Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:09 13.07.25 
Политика, Свят
   >> България
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Дьорт, дьорт, дьорт или как се гласува по турскинови  
Автор Пeтъp_ (професора :))
Публикувано11.07.09 14:43

За пръв път от 12 години партия успява да вземе депутатски мандат освен ДПС в Кърджали. Скулпторът Вежди Рашидов от листата на ГЕРБ спечели едно място срещу машината на Ахмед Доган и това се смята за повече от победа, защото освен всичко друго самият лидер на движението беше водач на пропорционалната листа. Как се случи това в бастиона на ДПС? Разговаряхме със застъпниците на Вежди Рашидов в изборните секции и наблюдатели от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори ГИСДИ.

"Проблемите започнаха от самото начало на изборния ден - започва разказа си Диана Дамянова, тя е шеф на предизборния щаб на Вежди Рашидов. В 90% от секциите от самото начало не пускаха застъпниците в секциите. Там, в Кърджалийско, за 20 години демокрация понятието застъпник означава някой от селото, който се прави, че е от друга партия, а всъщност е от ДПС, да представлява друга партия. Това е принципът, външни хора никога не са влизали там и никой не е правил опит да печели изборите на това място. Когато застъпниците на партия ГЕРБ се явиха на терена, те масово бяха изгонени.

Всъщност проблемите започнаха от това, че по селата секциите масово бяха с променени адреси, но с това се справихме лесно, по-трудно беше представителите на ГЕРБ да влязат в секциите. И затова

Първият рунд

в който ние водихме битка, е между 6 и 7 часа въобще да ни допуснат до секционните комисии. Наблюдателите от ГИСДИ се явиха малко по-късно, тъй като те бяха 192-ма човека, а общо секциите в Кърджалийско са над 460. Така че на 2-3 секции се пада един човек от ГИСДИ. И трябва да признаем, че където имаше наблюдатели на ГИСДИ, нещата ставаха по-лесно. На техните удостоверения има печат на Централната избирателна комисия и пише, че ЦИК ги упълномощава. Но там, където няма наблюдатели, в рамките на един час ни мотаха. Успяхме да се свържем с Регионалната избирателна комисия, защото там просто никой не вдигаше телефона, цитирахме точно изборния закон и след серия от скандали изведнъж като с магия ни пуснаха във всички секции. Във всички."

"След това започна другата мъка - четат удостоверенията, личните карти - включва се в разговора Цонка Недева, наблюдател от ГИСДИ. - Плюнчи печата, взима, сравнява с личната карта, един чете, друг проверява, абе протакат, не знам защо...
"След това започва изборният процес. Основното нарушение, което се случва, е следното - дават бюлетина на избирателя, той отива, гласува, връща бюлетината на комисията, там я отварят, прочитат я, показват я на този, показват я на онзи и я пускат в урната, твърдят всички наблюдатели. Аз няколко пъти казах, че нямат право да

Отварят бюлетините

допълва Иво Йорданов, наблюдател от ГИСДИ в село Костино. И обяснението беше суперсмешно - ама те не са си сгънали правилно бюлетината. В началото имаше 5-6 случая такива, но като видяха, че не минава номерът, престанаха. А така е било навксякъде."
"Аз имах обратния случай – сутринта даваха на избирателите бюлетините готови, сгънати. И като им съобщим: разгънете поне да видим, че е празна тая бюлетина, че им я давате непопълнена, казват: О, то трябва ли така?! Като разгънаха две-три бюлетини, научиха се и престанаха. Тогава почнаха пък другия номер вече – след като се върне да я пусне, по същия начин – опитва се да я отвори, ние казваме "Не, сега не се отваря"... допълва Николай Нецов, също от ГИСДИ.

Шефката на щаба на Вежди Рашидов Диана Дамянова пояснява, че тези опити са били пресечени докъм 9 часа след десетки сигнали и след като застъпниците успяват да обявят тези бюлетини, които секционната комисия е видяла, за невалидни. Това става и благодарение на наблюдателите от ГИСДИ, които също виждат масовите нарушения на изборния закон.
След тази операция следва нова порция от нарушение - масово влизат

В тъмните стаички

с придружители.

