Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:10 17.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Германия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема По повод постингите на Gia...нови  
Автор vens (малко странен)
Публикувано09.02.04 19:24

Обаче там темата стана много дълга та ми се иска да отделя въпроса си в нова.
Да приемем, че съм си намерил работа в Германия. Инженер съм, в перспективна област на ИТ, с малък опит в немско. Смятам, че може и да намеря работа.
Интересува ме обаче от социална, културна, битейна страна как стоят неЩата в Германия при вас. Или от носталгична дори.
Тук съм от половин година и след около 2 месеца командировката ми свърШва и се прибирам. Опитах се да придобия някаква представа, ама в това zатънтено село...
Колегите са мили, раzговаряме си, но няма сближаване, няма интерес. Беz да мога да кажа, че се дърпат, все пак ми е студено тук (емоционално имам предвид). Опитвам се да контактувам с младите хора, но неЩо не виждам достатъчно живот в тях. След 6 вечерта улиците са праzни, хора има само в Глобус...
Духовен живот, май чак като науча еzика...
Едно иzлиzане в планината си е цяла експедиция.
Спонтанни събирания на лафче, само с други българи...
Да не споменавам колко ми липсва храната, сами zнаете.
Много са се раzглеzили тук от тая консуматорска преzадоволеност.
Все повече се убеждавам, че май само zа българка искам да се оженя, дори и тук да остана. Много раzлично мислят хората тук.
НеЩо не ми се иска децата ми да станат като германчетата, които среЩам...
Но и някои от българите, които поzнавам от БГ, тук са се "погерманчили"

От друга страна материалното тук не е сериоzен проблем.
Цяла Европа е на няколко часа с кола.
Ще zнам, че децата ми Ще има какво да ядат, да ходят на ваканции. Не zнам обаче дали Ще мога да им осигуря достатъчно пари zа свястно обраzование.
Уф, неЩо ми се иzчерпаха плиусовете.

Дайте си мнението, моля. Много хора се иzкаzаха, че не иzдържат и искат да се прибират, но не раzбрах zаЩо?

Работата ми в БГ е интересна, zа около 600 до 700 лв (в zависимост от иzвънредните), имам си много приятели, но не zнам дали Ще мога да иzдържам семейство и деца
Та чудя си се, да правя ли иzобЩо усилие да се пробвам в Германия (или друга страна) или най си е добре в България?

Малко объркано стана, zатова с 2 думи
В България проблемът ми е финансов, в Германия (или друга страна) - социален.
Ще се радвам на всяко менние.

Тема Re: Ami to tva e..нови [re: vens]  
АвторStudent (Нерегистриран)
Публикувано09.02.04 19:55

nomera:)
tiq vyprosi sigirno pochti vseki si zadava tuk:)
az lichno da..
ne che ne izdyrjam i ritam da se pribiram..daje naprotiv..sledvaneto vyrvi..izkarvam dostatychno da vodq normalen jivot.ne si pozvolqvam vsichko,no ne se i ogranichavam izvyn normalnoto..imam dobri priqteli..
obache..ima edno obache..:)
az taka mislq:
jivota e dostatychno kratyk che da ispusnem i bez tova malkoto hubavi momenti s priqteli i blizki..na men lichno semeistvoto mnogo mi lipsva..i si znam che izpuskam mnogo(makar che tuk na mnogo se nauchih)semeistvoto(kato po-obshto ponqtie)ne mojesh da dovedesh tuk:(a priqtelite sys sigurnost nqma da sa tolkova,kolkoto v BG..
drugo..germaniq e oshte mnogo socialna strana i dobre za otglejdane na deca(a..i obrazovanieto e bezplatno..vse oshte..:))..do nqkakva stepen..no kakto kazvash..ne iskam decata mi da stavat kato germanchetata koito sreshtam..osven tova..(moje bi e nqkakyv izroden patriotizym)..no ne iskam decata mi da govorqt drug ezik po-dobre ot bylgarski..osven tova da izdyrjash semeistvo nikyde ne e lesno spored men..prosto si e otgovornost..
za bylgarkata..i az taka mislq..prosto sa drugi horata..
v golemite gradove ulicite ne sa tolkova prazni..obache jivota e mnogo po-skyp..

ta..mai ne stignah donikyde..:)
e,pone izlojih mnenie;)
prosto trqbva da reshish koe ti e po-vajno.."socialnoto"..ili "finansovoto"..ne e nai-lesniq izbor na sveta:)obache i jivota ne e lesen po princip:)

pozdravi

Тема Re: Ami to tva e..нови [re: Student]  
Автор бълrapckи cтyдeнт (гастарбайтер)
Публикувано09.02.04 21:11

Адаш,

при първото ми връщане в България имах прекачване на летище Будапеща. Влизаме в транзитната зала и какво гледам отдалеч. Вляво и вдясно - една полуумряла аморфна русолява маса. В средата - готини хора, готино облечени мадами, разправят си нещо на групички, хилежи, майтапи, стойки, въобще "радостна глъчка". Подсъзнателно се насочвам към готините хора и се оказва, че интуицията не ме лъже. На гейта вляво е полетът на Луфтханза за Берлин, на гейта вдясно - пак Луфтханза за Франкфурт, а на гейта между тях - полетът на Малев за София.

