Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:36 06.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Германия
*Кратък преглед

Тема Въпрос относно свободните професиинови  
Автор Гpифoн_Kpивoycт (Rex Coeli)
Публикувано29.10.07 23:23

Здравейте,

Обръщам се с конкретен проблем към вас, с надеждата, че може би някой може да има представа какво се прави в подобен случай.
Завърших бакалавърската си степен по история на изкуството в Бремен и сега започвам магистратура в Дрезден. В Бремен, на базата на дотогава разрешените за чуждестранни студенти работни часове давах езикови уроци към една фирма. Сега бих искал да продължа да правя това, а и оферти от фирми не ми липсват. Също така имам оферта да започна в една галерия (за съжаление със смехотворно заплащане, но поради липса на избор не мога да се оплача особено). Проблемът е, че никой работодател не желае да плаща осигуровки, а по-скоро предпочита на края на месеца аз да им представям сметка за изработеното време. Конкертният въпрос е следния - дали трябва да си извадя документ към финансовото бщро като kleiner Unternehmer или като студент нямам нужда от това и имам други опции? Тъй като като малък предприемач осигуровките и застраховките, които сам трябва да плащам, са безумно скъпи, работата ми се обезсмисля, ви питам. Всякакви възможни бюра обикалям вече от седмици, но, както сигурно мнозина са забелязали, бюрокрацията тук е един кошмар, а служителите са в мнозинството от случаите меко казано некомпетентни и безхаберни.
Надявам се накой може да ми помогне в тази ми дилема, спетявайки ми още седмица-две търчане между Майсен и Дрезден.

Благодаря ви предварително!

Тема Re: Въпрос относно свободните професиинови [re: Гpифoн_Kpивoycт]  
Автор Nirvana_2 (?x?)
Публикувано29.10.07 23:49

Ако не работиш с тудов договор, а почасово на хонорар, то има два варианта:
или с Gewerbeschein или като freier Mitarbeiter.

Първото е свързано с много скъпа болнична застраховка, дава прeдимство обаче да си приспадаш от данъците редица неща (някои знам дори, че си приспадат тоалетната хартия и кафето в къщи). За Gewerbeschein трябва да имаш обаче конкретен предмет на дейност.

Втория вариант, който ми се струва по-удачен за тебе, е да работиш като freier Mitarbeiter. В края на годината представяш пред Finanzamt документ за сумите, които си изработил, за да ти пресметнат данъците...или си траеш и не им се обаждаш и разчиташ, да не те гепнат за данъците....В последно време обаче са доста по активни в проверките.
В този случай обаче застраховката не е скъпа и зависи от сумата, която заработваш. Успех в начинанието!

ROCK IS MY RELIGION

Тема Re: Въпрос относно свободните професиинови [re: Гpифoн_Kpивoycт]  
Автор Гeлe Byтeв (Нелегален)
Публикувано31.10.07 00:29

По закон ти трябва Гевербеанмелдунг във Финанцамта (освен ако не си адвокат, щоербератер или унтернеменсбератер).
Получаваш данъчен номер и го вписваш във всички рехнунги.

Човече, бачкай си на черно и не вади никакви разрешителни и регистрации.
Питай не може ли да ти дават парите под масата и без разписки.
Аз така си пиша програмки от сума ти време за разни фирми и ни данъци плащам, ни осигуровки.
Иначе ще те изядат с парцалите бюрократите.

Шамар да е, аванта да е.

Тема Re: Въпрос относно свободните професии [re: Гeлe Byтeв]  
Публикувано03.11.07 18:14

Благодаря и на двама ви за отговорите!
Всичко се оправи с Гевербешайн и регистрация за самостоятелност във финанцамта. В моя случай, понеже съм студент, това се води като небенджоб и не плащам скъпите застраховки, а съвсем нормална студентска. Единственото е, че трябва да правя щойерерклерунг всяка година. По-добре от работата на черно, тъй като пак няма да плащам данъци. Данъци се плащат тепърва след 7600 евро на година доход, а в моя случай това все още е космическа цифра за жалост.
Мерси и на двама ви отново!

Тема Питах проф по данъчно право...нови [re: Гpифoн_Kpивoycт]  
Автор Zoe ()
Публикувано16.11.07 11:46

..и тои каЗа
ако си с Gewerbeschein плаЩаШ и Gewerbesteuer i Einkommenssteuer.

Ако си с freier Mitarbeiter само Einkommenssteuer.
Но ако може на черно, не си вЗемаи белята, правилно ти каЗа програмиста.

МН Здраве и от мен

Тема Re: Питах проф по данъчно право...нови [re: Zoe]  
Публикувано03.12.07 14:02

Мерси! Но аз съм с гевербешайн само за geringfuegige ... Няма страшно с данъците казаха от данъчното!:) Мерси.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.