"В Бял Извор и в Костино под предлога, че са тотално неграмотни, почнаха да влизат по двама. Ние направихме вече проблем един път, те малко се респектираха, известно време не влизаха, макар че стана големият скандал - разказва Кристина Спасова. - Най-накрая дойде и кметът и започнаха да лъжат, че туркините са слепи и им трябва придружител. Ама всичките."

"При нас беше едночасова разправия - разказва Мая Жекова, наблюдател от ГИСДИ, водят 70-80-годишни старци и им обясняват на турски. През цялото време във всички секции се говори само и единствено на турски. И говорят, говорят и това, което се повтаря непрекъснато, е дьорт, дьорт, дьорт... Накрая всички вече знаем, че на турски дьорт е четири. (Четири е номерът на ДПС в изборната бюлетина - бел. ред.). Ние само това разбирахме и поне 50 пъти му казва дьорт. Обяснява му и как ще я сгъне после и тогава този влиза. Влезе ли вътре, го поема вторият застъпник на ДПС, който върви с него."
Между 8 до 10 часа това е основното нарушение. Гласува се по двама, по трима и се четат бюлетини.
Някъде към 10:30 ч. в щаба на Рашидов получават първия сигнал в село Боровица, Ардино, че

Идват автобуси с изселници

Кристина Спасова разказва какво се е случило: "Дойде рейсът в селото и влязоха накуп 15-20 човека, които започнаха да правят опитите с червени паспорти да гласуват и в момента, в който видях първия с червен паспорт, аз започнах да звъня по телефона, за да видя законът какво повелява. В същото време се свързахме с дежурния телефон на РИК, където жената отговори – аз я бях включила на спийкър, че не може да се гласува само с червен паспорт и трябва да има и лична карта към него. И то личната карта важи, когато в червения паспорт печатът за влизане в България е на повече от 48 часа. Всъщност тогава стана най-грандиозният скандал, защото, докато говорех по телефона, зад гърба ми пуснаха една бюлетина, която ги накарах после да я извадят с конец. Тя беше абсолютно невалидна. Но това, което ми направи впечатление, е, че малко преди да дойдат, една жена от комисията започна да вписва някакви имена в изборния списък. И три минути по-късно започнаха да идват хората, тоест тя е знаела предварително, защото те бяха 60-70 души. Всъщност тогава стана големият скандал с международните паспорти, когато лежах върху урната, защото турците във всеки момент, когато не ги гледаш в ръцете, много ловко успяваха да пуснат бюлетина в урната. Тогава при мен дойде кметицата, за да ми каже, че застъпниците нямат право да са вътре. Идва тя, една мощна 160 кила жена, просто те хваща и ти показва как да излезеш и те изхвърлят навън. А полицаят, който стоеше пред секцията, влезе в колата и се заключи и доста концентрирано си наведе главата, при положение че ние се блъскаме с тази пред него." Кристина е нежна, малка девойка, която тежи не повече от 45 килограма.

С идването на рейса започна етап номер две, когато в рамките на 15 минути

Изгониха всички наши хора
от всички секции

само не при Мая Жекова, която е района на Крумовград, разказва Диана Дамянова. Отново след скандал и размахване на закона застъпниците са върнати вътре. Този закон тука не важи, крещят турци пред избирателните секции на застъпниците на Рашидов. Тук е Турция, не е София, викали те.

"Всъщност целият номер е ДПС да контролира избирателите – местните, като се гледа за кого ще гласуват, чуждите – като се дописват, разсъждава Диана Дамянова. Успоредно с това избирателната комисия трябва да добави едни 30-40% мъртви души отгоре, които не са в селото, просто ги дописват, защото имат личните им данни. Физически тези хора са си в Турция и там сигурно гласуват с червените си паспорти, но тук са личните им карти и те ги дописват и пускат бюлетини вместо тях. Това е никакъв изборен туризъм."

