|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.
|
|
Автор | VladoND (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.05.03 22:45 |
|
Predlagam da otvorim edna tema, kak ste namerili pyrvata si rabota v Canada.
Shte byde interesno i polezno za novodoshlite.
Kak az namerih pyrvata si rabota v nachaloto na recesijata May, 2001:
- Napisah si dobro resume, vkljuchitelno poslednata mi pozicija
v goljama mezhdunarodna kompania i pomolih prijatel, zhiveesht tuk
da mi go proveri za propuski i greshki;
- Razpratih resumeto na recrutyri i firmi i sled 1.5 meseca se ubedih, che
nishto njama da stane, ako ne sym az aktivnata strana;
- Promenih si resumeto, kato go napravih po-strukturirano i dostypno za
HR staff; iznesoh vsichko po-vazhno i kljuchovite dumichki v summary;
- Zapochnah da zvynja aktivno na rekrutyrite i firmite, redovno sledjah
job related sajtovete;
- Zapochnaha da me vikat na intervjuta (na pyrvite bjah mnogo nerven i
ne bjah siguren v sebe si, English-a mi beshe moderate);
- Sled 7 neuspeshni intervjuta, na 8-to mi predlozhiha dosta dobra pozicija,
v mezhdunarodna konsultantska kompania, kojato prieh :).
Note: Specialnostta mi e SAP R/3 Consulting i vsichki intervjuta, vkljuchvaha
i technicheski vyprosi, kato imashe i sluchai v koito me karaha da instaliram/
nastrojvam realna SAP sistema. Ne mislja, che e dobra idea da se lyzhe i
da se tvyrdi, che znaesh neshto bez vyobshte da njamash ideja za kakvo
stava duma. Mozhe da se preuvelichi, no samo v detajlite i vinagi pravete
research na firmata za kojato kandidatsvate. Osigurete si dobri preporyki
ot BG firmi, v njakoj sluchai pisaha na shefovite mi v BG, koito za moe
shtastie sa na nivo
Shte se radvam da otgovorja na vyprosi ako ima takiva.
Vlado
| |
Тема
|
Re: Kak si namerih pyrvata rabota v Canada.
[re: VladoND]
|
|
Автор | TNT (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.05.03 12:47 |
|
Zdravej, Vlado!
Mnogo hubava tema, zhalko, che drugite ne sa se vkljuchili. Mojat syprug e SAP kosultant v Nokia-Finland v momenta. Toj se pritesnjava, che tazi sistema ne e mnogo razprostranena v Canada, no shtom ti rabotish v syshtata oblast moze bi ima shans i toj da uspee. Mnogo shte sym ti blagodarna, ako ni dadesh informacija za firmite, v koito mozhe da kandidatstva. Nie smjatmae da otidem v BC zaradi po-prijatnija klimat, no vsichko zavisi ot rabotata.
Blagodarja ti predvaritelno & take care 
| |
Тема
|
[re: TNT]
|
|
Автор | VladoND (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.05.03 01:45 |
|
Zdravej TNT,
SAP e dosta razpostranena v Canada i USA. Az sym v Toronto i ne sym mnogo zapoznat s SAP pazara vyv Vancouver, no naprimer CREO (Naj-goljamata BC IT firma) imat SAP. Mnogo e zhelatelno syprugyt ti da ima recent SAP certificates i pone 3 godishen opit s pone edna full cycle SAP implementation. Prez poslednite godini ima dosta SAP consultanti i tyrseneto na rabota ne e lesno kakto i za ostanalite IT specialnosti. Tyrseni po-princip sa modulite BASIS, HR, New Dimension products as BW, APO, CRM, SEM, etc. Az sym SAP BASIS Consultant v Deloitte Consulting.
Uspeh v nachinanieto!
| |
Тема
|
Blagodarja
|
|
Автор | Boris (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.05.03 22:24 |
|
Zdrasti Vlado,
Az mislja, che tazi rubrika e naistina dosta interesna i takiva topici trjabva da se razglezhdat. Naistina e ot goljamo znachenie za vseki bydesht ili nov emigrant da znae kakva e cenata na rellocation-a i kolko usilija trjabva da polozhi.
