Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:18 13.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Канада
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.нови  
АвторVladoND (Нерегистриран)
Публикувано05.05.03 22:45

Predlagam da otvorim edna tema, kak ste namerili pyrvata si rabota v Canada.
Shte byde interesno i polezno za novodoshlite.

Kak az namerih pyrvata si rabota v nachaloto na recesijata May, 2001:
- Napisah si dobro resume, vkljuchitelno poslednata mi pozicija
v goljama mezhdunarodna kompania i pomolih prijatel, zhiveesht tuk
da mi go proveri za propuski i greshki;
- Razpratih resumeto na recrutyri i firmi i sled 1.5 meseca se ubedih, che
nishto njama da stane, ako ne sym az aktivnata strana;
- Promenih si resumeto, kato go napravih po-strukturirano i dostypno za
HR staff; iznesoh vsichko po-vazhno i kljuchovite dumichki v summary;
- Zapochnah da zvynja aktivno na rekrutyrite i firmite, redovno sledjah
job related sajtovete;
- Zapochnaha da me vikat na intervjuta (na pyrvite bjah mnogo nerven i
ne bjah siguren v sebe si, English-a mi beshe moderate);
- Sled 7 neuspeshni intervjuta, na 8-to mi predlozhiha dosta dobra pozicija,
v mezhdunarodna konsultantska kompania, kojato prieh :).

Note: Specialnostta mi e SAP R/3 Consulting i vsichki intervjuta, vkljuchvaha
i technicheski vyprosi, kato imashe i sluchai v koito me karaha da instaliram/
nastrojvam realna SAP sistema. Ne mislja, che e dobra idea da se lyzhe i
da se tvyrdi, che znaesh neshto bez vyobshte da njamash ideja za kakvo
stava duma. Mozhe da se preuvelichi, no samo v detajlite i vinagi pravete
research na firmata za kojato kandidatsvate. Osigurete si dobri preporyki
ot BG firmi, v njakoj sluchai pisaha na shefovite mi v BG, koito za moe
shtastie sa na nivo

Shte se radvam da otgovorja na vyprosi ako ima takiva.

Vlado

Тема Re: Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.нови [re: VladoND]  
АвторTNT (Нерегистриран)
Публикувано06.05.03 12:47

Zdravej, Vlado!
Mnogo hubava tema, zhalko, che drugite ne sa se vkljuchili. Mojat syprug e SAP kosultant v Nokia-Finland v momenta. Toj se pritesnjava, che tazi sistema ne e mnogo razprostranena v Canada, no shtom ti rabotish v syshtata oblast moze bi ima shans i toj da uspee. Mnogo shte sym ti blagodarna, ako ni dadesh informacija za firmite, v koito mozhe da kandidatstva. Nie smjatmae da otidem v BC zaradi po-prijatnija klimat, no vsichko zavisi ot rabotata.
Blagodarja ti predvaritelno & take care

Тема Re: Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.нови [re: TNT]  
АвторVladoND (Нерегистриран)
Публикувано07.05.03 01:45

Zdravej TNT,

SAP e dosta razpostranena v Canada i USA. Az sym v Toronto i ne sym mnogo zapoznat s SAP pazara vyv Vancouver, no naprimer CREO (Naj-goljamata BC IT firma) imat SAP. Mnogo e zhelatelno syprugyt ti da ima recent SAP certificates i pone 3 godishen opit s pone edna full cycle SAP implementation. Prez poslednite godini ima dosta SAP consultanti i tyrseneto na rabota ne e lesno kakto i za ostanalite IT specialnosti. Tyrseni po-princip sa modulite BASIS, HR, New Dimension products as BW, APO, CRM, SEM, etc. Az sym SAP BASIS Consultant v Deloitte Consulting.

Uspeh v nachinanieto!