В разговора се включва и Марио Шалафов от ГИСДИ: "Ние накрая станахме приятели с председателя на комисията и си говорим: "Вие откъде се взехте, бе, момче. Друг път взимам си бюлетините, питам ти за кой си, ти за кой си, рисувам и си ги пускам, всички си отиват по работа, въобще не се ангажираме и в 12 часа сме готови." Кристина Спасова го допълва: "Той казва: "Имам 100 човека на полето, как сега да ги накарам хората да дойдат – дай аз да пусна."

"Аз имах случай човек от забранителния списък иска да гласува, аз го предупредих и го изгоних, той се качи горе, на втория етаж, където са секретарката на общината и кметът. Горе му пишат удостоверение, той си го попълва – лични данни, подпис и слиза да гласува", добавя Иво Йорданов, наблюдател в Костино. Обаче няма подпис, печат и казва: "Той има право, на моя отговорност, винаги е било така. Аз гарантирам."

По обед на повечето места разбраха, че няма да минат номерата им, и смекчиха тона, продължават разказа на застъпниците на ГЕРБ. И почнаха да ни

Канят на софра

В Ночево затворили секцията и отишли на чеверме. Канили и наблюдателите от ГИСДИ и застъпника от ГЕРБ, но те не отишли. И затворили секцията, докато ядат чевермето. Това е отново тактика от застъпниците на ДПС. Целта е наблюдателите и гербаджиите да не са в секциите, за да допишат списъците с мъртвите души.
"Кметът лично ми каза, че ми е сготвил пиле с ориз, да се кача горе на обяд, смее се Иво Йорданов. Казва: "Айде, моля ти се, сготвил съм ти, хора сме, да хапнеш. Казах му, че съм на пречистване и съм само на вода днес." "При мен в село Жинзифово беше още по-скандално, добавя Николай Нецов. Когато влязохме в една секция, се вижда една стая отзад. Седят вътре 5-6 човека. Тръгнах да влизам там, а кметът, като видя , затвори бързо вратата, а след малко излезе с една тава с мекици и вика: Сега тук влизате, сядате, ще затворим секцията, няма да пускам никой да дойде да гласува. Ще донесем тук – жените са сготвили, ще седнете спокойно, ще хапнете."

"Иначе изборният процес течеше така: идваше колата с 5 баби, имаше 5 столчета пред секцията, те сядат на 5-те столчета, той е застанал с бюлетината там, показва директно четворката, казва им го много пъти - дьорт, дьорт, дьорт...Тези 5 влизат в изборната секция, там има 5-има – всеки с придружител, на тяхното място отвън е дошла другата кола, сложила е другите пет и това беше целият ден. До 1 часа, после ще почиваме", обобщават наблюденията си застъпниците на Вежди Рашидов.

"При мен имаше един, който искаше със снимка да гласува, обяснява Марио Шалафов. Носи си снимката и я показва. И председателят ми казва: Ами ето, снимка. Аз казвам: Нямам нужда от снимка, аз го виждам, че е той, да си даде личната карта. И го оставиха на един стол – половин час да стои отстрани и понеже не мръднахме отвътре, те вече видяха, че няма как да стане, и го изпратиха."
Към 14.30 ч. те разбраха, че няма да ходим да обядваме, и към 15 ч. свикаха регионалния съвет на всички кметове в общината в Ардино – около 10-15 села плюс лидерите на ДПС за района, обяснява Вадим Рашидов, син и член на предизборния щаб на Вежди Рашидов. И започнаха регионално съвещание какво да правят. И когато се върнаха,

Пуснаха фалшивите бабички

Почна последният напън. Пристигат някакви жени с лични карти, които гласуват.

В село Чубрика един от застъпниците е готов да се закълне, че е видял жена два пъти да гласува. "Първия път гласува с чужда лична карта, втория път гласува със своята лична карта. Защото, ако си я забелязал, че първия път тази жена е гласувала и поискаш личната карта, тя показва своята. Имаше хора с по 5-6 лични карти. А да не говорим, че шансът да различиш забрадените жени е почти никакъв – те са адски състарени и са забрадени и почти никаква разлика, спомня си Здравка Стефанова.