Vsyshtnost az ne ti se predstavih :) az sym na TNT syprugyt.
Znachi, certificatite koito imam sa za SD modula i rabotja v Nokia Finland okolo 2 godini veche. Planiram da certificiram ABAP, drugata sedmica sym na kurs v London.
Mislja posle da se zanimaja malko s BIW i t.n.
Ako iskash mi pishi na e-maila: boristod@gmx.net za da ne zanimavame drugite :)
Vizhdam, che ne sa osobeno aktivni.
Pozdravi...
| |
Тема
|
|
|
Автор | Ивaн (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.05.03 07:16 |
|
Досещам се защо няма активност по темата. Нека да го зададем по-иначе въпроса. Колко с висше образование (инженери, икономисти и т.н.) работят в Канада същата или подобна на работата, която са работили в БГ. Т.е. получават заплата над 50-55 К/год. и то почти веднага след като са пристигнали. (Доколкото разбирам, Владо, си започнал работа малко след пристигането ти). Нека да кажат. Повечето "висшисти" май работят не това което им се иска.
казах...
| |
Тема
|
[re: Ивaн]
|
|
Автор |
kanadets () |
Публикувано | 08.05.03 09:33 |
|
Мисля, че неактивността се дължи до известна степен и на това, че хората искат да си запазят анонимността. Ако човек си разкаже историята, личните му познати ще го разпознаят много лесно.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kanadets () |
Публикувано | 08.05.03 10:02 |
|
Ето я и моята история:
1. Имах късмета да пристигна в Канада когато нещата бяха в голям подем и търсенето на специалисти наистина беше голямо.
2. Много бързо установих, че, за моята специалност, най-доброто място за търсене на обяви е Интернет. Изрових сайтовете на всички подходящи фирми които успях да открия, както и сайтовете на всички агенции за работа в града. Започнах да ги следя всеки ден за нови обяви.
3. Когато попаднех на подходяща обява, сядах и си подготвях специално резюме и cover letter съобразени с изискванията в конкретната обява и ги пращах по e-mail. По такива обяви ходих на 4-5 интервюта. Някои от тях ме търсиха след 2-3 месеца за второ интервю, но бяха закъсняли.
4. По него време се провеждаха и много Job Fairs. Големите фирми провеждаха и т.н. Open House - нещо като официална презентация на фирмата с цел да те убедят колко по-добре ще е ако си напуснеш настоящата работата и отидеш да работиш за тях. Ходех на всички подобни мероприятия за които успявах да науча и раздавах резюмета наляво и надясно.
5. Когато си тръгвах от една голяма фирма която имаше Open House, видях че от терасата на една друга фирма виси голям плакат с надпис: "Jobs" и e-mail адреса на фирмата. Отидох на сайта на въпросната фирма, проверих какви позиции имат обявени и им изпратих подходящо резюме. След 3 седмици и 2 интервюта ми предложоха работа, която приех.
6. В последствие, е-балона се спука, целия континент изпадна в криза и работния пазар замря. Вече няма Job Fairs и Open Houses. До края на 2000 година, текучеството в нашата фирма беше голямо, много колеги си намираха по-добре платена работа и напускаха. От 2 години и половина никой не е напускал доброволно.
Такива ми ти работи ... 
| |
Тема
|
[re: Ивaн]
|
|
Автор |
@@ (песимист..) |
Публикувано | 08.05.03 17:48 |
|
dosetlivko...:)))A da iska6 slu4ajno i credit cards #, SIN i offshore accounts ? BTW, VI6ISTI se pi6e bez kavi4ki v Canada za razlika ot BG. Tova me navejda na misalta, 4e ti ne si ot tjah i prosto grozdeto e kiselo...I otkade gi izmakna tija 55K za baza ? Tova li ti e idejata za blagopolu4ie ?
| |
Тема
|
|
|
Автор | 1OO-te biri (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.05.03 18:13 |
|
Айде да се изкажа и аз - пристигнах малко преди компютърните специалности да се развихрят. Около един месец ми отне да се сдобия с постоянен адрес, телефон и т.н. - подробности на които не обръщаш внимание, но са си силно необходими за този вид дейност.
