Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:18 12.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Германия
*Кратък преглед

Тема как е положението с шофьорските книжкинови  
Автор selski_tarikat (пристрастен)
Публикувано07.06.06 17:31

Признават ли се вече бг шофьорски книжки? По-точно въпроса ми е, ако си купя кола тука, и имам само бг книжка, и искам да я регистрирам в Германия, ще мога ли?

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: selski_tarikat]  
Автор DLCl (може и по-добре)
Публикувано07.06.06 19:48

Това са 2 различни въпроса.

1.

В отговор на:

Признават ли се вече бг шофьорски книжки?...и имам само бг книжка...

Не, не се признават повече от 6 месеца след 1вата ти регистрация е Германия. Не се знае кога и при какви условия до колко ще ги признаят някой ден.

2.
В отговор на:

ако си купя кола тука и искам да я регистрирам в Германия, ще мога ли?

И сега можеш. Всеки който е адресно регистриран в Германия трябва да смени номерата на колата с местни. Въпросът е, че процедурите за коли, вкарани извън ЕС процедурата е по-дълга и по-скъпа отколкото за коли, внесени от ЕС страни. Общо казано ще ти излезе с хиляди по-скъпо да внесеш кола от БГ (особенно ако е чисто нова) по ред причини.

3. За студентите това не важи - могат да не сменят номерата. Също и ако автомобила не е на твое име (но трябва да носиш много достоверно пълномощно и доказателства, че собственикът от време на време идва в Германия и колата излиза от ЕС поне 1 път годишно ако не се лъжа).
Застраховките на кола с БГ номера ще по-скъпи. Разправийте и адвокатите също. Но има начин.

"No" simply means begin again at a higher level!

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: DLCl]  
Автор selski_tarikat (пристрастен)
Публикувано29.06.06 18:35

значи при мен положението е че имам бг книжка, но съм повече от 6 месеца тука, значи не се признава. Да кажем че ако ме спрат полицаите ще се оправя някак си, ако трябва и глоба ще платя. Въпроса ми е, като нямам немска книжка мога ли да регистрирам кола с немски номера. Не съм студент.

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: selski_tarikat]  
Публикувано30.06.06 16:26

Книжката ти не е валидна. Ако те спрат глоба няма да ти пишат, а направо отиваш на съд. Ще имаш късмет ако се отървеш с няколко хиляди евро и без затвор.
За регистрация на кола изискват "валидна шоф. книжка" и предполагам няма да стане с тази в момента. Ако пък отидеш с книжката сега и с кола нищо чудно да те закопчаят на място.

Ако стане ПТП и те замесят дори теоретично си в голям проблем, защото в момента не ти важат застраховките. Недай си боже да има пострадали. Исковете към теб могат да надминат много милиони евро и тогава изобщо няма да излезеш от затвора скоро.

Всеки носи сам отговорност за постъпките си и не искам да се бъркам в твоите дела, но не е зле да знаеш в какво се забъркваш. Това, което правиш не е толкова безобидно, колкото ти изглежда.

Редактирано от DLCl на 30.06.06 16:31.

Автор vlado_varna (непознат )
Публикувано09.07.06 22:13

Селски..DLCI доста твърдо се изказва..
Влезем ли в EU и започнал ли в БГ да издават книжки по европейския образец..те автоматично важат и тук и не си длъжен да я сменяш за немска...
За глобите ...глобата ще зависи какво си карал(ако караш камион или автобус ще е лошо) и колкото ти е дохода ти..
от 200 до 2000 евро...по споразумение с прокуратурата...

Тема Re: как е положението с шофьорските книжки [re: vlado_varna]  
Автор lale_31 (vedra)
Публикувано16.07.06 12:56

Ne e sigurno, che pri vlizaneto ni v EU knizhkite ste budat avtomatichno priznati!!! Ima primeri za ogranichenia v tova otnoshenie...

