина добро обслужване в тукашните ресторанти, без да ти дърпат постоянно чинията, без да ти прибират недопитата чаша, постоянно да те питат дали си ОК и искаш нещо друго, с идеята да седне някои друг на твоето място. Иначе може да дам и до 40-50%. Пресен случай е в Браилия, където останах удивен от качеството на обслужване. Страхотна кухня, изключителна гостоприемност, перфектно обслужване. Веднъж, например ми сервираха бирата в кофичка с лед, за да бъде постоянно охладена. И други подобни...
| |
Тема
|
[re: mr_Blue]
|
|
Автор |
King (Maja s gresssss) |
Публикувано | 06.09.04 19:58 |
|
V Montreal e ot 1 do 2 dolara - monetite, no tova e za restoranti low classa, za high classa ne znaq, az ne hodq 6toto tq mandjata e sa6tata, samo deto v high classata ima beli pokrivki i razni drugi bokluci, no tuk si e super ima edna veriga Amir, arabi sa, za 10 $ qde6 i pie6 na korem, tova vklu4va i tipa, i + tova sa razpolijeni vse na gotini mesta, demek ne hodi6 da gi tarsi6 s kolata na 20 km izvan grada :)))
-----------------------------------------
"Il s'amuse avec de l'argent..."
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Kykepa (-: Зевзек :-) |
Публикувано | 06.09.04 20:05 |
|
Ми по принцип бакшиша е 20% от сметката. Това както казва един мой познат е $1 на всеки $5.
Иначе в българските заведения бакшишите не падат по-малко от 20%, даже и повече. Но както разбрах скоро, ти като оставиш бакшиш на една сервитьорка, той не е за нея, а накрая на работната смяна всички сервитьорки си събират на куп бакшишите и ги делят по-равно!?!
Така че ако една има големи бакшиши, а друга не накрая всички взимат по равно. Не знам защо са го измислили така?!?
- Japanese fever
| |
Тема
|
[re: Kykepa]
|
|
Автор |
Jenie__ (*) |
Публикувано | 06.09.04 20:14 |
|
В България имаш късмет ако ти върнат рестото, изобщо не ти връщат стотинките, а мисля, че си е мое ЛИЧНО решение дали ще и оставя и 1 стотинка или не... Много са нахални сервитьорките там... Как така си закръгляват на левче, че някого и на много повече.......
| |
Тема
|
[re: Jenie__]
|
|
Автор |
Kykepa (-: Зевзек :-) |
Публикувано | 06.09.04 21:47 |
|
Аз говорех за САЩ, иначе в БГ са ми връщали до стотинка, аз не съм оставал там бакшиши, защото не е толкова рапространено и не е задължително, а тук бакшишите се остават почти задалжително, просто такъв е етикета, винаги трябва да помислиш и за бакшиш. Би било хубаво и в България да е така, но не знам всъщност, то е различно?!?
- Japanese fever
| |
Тема
|
|
|
Автор |
блoнди (умничка) |
Публикувано | 07.09.04 00:56 |
|
Откакто разбрах, че сервитьорките взимат по 2.15 на час, оставям поне по 15%, в повечето случаи 20. На фризьорката винаги 20%, че иначе падна ли й под ножицата Но много ме дразнят чашките за бакшиши в Starbucks и всички заведения на самообслужване, защото не виждам защо трябва да оставям бакшиш там 
I'm not lost! I'm just EXPLORING
| |
Тема
|
[re: блoнди]
|
|
Автор |
CTЯУA (Букурещ) |
Публикувано | 07.09.04 01:23 |
|
в Старбъкс бурканчетата са предимно за дребни монети от рестото. Бакшиш тук не е най-точната дума, защото някои просто предпочитат да оставят 20-30 цента вместо да се бъркат и да търсят място поджобове и портфейл. И тия 'бакшиши' са доста мизерни в сравнение с бакшишите на един сервитьот...
| |
Тема
|
[re: блoнди]
|
|
Автор |
malkia (stanev) |
Публикувано | 07.09.04 01:44 |
|
Всъщност те трябва да плащат на нас, тъй като ние чакаме на опашката ;) Думичката waiter, идва именно от там че някои ни чака да поръчаме, и затова им плащаме (за чакането).
Бе може и да не съвсем вярно де 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|