Тема Blagodarjaнови [re: VladoND]  
АвторBoris (Нерегистриран)
Публикувано07.05.03 22:24

Zdrasti Vlado,
Az mislja, che tazi rubrika e naistina dosta interesna i takiva topici trjabva da se razglezhdat. Naistina e ot goljamo znachenie za vseki bydesht ili nov emigrant da znae kakva e cenata na rellocation-a i kolko usilija trjabva da polozhi.
Vsyshtnost az ne ti se predstavih :) az sym na TNT syprugyt.
Znachi, certificatite koito imam sa za SD modula i rabotja v Nokia Finland okolo 2 godini veche. Planiram da certificiram ABAP, drugata sedmica sym na kurs v London.
Mislja posle da se zanimaja malko s BIW i t.n.
Ako iskash mi pishi na e-maila: boristod@gmx.net za da ne zanimavame drugite :)
Vizhdam, che ne sa osobeno aktivni.
Pozdravi...

АвторИвaн (Нерегистриран)
Публикувано08.05.03 07:16

Досещам се защо няма активност по темата. Нека да го зададем по-иначе въпроса. Колко с висше образование (инженери, икономисти и т.н.) работят в Канада същата или подобна на работата, която са работили в БГ. Т.е. получават заплата над 50-55 К/год. и то почти веднага след като са пристигнали. (Доколкото разбирам, Владо, си започнал работа малко след пристигането ти). Нека да кажат. Повечето "висшисти" май работят не това което им се иска.

казах...

Тема Re: Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.нови [re: Ивaн]  
Автор kanadetsМодератор ()
Публикувано08.05.03 09:33

Мисля, че неактивността се дължи до известна степен и на това, че хората искат да си запазят анонимността. Ако човек си разкаже историята, личните му познати ще го разпознаят много лесно.

Автор kanadetsМодератор ()
Публикувано08.05.03 10:02

Ето я и моята история:
1. Имах късмета да пристигна в Канада когато нещата бяха в голям подем и търсенето на специалисти наистина беше голямо.
2. Много бързо установих, че, за моята специалност, най-доброто място за търсене на обяви е Интернет. Изрових сайтовете на всички подходящи фирми които успях да открия, както и сайтовете на всички агенции за работа в града. Започнах да ги следя всеки ден за нови обяви.
3. Когато попаднех на подходяща обява, сядах и си подготвях специално резюме и cover letter съобразени с изискванията в конкретната обява и ги пращах по e-mail. По такива обяви ходих на 4-5 интервюта. Някои от тях ме търсиха след 2-3 месеца за второ интервю, но бяха закъсняли.
4. По него време се провеждаха и много Job Fairs. Големите фирми провеждаха и т.н. Open House - нещо като официална презентация на фирмата с цел да те убедят колко по-добре ще е ако си напуснеш настоящата работата и отидеш да работиш за тях. Ходех на всички подобни мероприятия за които успявах да науча и раздавах резюмета наляво и надясно.
5. Когато си тръгвах от една голяма фирма която имаше Open House, видях че от терасата на една друга фирма виси голям плакат с надпис: "Jobs" и e-mail адреса на фирмата. Отидох на сайта на въпросната фирма, проверих какви позиции имат обявени и им изпратих подходящо резюме. След 3 седмици и 2 интервюта ми предложоха работа, която приех.
6. В последствие, е-балона се спука, целия континент изпадна в криза и работния пазар замря. Вече няма Job Fairs и Open Houses. До края на 2000 година, текучеството в нашата фирма беше голямо, много колеги си намираха по-добре платена работа и напускаха. От 2 години и половина никой не е напускал доброволно.

Такива ми ти работи ...

Тема Re: Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.нови [re: Ивaн]  
Автор @@ (песимист..)
Публикувано08.05.03 17:48

dosetlivko...:)))A da iska6 slu4ajno i credit cards #, SIN i offshore accounts ? BTW, VI6ISTI se pi6e bez kavi4ki v Canada za razlika ot BG. Tova me navejda na misalta, 4e ti ne si ot tjah i prosto grozdeto e kiselo...I otkade gi izmakna tija 55K za baza ? Tova li ti e idejata za blagopolu4ie ?

