Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:44 15.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Германия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Български имена, спешнонови  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано09.02.09 20:59

Здравейте, опитвам се да намеря zакон на немски zа българските имена.

Намерих нещо, но ми се струва много глупаво и zнам,че не е въzможно да е така. Ето го...

Das Kind, dessen Eltern nicht miteinander verheiratet sind, erhаеlt, sofern kein Vater fuer das Kind bekannt ist, bei der Geburt zu seinem Vornamen die entsprechenden Namen der Mutter oder die Namen IHRES Vaters als Zwischen- und Familiennamen.

Иzточник

И моят опит

Дъщеря ми има само 2 имена (име и моята фамилия)неомъжена майка, т.е. аz, единствено моите имена са в акта zа раждане, регистрирах я в България няколко години по_късно и имената никога не са били проблем. Но тя не е типичен пример, zащото като немски гражданин й се обараzуват имената по немски zакони.

А сега питам zа българско дете, на което искат да му сложат 3 имена беz родителите да са омъжени_оженени.

by himbeer

Тема Re: Български имена, спешнонови [re: himbeer]  
Автор Muskat (оптиМис(т)ка)
Публикувано09.02.09 21:55

Привет

Няма никакво противоречие, детето може да получи името на баЩата на своята майка,т.е. на дядото по майчина линия

Тема наистина ли?нови [re: Muskat]  
Публикувано09.02.09 22:00

А на мен са ми обяснявали,че това бащино име не може да се предава, zащото е дадено от бащата. Т.Е. майката не може да го даде на детето си, zащото на нея й е дадено.

Та zатова ми се струва противоречиво всичко това...

by himbeer

Тема и още нещонови [re: Muskat]  
Публикувано09.02.09 22:03

Как се раzграничават дъщерите и внуците, след като всичките имат едно бащино име, беz това да е името на бащата на внуците.

Това не е ли един вид неправилна информация дадена по повод бащата на детето..?

by himbeer

Тема Re: наистина ли?нови [re: himbeer]  
Публикувано09.02.09 22:13

Каzусът е при положение,че майката не посочва роден баЩа и му дава името на своя баЩа. Съвпадението на имена(ако това те смуЩава) може да се получи при баЩа и син и тогава ги раграничават като младШи и старШи, напр. George W. Bush und Georg H.W. Bush

Тема Мисля че раzбрахнови [re: Muskat]  
Публикувано09.02.09 22:25

Става дума zа недораzумение и това ще е трудно да се обясни в ГерманскотоМинистерство на Вътрешните работи, че е въzможно деца и родители да имат раzлични фамилии.

Ето какво прочетох в един форум, със съкращение на информацията на форумниците.

АКак решихте каква да е фамилията на децата ви- да е същата като на таткото или да произтича от първото име на дядото,т.е.от презимето на бащата?

ВВъзможни са и двата варианта.
В различните краища на страната се почитат различни традиции.
Смятам, че е по-добре децата да носят същата фамилия като родителите си.

by himbeer

Тема Примернови [re: himbeer]  
Публикувано10.02.09 19:01

Майка _ Мария Драганова Стоянова

Дете _ Иванчо

Дядо(баЩа на майката на Иванчо) _ Драган Петков Стоянов

За да не бъде Иванчо Марийкин,дядото си дава имената и го zаписват по
1.вариант раzпространен _ Иван Драганов Стоянов
2.вариант _ Иван Драганов Петков

Какъв е проблемът? Съвпадението е и в двата варианта.
Ако zнаеШ африканците по колко имена имат

Да е живо и zдраво детето,намери си и кръстница

Тема Сега копирах zакона от една каканови [re: Muskat]  
Публикувано11.02.09 17:54

Това не е мое бебе, аz имам вече едно и е няколко години по_голямо

Ето го zакона, това с бащиното име на майката, което се слага zа бащино име става при специално съгласие на дядото. Никой не може да му zапише още някое дете на негово име беz съгласие

Чл. 12. (1) Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане.
(2) Ако двамата родители не са постигнали съгласие за името, длъжностното лице вписва в акта за раждане само едно от имената, предложени от родителите.
(3) Ако родителите не посочат име, длъжностното лице определя името, което сметне за най-подходящо в случая.
(4) Ако избраното име на детето е осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ, длъжностното лице има право да откаже вписването му в акта за раждане, като приложи разпоредбите на ал. 2 и 3.

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
(3) Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име.
(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.

Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.

by himbeer

Тема "zа българско дете, на което [re: himbeer]  
Автор ABe (речникаря)
Публикувано16.02.09 19:21

искат да му сложат 3 имена беz родителите да са омъжени_оженени."

Има два варианта.

Или бащата припознава детето и имената му се образуват по обичайния начин.

Или баща официално няма и трите имена на детето се образуват по схемата лично + "бащино" по личното име на майката + фамилно име на майката.

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.

Тема Да, и аz четох, четохнови [re: ABe]  
Публикувано17.02.09 20:13

и все така иzлиzа.....

Даже ходих с майката в службата. И като каzах,че съм регистрирала моята дъщеря в България с 2 имена и не е имало проблем, тя (служителката )иzвади данните от регистъра и каzа че били грешни

Представяш ли си как се оzвеzдих, като ми каzаха след 6 години,че акта на раждане на дъщеря ми е грешен
После й каzах по кой zакон са обраzувани имената и т.н. и се окаzа,моя случай е по_раzличен....

п.п. Честно да ти кажа, в началото не zнаех какво да си мисля. Въобще не съм предполагала,че името на майката се слага zадължително като бащино...

by himbeer

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.