До към 15 часа цялото село е гласувало. В списъците има около 350-500 души, а в цялото село живеят 100 души или 150 максимум. Тоест всички вече са минали и нямат повече глас. Така е в Брезен, Ябълковец, Чубрика, Сухово, Голобрад... В Ябълковец например по списък са 640 човека, а са гласували 168. "При мен точно накрая се опитаха да направят фалшификацията, защото аз имах 570 човек в редовния списък, като имаше дописани трима, и ние двама с бележки. Свърши изборният ден и имахме примерно 240 човека гласували. И се прави черновата на списъка и почваме да ги нанасяме в беловата. В момента, в който се вади вече беловата, въпросният секретар на комисията скача и казва: Тук вече вие нямате право да присъствате, това е административната работа на комисията", спомня си Кристина Спасова. Хайде пак скандал, разправии, трябваше да седнем върху върху списъка, другия върху масата. Биха отбой. Всъщност искаха да променят числата накрая – до 500 да си ги закръглят и да пуснат бюлетини", гневи се Кристина Спасова. Мая Жекова допълва: "Мога да кажа, че в моята секция на европейските избори има 400 гласували човека от 570, а сега има 240."

"От 18 до 19 часа масово минават фалшивите бабички. Засякохме една кола с истанбулска регистрация, която вървеше по строен маршрут. Спира в центъра на селото, подава се човекът, който чака, те му дават едно тесте лични карти, които даже не са сложени в нещо – той отива в друга, тръгнахме да ги гоним, обаче те познават по-добре от нас пътищата местните и избягаха", твърди Цонка Недева от ГИСДИ.

"Те досега въобще не са ходили на гласуват, обобщава наблюденията от изборните нарушения Диана Дамянова. Просто председателят на избирателната комисия си

Пише цял ден ЕСГРАОН-и

и лични карти и си пуска бюлетина. Пак пише, пак си пуска. Той това работи цял ден – да си пуска бюлетини. Затова селото с 500 избирателя на евроизборите е имало 470 гласуващи. Сега има 270. Като казвам, че ние пак сме били измамени, но са ни измамили 3 пъти, а не 6 пъти, както е планирано."
"В Крумовградска община според списъците трябва да има 28 000 избиратели, а подадените гласове бяха 11 800. Има едни 17 хиляди мъртви души, които, ако не бяхме ние на терена, щяха уж да са гласували, допълва я Мая Жекова. А всъщност реално има 6 хиляди, 6-7 хиляди са реално живеещите, до 10-11хил. са с манипулацията плюс вносните, ако не бяхме ние, щяха да гласуват 28 000."

"Нали винаги по вестниците това пишат: Доган е много умен - той внася толкова гласове, колкото му трябват, разпалва се Диана Дамянова. Не, не внася, а на листчето на председателя на изборната комисия му дават толкова, колкото му трябват. И той целия ден си седи, абсолютно необезпокояван от български партии, застъпници и т.н. Това, че 20 години никой не е правил дори и опит да влезе в тези кърджалийски села, е престъпление, някакъв заговор, който е оставил тези хора във феодално владение на Доган, смята Диана Дамянова.

Тема Re: Дьорт, дьорт, дьорт или как се гласува по турскинови [re: Пeтъp_]  
Автор Aлoo rъбapитe... ()
Публикувано12.07.09 06:22

Публикувано23.09.09 19:31

Петима от ДПС трябва да напуснат парламента

Останах втрещен, когато прочетох новината, че повече от два месеца след приключването на парламентарните избори все още не сме получили оригиналните книжа от вота в Турция. Що за безумие? Кой прикрива машинациите на вота в южната ни съседка? Всички са наясно за какви измами ставаше въпрос по време на парламентарните избори.
Тези измами трябва да бъдат спешно разследвани, защото от тях зависят цели пет депутатски места, узурпирани от ДПС. Може би представителите на турската партия именно затова приеха тактиката да останат извън събитията в последните дни - надяваха се, че по този начин въпросът с вота от Турция ще остане на заден план.
Но веднъж завинаги трябва да стане ясно на Ахмед Доган и неговите съпартийци, че българският народ няма да остави това безобразие без последствия. Незаконно влезлите в парламента депесари ще бъдат извадени от там. А промените в избирателния закон, с цел недопускане на подобни лъжи и машинации, са повече от наложителни. Всичко това трябва да стане веднага, иначе народът ще почне да губи доверието си в новото правителство.