Лятна и пролетна ваканция-това е помеждутък от време между две бачкания в Даймлер

Тема Re: mdaaнови [re: бълrapckи cтyдeнт]  
АвторStudent (Нерегистриран)
Публикувано09.02.04 21:34

za tva stava duma
makar che naposledyk sreshtam vse poveche "normalni" germanci
daje na byzicite im se smeq..
male!chakai!
strashna misyl mi mina..da ne bi az..takova..da se..pogermanchvam..

aa ne,ne minalata sedmica pak se napih i ne otidoh na rabota
v red sym si..offf
olekna mi..

Тема За 6 месеца едва ли си наясно с положението...нови [re: vens]  
Автор alex96 ()
Публикувано09.02.04 22:09

1. Перспективни области няма, всичко се диктува от състоянието на икономиката. В момента без трудов стаж поне 5 години нямаш никакви шансове, освен ако работодателя ти има излишни пари. Предлагането е по-голямо от търсенето, но на работна ръка....Но щом имаш друго мнение, не споря.
2. Контактите- какво очакваш, всяка вечер по кръчмите и кафенетата. На другия ден отспиване на бюрото. какви са твоите интереси? В БГ с всичките ли си колеги имаше общи интереси? Улиците били празни, какво да правя по това време на улицата. Клубове по интереси колкото искаш, стига желание да имаш. Спонтанни събирания и в БГ няма вече. Всеки си гони задачите и без предварителни уговорки не става.
3. Храна ако не готвиш има турски и гръцки кръчми, качеството е добро. В турските магазини има всичко, което не можеш да намериш в другите.

Материалното си е проблем, но с тези 600-700 как се оправяш? Лятото са 1 седмица на морето отидоха 500, а бях с малкия и не сам се изхвърлял, хотел беше платен.
Но си решаваш сам. Щом не се виждащ тук, не се насилвай.

Тема Re: По повод постингите на Gia...нови [re: vens]  
Авторcoня (Нерегистриран)
Публикувано09.02.04 23:12

Виж малко по-надолу Клуб "Зелена карта" и ще ти стане ясно какво е положението.

Авторalex (Нерегистриран)
Публикувано10.02.04 10:20

I kolko mislish ste ti plastat tuk v IT bransha?! Toi i bes dr. e v sastoy, vaobste nyama novi rab. mesta, padat saplatite i t.n. A raslikite v standarta v DT i BG? Samo 1 diskoteka tuk, ako si ya napravish kakto v BG ste ti legne nad 80 eur. Restoranti- pone 25 eur. i to bes da se otpuskash/imam predvid po-skapanite/
Xorata- ryadko ste srestnesh nemez da ti pasne- raslikite sa ogromni, a sa teb i esikovi. S 2 dumi- ne smyatam 4e ste ima golyama raslika m/u standarta ti v BG s teya okolo 360 eur. i tuk. E, sa po4ivka v BG-ste ima i pove4e otkolkoto ti tryabva- barovez tam i mangal tuk, super,a?

Тема Re: По повод постингите на Gia...нови [re: alex]  
Авторcoня (Нерегистриран)
Публикувано10.02.04 12:01

е, няма да миzерстваШ тук, с една zаплата поЧти всиЧки мебели си купуваШ, но раzвлеЧенията са наистина скьпички.... В началото може и да ти хареса, но след 1,2 години Ште ти писне и Ште се прибереШ отново в БГ, кЪдето пак всиЧко отнаЧало трябва да zапоЧваШ

АвторЛили (Нерегистриран)
Публикувано10.02.04 14:17

аз да коментирам парите:

В отговор на:

В България проблемът ми е финансов, в Германия (или друга страна) - социален.

600 лв. в БГ малко пари ли са!?

Тема Re: По повод постингите на Gia... [re: Лили]  
Автор vens (малко странен)
Публикувано10.02.04 17:11

Не са малко zа сам човек, обаче ако искам децата ми да не ядат боклуци и да можем все пак да почиваме, а не да бачкаме по 18 часа, не стигат

Вече си съставих мнение. Благодаря на всички

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.