Автор Carolina Katarina Mueler (c.c. Catch)
Публикувано16.07.06 20:41

В отговор на:

направо отиваш на съд. Ще имаш късмет ако се отървеш с няколко хиляди евро и без затвор.

това не е вярно! Описа ситуацията все едно е медицинска сестра в Либия, и е заразила деца със СПИН.
Има начин, да се избегне немската бюрокрация:
1. абмелдунг от мелдещелето...
Никой не може да ти забрани да си живееш в Бъ;гария и да пътуваш всеки ден до германия. Полицията не е длъжна да ти държи сметка за парите които даваш за това. Следователно с Абмелдунга доказваш че не живееш постоянно в Германия. С Ауфентахлтсерлаубниса доказваш че имаш право на работа.
2. Регистрацията на колата в германия е много неизгодна. По добре я регистрирай в България на името на роднина: майка баща брат или на товоя ет фирма. Така ще караш с Български номера и няма нужда да плащаш скъпа застраховка!

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: lale_31]  
Автор Carolina Katarina Mueler (c.c. Catch)
Публикувано16.07.06 20:43

Е дай ми такъв пример! Доколкото съм информирана, една от основните цели на ЕУ е свободно движение на хора... после идват стоки и капитали...
Освен това в БГ фалшива гръцка книжка се купува само за 200 евро/400 лв.
:-)

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: Carolina Katarina Mu]  
Публикувано17.07.06 11:58

Много лесно - обявяват, че се налага промяна в процедурата по издаване на БГ книжки (примерно кусът да бъде 25 часа, вместо 20 както е сега) и признават само книжки, изкарани след датата на въвеждане на новата процедура. Или след опреснителен изпит по нова процедура. Достатъчно засукано, че да не се получи масово сменяне на книжки естествено. Ето ти дискриминация и то легална.

Тема Re: как е положението с шофьорските книжкинови [re: Carolina Katarina Mu]  
Публикувано17.07.06 12:10

Абсолютно вярно е. Случаят се дава директно на прокуратурата както аз и Владо казахме. А ако има щети и шофьорът е с неизрядни документи застраховката (независимо къде е сключена) няма да важи 100%. Помислете сами какво става в този случаи.

Абмелдунг не минава, освен ако не искаш да си персона нон грата в Германия. Няма да имаш 1 институция, която да те признае като човек. Трябва да доказваш, че колата излиза от Германия в уреченото време. А работно разрешение ще видиш друг път с подобни хитрости.
В същност няма смисъл от подобни глупости защото колата може да е регистрирана на човек в БГ и случаят става идентичен. Тогава трябва да доказваш, че тя излиза от ЕС поне 1 път годишно и собственикът и пребивава в Германия от време на време. Иначе още по-лошо - съдят те за укриване на данъци. Когато те хванат. Сиреч на всеки 2 години.

Относно регистрацията в България - определено е по-неизгодна по много причини:

1. Зелената карта струва колкото задължителната застраховка тук (след представяне на документи от кати и дзи се признава шоф. стаж)

2. Каското е БГ е неимоверно по-скъпо. За кола на стойност 22,000 евро тук каското е 300-500 на година. В БГ е 7% от стойността на автомобила. Какво става при ПТП с БГ застраховка смятам знаете - карате колата до БГ (или я возите по някакъв начин) и там я оправят от застрахователя..ще сте късметлии ако за 6 месеца получите и стотинка или ви я оправят с турски части криво ляво..

Изобщо всякакви тарикатлъци с тези неща са интересни и водят до забогатяване на администрацията и скапване на живота на поредния тарикат, решил, че е по-хитър от 1,000,000 глави имащи 1 мисъл - как да прибират пари от хората.

Както казах вече по-горе: Всеки сам си взема решения и си носи последствията. Но и всеки е хубаво да знае в какво се забърква. Обадете се в местния щрасенферкерзамт и попитайте за какво става дума.

[

Редактирано от DLCl на 17.07.06 12:14.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.