Тема Re: Дьорт, дьорт, дьорт или как се гласува по турски [re: Пeтъp_]  
Автор valko 72 (непознат )
Публикувано29.09.09 16:49

Доган удря по властта чрез ислямизма

Законът трябва да забранява създаването на организации, проповядващи екстремизъм и фундаментализъм, смята Сидеров

След като загуби участието в изпълнителната власт, която му даваше достъп до финанси, след като се очертава трайно да бъде извън властта и след като се опита да говори с Бойко Борисов, но не получи ответ, Доган сам реши да атакува властта чрез радикални действия. Новосъздадената партия "Мюсюлман демократичен съюз" не може да се учреди, без да има рамото на политическа сила каквато е ДПС и на службите в Турция. Наглото и арогантно поведение на двамата братя основатели на мюсюлманската организация показват самочувствието на подкрепяни хора. Създавайки напрежение в обществото, изхвърляйки нова тема, която всички медии коментират, Доган отклонява вниманието от престъпленията на ДПС по време на тяхното управление. Когато се заговори за радикални ислямисти, ДПС ще изглежда по-умерено на този фон, споделят активисти на Доган в разговор помежду си. Новосъздадената партия е пореден опит за провокация в тази посока, но този път различното е, че ДПС не е във властта, а извън нея, коментират анализатори. За Доган е фатално важно да отклони вниманието на съдебната система и разследванията на обръчите от фирми да не стигнат до него самия. Затова той инспирира създаването на подобна радикална формация и се надява напрежението, което ще се създаде да подрони управлението на ГЕРБ, подкрепяно от АТАКА, РЗС и синята коалиция.
Вчера премиерът нареди щателна проверка на мюсюлманската партия. "Мюсюлман-демократическа партия е противоконституционна. Възложил съм на службите да направят справки по въпроса, който ще бъде решен както конституцията у нас повелява", заяви Бойко Борисов.
Лидерът на партия АТАКА вече реагира на провокацията като заяви, че сезирането на прокуратурата за момента е най-точното действие, защото при регистрация на партия в СГС присъства и прокурор, който може да представи своите възражения срещу регистрацията на една антиконституционна партия. Съдът не трябва да допуска регистрацията на мюсюлманския съюз, заяви Сидеров, но по-важното е да се разследва кой подклажда фитила на подобни екстремисти.
Изявленията на един от братята, че който не иска паметници на турски воини, е за разстрел, говори за екстремното мислене на създателя на "Мюсюлмански съюз". На кои точно воини искат да издигат паметници, тези нещастници, попита Сидеров, може би на воините на Сюлейман паша, които изклаха 40 000 българи по време на Руско-турската война в Старозагорско и Новозагорско, или може би на тези, които клаха в Батак жени и деца през 18767 година. На Османската империя няма защо да се издигат паметници по никакъв начин, защото те са символ на мракобесие, на антицивилизованост и на жестоко потисничество. Арогантните опити на подобни създатели на ислямистки организации трябва да бъдат пресечени категорично и за дълго време напред. Нужна е и промяна в законодателството, каза Сидеров, която да визира по-конкретно забраната за създаване на подобни организации, както и санкциите за проповядване на екстремизъм и ислямски фундаментализъм.