Автор1OO-te biri (Нерегистриран)
Публикувано08.05.03 18:13

Айде да се изкажа и аз - пристигнах малко преди компютърните специалности да се развихрят. Около един месец ми отне да се сдобия с постоянен адрес, телефон и т.н. - подробности на които не обръщаш внимание, но са си силно необходими за този вид дейност.

И започнах да пращам резюмета - по обяви на вестници - щото нямаше още интернет. Обръщах внимание и на най-малките обяви побликувани на най-невероятни места - малки компании и т.н. Бях си приготвил резюмето по тукашен образец, но по европейски образец прилагах и копия от писмени препоръки от европа и диплома. И по думите на човека, който ме нае - много добър мой приятел в момента - "седа си аз в офиса на моята малка компания и чета разни резюмета и изведнъж като потекоха от факса едни дипломи, едни препоръки от професори си на чужди езици си казах - е този човек трябва да е нещо страхотно."

Отне ми час и половина да намеря шибания офис в селото Мисасага - да ме извиняват живеещите там, интервюира ме човека дето щях да замествам и общо взето му скрих топката - после се появи гореспоменатия шеф и ме понабръчка малко, но явно си допаднахме на лична основа - и останалото е история. Той се обади да ми потвърди назначението точно 2 седмици след като бях започнал да си търся работа...

Автор Иpъпшънa (цар)
Публикувано08.05.03 19:17

Аз пък имам чувството че в Канада и особенно в Торонто има някаква мрежа от размяна на информация между агенции за работа и работодатели...

Аз пристигнах в началото на кризата в ИТ в края на 2000, в началото на декември преди коледа е трудно да намериш работа, така че нямах никакви отговори до средата на януари. ...

Пратих около 50тина резюмета и като за начало ходих на две интервюта, на първото някакъв нахакан програмист се опитваше да ми докаже колко много знае, като че ли аз щях да назначавам него, пълен провал и това е много добре, понеже фирмата на многознайкото вече не съществува!

Второто интервю беше в една "престижна" фирма обаче за неква позиция която е за начинаещ, трябваше да се чистят данни, опрерира с бази данни на ФоксПро -> доста затъпяващо занимание и инетрвюиращата мацка, която после се оказа шеф на отделчето търсеше някой начинаещ, накрая на интервюто и казах че май тва не става за мене, но че фирмата има програмистки отдел и там бих паснал по*добре. От тази фирма не ми се обадиха.

Междувременно ми се обадиха от две агенции за тестване -> отивам там, сядам на някакъв компютър и ми пускат разни тестове -> за интелигентност, за Аксес, за Ексел и прочие тъпотии... Правех по 100% на тези тестове и даже в единия случай мацката чукаше по монитора мърморейки Абе какво му става на компютъра и престартира теста...

Само след една седмица след този случай ме извикаха от една малка фирма и директно ми предложиха точно каквото исках -> програмист веб приложения...

Почнах -> и бачках два или три месеца там и не щеш ли, един ден получавам е-маил да се обадя на еди кой си телефон относно моята работа като програмист в същата тази фирма с Фокс Прото -> аз потвърдих, отивам на интервю обаче вече с канадски сайтове и ме назначиха ... Засега съм там, а първата фирма ме помолиха временно да работя от в къщи на хонорар и така временно до сега ....

Такива ми ти работи.

Подозирам в Торонто има мрежа за размяна на информация между агенциите за работа -> така че бих посъветвал новите емигранти. Постарайте се да контактувате не само работодатели, но да се регистрирате в сериозните агенции. Кои са сериозни ще познаете по това че няма да ви поискат пари -> те парите си ги вземат от работодателя...

Бягайте далеч от фирми които ви искат пари за да ви намерят работа ... те лъжат.

... i da ne ia davash na jenata, che te imat нarushena artikulacia i chesto troshat kolite.
БиrEъp

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.