И започнах да пращам резюмета - по обяви на вестници - щото нямаше още интернет. Обръщах внимание и на най-малките обяви побликувани на най-невероятни места - малки компании и т.н. Бях си приготвил резюмето по тукашен образец, но по европейски образец прилагах и копия от писмени препоръки от европа и диплома. И по думите на човека, който ме нае - много добър мой приятел в момента - "седа си аз в офиса на моята малка компания и чета разни резюмета и изведнъж като потекоха от факса едни дипломи, едни препоръки от професори си на чужди езици си казах - е този човек трябва да е нещо страхотно."
Отне ми час и половина да намеря шибания офис в селото Мисасага - да ме извиняват живеещите там, интервюира ме човека дето щях да замествам и общо взето му скрих топката - после се появи гореспоменатия шеф и ме понабръчка малко, но явно си допаднахме на лична основа - и останалото е история. Той се обади да ми потвърди назначението точно 2 седмици след като бях започнал да си търся работа...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Иpъпшънa (цар) |
Публикувано | 08.05.03 19:17 |
|
Аз пък имам чувството че в Канада и особенно в Торонто има някаква мрежа от размяна на информация между агенции за работа и работодатели...
Аз пристигнах в началото на кризата в ИТ в края на 2000, в началото на декември преди коледа е трудно да намериш работа, така че нямах никакви отговори до средата на януари. ...
Пратих около 50тина резюмета и като за начало ходих на две интервюта, на първото някакъв нахакан програмист се опитваше да ми докаже колко много знае, като че ли аз щях да назначавам него, пълен провал и това е много добре, понеже фирмата на многознайкото вече не съществува!
Второто интервю беше в една "престижна" фирма обаче за неква позиция която е за начинаещ, трябваше да се чистят данни, опрерира с бази данни на ФоксПро -> доста затъпяващо занимание и инетрвюиращата мацка, която после се оказа шеф на отделчето търсеше някой начинаещ, накрая на интервюто и казах че май тва не става за мене, но че фирмата има програмистки отдел и там бих паснал по*добре. От тази фирма не ми се обадиха.
Междувременно ми се обадиха от две агенции за тестване -> отивам там, сядам на някакъв компютър и ми пускат разни тестове -> за интелигентност, за Аксес, за Ексел и прочие тъпотии... Правех по 100% на тези тестове и даже в единия случай мацката чукаше по монитора мърморейки Абе какво му става на компютъра и престартира теста...

Само след една седмица след този случай ме извикаха от една малка фирма и директно ми предложиха точно каквото исках -> програмист веб приложения...
Почнах -> и бачках два или три месеца там и не щеш ли, един ден получавам е-маил да се обадя на еди кой си телефон относно моята работа като програмист в същата тази фирма с Фокс Прото -> аз потвърдих, отивам на интервю обаче вече с канадски сайтове и ме назначиха ... Засега съм там, а първата фирма ме помолиха временно да работя от в къщи на хонорар и така временно до сега ....
Такива ми ти работи.
Подозирам в Торонто има мрежа за размяна на информация между агенциите за работа -> така че бих посъветвал новите емигранти. Постарайте се да контактувате не само работодатели, но да се регистрирате в сериозните агенции. Кои са сериозни ще познаете по това че няма да ви поискат пари -> те парите си ги вземат от работодателя...
Бягайте далеч от фирми които ви искат пари за да ви намерят работа ... те лъжат.
... i da ne ia davash na jenata, che te imat нarushena artikulacia i chesto troshat kolite.
БиrEъp
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|