Автор valko 72 (непознат )
Публикувано01.10.09 16:34

Меркел отново каза „не“ на членството на Турция в ЕС

Победата на канцлерката Ангела Меркел на парламентарните избори в Германия по всяка вероятност ще сложи край на надеждите на Турция за членство в Европейския съюз. Берлин заяви, че смята да подкрепи позицията на Франция и Италия срещу приемането на Турция в общността, съобщават световните информационни агенции. Християндемократическият съюз на Меркел и Свободната демократическа партия - либерали (СвДПЛ) са негативно настроени към присъединяването на мюсюлманската страна с население 71 милиона души към ЕС. ХДС е против членството на Турция по културни причини. Партията споделя мнението на голяма част от гражданите на ЕС, че страна с мюсюлмански и все по-засилващи се ислямистки традиции няма място в Европейската общност. Голяма част от предизборната кампания на преизбрания канцлер се основаваше точно на обещанието да се спре членството на Южната ни съседка в Съюза. От своя страна лидерът на свободните демократи Гидо Вестервеле, сочен като вероятен бъдещ външен министър на Германия, се опасява, че турската икономика е доста под европейските стандарти и това би било пречка за успешното й интегриране в ЕС, отбелязва изданието. Берлин също така се страхува, че членството на Анкара ще предизвика вълна от турски имигранти, като се има предвид, че в Германия живеят почти 3 милиона турци, много от които имат германско гражданство, посочва вестникът. Меркел предупреди по телефона турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че външната политика на Германия е в процес на преразглеждане. Първото изпитание в тази насока вероятно ще бъде срещата на ЕС през декември за обсъждане на ролята на Турция в обединението на Кипър, изтъква изданието.
Веднага след обявяването на изборните резултати в Германия, турската преса предупреди, че вратите за Турция в ЕС най-вероятно ще бъдат затворени. Присъединяването на най-голямата страна членка на ЕС към позицията на Никола Саркози и Силвио Берлускони слага край на надеждите на Анкара за подновяване на преговорите.

Тема Re: Дьорт, дьорт, дьорт или как се гласува по турскинови [re: valko 72]  
Автор Пeтъp_ (професора :))
Публикувано01.10.09 17:29

о много се радвам ако наистина така се развият нещата

Публикувано07.10.09 11:56

Лисабонският договор открива пътя на Турция към ЕС
Стефан Солаков

След референдума в Ирландия, стана ясно, че Лисабонският договор се превръща в реална величина за бъдещето на Европейския съюз. След окончателното му ратифициране ще започнат и сериозните реформи, чиято главна цел е превръщането на сегашната, предимно икономическа общност в един монолитен съюз с единно административно ръководство и обща външна политика. Новото бъдеще на Съюза ще предложи реални възможности на България, за да се почувства тя още по-равноправен и значим партньор в общото европейско семейство. Заедно с това обаче, на хоризонта се очертават и някои доста притеснителни ситуации, които могат да изправят нашата страна пред драматични изпитания, свързани с оцеляването и запазването на българската държавност.
Ратифицирането на Лисабонския договор открива пътя за разширяване на ЕС и е добра новина за страните, изпълнили "чакалнята" на Брюксел. След Хърватия, която е с най-големи шансове за скорошно членство, са се наредили няколко държави, чието евентуално приемане в ЕС би трябвало да тревожи или най-малкото да привлече още по-настойчиво вниманието на България. Три от тях - Македония, Сърбия и Турция - са наши гранични съседки, с които имаме редица спорни проблеми, за решаването на които не беше направено нищо през последните години. Сърбия често ни прави "сечено" по въпроса за правата и свободите на българското население в така наречените Западни покрайнини, а братята македонци "умрат" да ни псуват ката ден чрез националните си медии. В интерес на истината трябва да признаем, че самите ние - няколко български правителства от 10 ноември насам, както и често пъти некомпетентната пропагандна машина в лицето на нашите медии - допуснахме сериозни грешки в опита да наложим силово нашето приятелство и добросъседство на православните славянски страни, с които граничим.
Но докато отношенията с Македония и Сърбия са "малкия дявол", който помрачава надеждите за безпроблемно европейско партньорство, то очертаващото се приемане на Турция в редиците на ЕС, макар и в по-далечно бъдеще, е повод за сериозни размисли и тревоги, които още отсега трябва да вълнуват и активират управляващите политици в София.

Времето ще изтече неусетно, а държавното ръководство на Турция е впрегнало в кампанията за приемането в ЕС целият потенциал на своите богати възможности за лобиране пред централата в Брюксел. Всяка година Анкара отделя над 100 милиона долара за изнесени в Европа структури, които атакуват съзнанието на страните-членки с добре обмислена пропагандна кампания, предназначена да убеди Стария континент, че днешните турци не са онези варвари, които преди няколко века обсаждаха Виена и се готвеха да унищожат окончателно християнската цивилизация. Сълзливите телевизионни сериали, които нахлуха като потоп в нашите национални телевизии, заливат и европейските екрани, и се опитват да създадат новото, доста по-приемливо лице, на дебнещия в засада великотурски шовинизъм. Куриозен е фактът, че част от средствата за производство на пропагандната филмова продукция Турция получава по линия на европейски програми, поощряващи културния диалог между различните нации и религии. Нашите съседи се оказаха много по-окумуш (способни) в усвояването на европейските пари, отколкото техните колеги у нас, които гордо се тупат в гърдите с членството в ЕС, без да са способни да реализират финансовите ползи от участието в престижния европейски клуб.
"Сто хиляди изселници бяха изпратени от Анкара в България в навечерието на парламентарните избори. Близо 6 месеца турската държава осигуряваше запазване на работните места и платеният отпуск на тази внушителна човешка армия, която трябваше да легализира своето участие в изборите и да осигури внушително присъствие на ДПС в бъдещия български парламент. Заедно с останалите 100-ина хиляди гласа, получени в изборните секции в Турция и някои европейски страни, турската държава помогна на своята "пета колона" да разшири и укрепи влиянието си в смесените райони на България. През последните години там се наблюдава целенасочено изтласкване на българското етническо население и обособяването на компактна турска общност, която се подготвя да играе решаваща роля в бъдещото управление на страната". Тези думи, уважаеми читатели, не са част от анализите, които се появяват често по страниците на вестник "Атака" от четири години насам, а кратък откъс от интервю с Осман Октай, един от създателите и дългогодишен заместник-председател на ДПС - етническата партия, която осем години реално управляваше България. Само от тези няколко изречения става ясно какво ще се случи с нашата страна, ако в крайна сметка Турция успее да се докопа до членството в ЕС. На българо-турската граница вече загрява "резервния отпор" от няколко милиона бъдещи избиратели, които само за няколко години ще прегазят българската държавност и ще претопят нацията в един безкраен неоосмански сериал, който ще се окаже жестока реалност, а не телевизионна измислица.

Спасението българско се крие единствено в един стоманен избирателен закон, който завинаги да прекъсне пъпната връв между Анкара и турските мекерета у нас. Един закон, който ясно да покаже, че става въпрос за опазването на българската държава и на демократичната политическа система у нас, въпреки настойчивите мераци на анадолските нашественици. Така ще помогнем и на нашите партньори в ЕС, които още се колебаят и не винаги схващат напълно коварната политика на новите османци.

Публикувано12.10.09 20:36

Анкара и нейният слугинаж започнаха масово зомбиране на обществото

Добре режисираната (и обилно платена) протурска кампания у нас заприличва на нещо средно между зомбиране и слугинско раболепие, съчетано с масова заблуда. Някои т. нар. национални вестници и телевизии се надпреварват по страниците и екраните си да ни занимават с биографиите и личния живот на актьорите от сериала "Перла" Сонгюл Йоден (Инджи) и Къвънч Татлъ (Мехмед). Поток от лигави и отчайващо елементарни хвалебствени съчинения, но с претенцията да бъдат литературна и кинокритика, се изсипва върху ловко манипулирания читател.
Пристигането на Йоден в София по покана на продуцентите на комерсиалното и не по-малко лигаво шоу "Дансинг старс" 2 разпали някаква инфантилна истерия. То не бяха автографи на летището, сладникави коментари, "интервюта" с невръстни деца и шумни реклами за участието на актрисата във въпросното шоу. Забележителен по своя цинизъм и откровена глупост бе разговорът на репортер от една уж национална телевизия с актрисата. "Защо сте тука, може би защото имаме обща история?", пита с размекнат глас негова милост. Така репортерът хвърли в публичното пространство поредната идиотска интерпретация на турското робство. След "османско присъствие", сега терминът стана и "обща история" - което пък напомня за не по-малко циничните и отвратително сервилни думи, изречени неотдавна от президента Георги Първанов пред форума "Алианс на цивилизациите" в Истанбул. В смисъл, че България и Турция имали "хилядолетна добра традиция в религиозното сътрудничество". За милионите избити, насилствено ислямизирани и потурчени българи държавният глава не каза нищо...
Гостенката от Анкара побърза и тя да внесе свой "принос" в историята като заяви, че ние сме братски народи и имаме обща култура. Пропусна само да цитира (явно от незнание) скандалната статия на проф. Тюрклер, отпечатана в лъскав сборник, посветен на 700-годишнината от създаването на Османската империя. Там, както преди време вестник "Атака" писа, гъмжи от също така идиотски заключения, че целият български фолклор - песните, танците, ритуалите, облеклата и народните приказки били заимствани и дословно преведени от ...турски източници.

Трябва да се признае: Анкара изигра добре своя ход у нас да разхубави образа си като подари на домораслите лапни-шарани и непоправими ибрикчии един куп телевизионни сериали, които са само една лъскава витрина за манипулиране на обществото и нямат нищо общо с реалния живот в югоизточната ни съседка. А в същото време тя несъмнено наля огромни суми в касите на някои медии, за да ги превърне в инструмент за дезинформация. В ефикасно средство за пропагандиране на нейните вселенски "успехи" в областта на демокрацията, човешките права и защитата на светските устои на страната.
Паралелно с това пропагандните ходове на Анкара на политическата шахматна дъска продължиха, преследвайки същите цели - да гримира образа на военно-полицейската държава, тласкана все по- упорито от ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган към Шериата. Под натиска на Съединените щати и някои техни западноевропейски съюзници започнаха серия от совалки за възстановяване дипломатическите отношения между Турция и Армения, предизвикали масови протести в Ереван. Преди два дни външните министри на двете страни се срещнаха в Цюрих под зоркото наблюдение на американския държавен секретар Хилари Клинтън и Хавиер Солана - върховен представител на Европейския съюз по външната политика на общността. След спорове, отлагане на преговорите в последния момент, заради изненадващите маневри на турският министър Ахмед Давудоглу, бяха подписани два протокола, уреждащи дипломатическите отношения и сътрудничеството в отделни области. Представителят на Анкара, разбира се, ловко заобиколи темата за арменския геноцид.
Мощната пропагандна кампания на Турция за манипулиране на общественото мнение продължи и в Истанбул с конференцията на т. нар. Балкански политически клуб, създаден от печално известният бивш български президент Желю Желев - ревностен почитател на Високата порта. Там нашият доморасъл "политик" бе в компанията на хора като Аккан Сувер, съратник на покойния полк. Алпаслан Тюркеш, създател на неофашистката Партия на националистическото действие, чийто ударни групи станаха терористите от "Сивите вълци". Там "блестеше" и Догановият послушник Рамадан Аталай, който преди парламентарните избори на 5 юли заплашваше горските стражари и лесничейте в Пазарджишко с уволнение, ако не гласуват за сепаратистката му партия.

На форума Желев отприщил смехотворните си умозаключения и заявил, че Турция трябвало да влезе в ЕС много по-рано - защото била "икономически развита, с политическа демокрация и мост между два континента". После, губейки всякаква мярка, обвинил Германия и Франция в грандомания. Двете нарочени от него държави имали страшния грях да отхвърлят идеята за влизането на югоизточната ни съседка в общността като редовен член. След което направил следното "забележително" откритие: Никой не зачитал и не се съобразявал с лидерите на съюза, но това щяло да се промени, ако бъде приета Турция, без значение, че тя е ислямска държава...
Сега наблюдателите, които добре познават порядките и реалностите в Турция и нейната имперска политика спрямо съседните държави, основателно се питат: какво стои зад слугинското поведение на злополучните лобисти и новоизлюпени еничари - глупост, некомпетентност, многоцифрени суми, преведени в нечии банкови сметки? Може би всичко заедно - в тон с установените у нас "правила" от последните 20 години всяко национално предателство да се осребрява по съответния начин. Или да се награждава с ордени.

Публикувано23.10.09 06:34

Публикувано13.11.09 07:48

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.