Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:05 22.10.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Какво мислите за интернатите?  
Автор ya2011 (умна)
Публикувано17.06.12 14:32

Здравейте мами и татковци,

искам да ви попитам какво мислите за интернатите, къде някой родители пращат наследниците си, за да се учат на дисциплина и самостоятелност? Някой от вас пращал ли е детето си на подобно място или има ли познат пратил детето си на такова място? Има ли смисъл дали подобна стъпка ще е плюс в развитието на детето? И още нещо досега винаги, когато съм гледала интервю на човек учил в интернат той винаги е изтъквал, че това му е помогнало в една или друга степен, въпреки че като дете не го е възприемал като нещо положително, но плодовете се берат след време нали така? Та в този ред на мисли какво е вашето мнение.

Тема Re: Какво мислите за интернатите? [re: ya2011]  
Автор -Randi- (многознайка)
Публикувано18.06.12 00:25

Хм, тази практика има ли я в Бг? В Германия зная, 4е интернати сьществуват и уж предлагат едно по-добро ниво на образование, смята се за престижно, но... аз категори4но не бих пратила детето си да у4и и живее отделно от нас, независимо дали е на 10 или на 15 години.
Имам дале4ни познати, които имат син с диагноза "хиперкативност" и не могат да се справят с проблема на детето си, обмисляха варианта "интернат", като надежда да вкарат детето си в релси. За мен подобно родителско решение е странно, дете с такьв поведен4ески проблем не бих пратила дале4 от родителското гнездо.

Тема Re: Какво мислите за интернатите? [re: -Randi-]  
Автор ya2011 (умна)
Публикувано18.06.12 18:33

Какво значи дали го има в БГ, не знам дали има интернати, но това не означава, че родители в БГ не могат да си пратят детето в интернат в Западна Европа. Иначе ако детето има някакви проблеми не знам дали интернат е най-доброто решение. Аз говоря за нормални деца...

Тема Re: Какво мислите за интернатите? [re: ya2011]  
Автор jensen-110062 (рекордьор)
Публикувано19.06.12 00:30

за колко годишни деца става дума? Лично аз не мисля, че на моите деца би им било добре на такова място. Аз на 17 като излязох от нас като студентка и оня студенстки град с простите студенти ми се видя като зверилник. Ако може и студенството да си изкара у дома човек най-добре. После ще има време сам да се оправя с живота и да си троши главата, за кво да бърза да се мъчи от рано.
Иначе за оправяне сигурно ще се опраи, ама не е това целта според мен.

Тема Re: Какво мислите за интернатите? [re: jensen-110062]  
Автор ya2011 (умна)
Публикувано19.06.12 01:58

Ами точно това е целта да стане самостоятелен, да се научи на дисциплина, поемане на отговорност и т.н. качества. Не знам за каква възраст става дума предполагам от 10 годишна.

Тема Re: Какво мислите за интернатите?нови [re: ya2011]  
Автор janaМодератор (хаплива)
Публикувано19.06.12 09:48

Затова са измислени в белите държави - колежи, общежития ... на 16г детето вън от дома и да се оправя, не да го "кърмиш" до 40-те

.
Като цяло навън има училища и за 9-10 г дечурлига, кандидатстваш, приемат го със знания или на база някакъв спорт и детето заминава далеч от теб. Там е на училищтно общежитие и се справят. Тук в Бг незнам дали има такъв тип не съм се интересувала честно казано, но не бих я пратила моята далеч от мен, някакси ми се иска още годинки да е до мен преди да отлети по своя път

Тема Re: Какво мислите за интернатите?нови [re: jana]  
Автор -Randi- (многознайка)
Публикувано19.06.12 12:32

Според мен стабилността и уюта, което собственото семейство ти дава не може да се замени с престижа на един интернат- хеле , ако пьк става дума за 10-годишно дете.
Харесва ми мисьлта "Когато е дете му дай корени. Когато порасне му дай криле." Зависи и кой кога си мисли, 4е детето е достать4но голямо, за да му се дадат "крилете", но една здрава 18-годишна(примерно) база , прекарана у дома сред най-близките хора не е без зна4ение за бьдещето.

Тема Re: Какво мислите за интернатите? [re: -Randi-]  
Автор _dexter_ (оптимист)
Публикувано19.06.12 13:52

Ранди, много добре си го казала :).
До Варна има такова училище - пращаш си детето в понеделник и в петък си го взимаш. И е от първи клас. Води се еко училище, частно е и подозирам, че е доста скъпо. Не знам какво е нивото на обучение, обстановката обаче е перфектна, почти като в Швейцария

.
За мен не е вариант, поне до 18 години. Има хиляди начини детето да се научи на отговорност и самостоятелност, без да губи опората и сигурността, която му дава едно любящо и подкрепящо семейство. Но в крайна сметка хората са с различно приоритети - някои смятат, че кариерата на президент на вселената си заслужава да си нещастен . А други пък мислят точно обратното.

Тема Re: Какво мислите за интернатите?нови [re: ya2011]  
Автор Xипoxoндa (непознат)
Публикувано21.06.12 23:28

Лично аз искам детето ми да е щастливо, да е обградено от хора, които го обичат и да има достатъчно приятели, които е избрало само. Освен това не съм си го набавила, за да се отърва възможно най-скоро от него

Искам да е самостоятелно, но не знам дали непременно живота в интернат ще го направи такова. Това, че родителите на учениците не са там, не означава, че им се налага да взимат повече решения и да организират ежедневието си сами. Дали всички тези норми и живота с много други деца толкова нагъсто им дават поле за индивидуално развитие? Да не говорим, че съучениците им биха били само деца на (социално и интелектуално) отбрана прослойка - среда, която реално не съществува в живота извън интерната. За да имаш наистина успех, трябва обаче да си в състояние да общуваш и функционираш в разнородни среди.

Тема Re: Какво мислите за интернатите?нови [re: Xипoxoндa]  
Автор jensen-110062 (рекордьор)
Публикувано22.06.12 10:41

Моля те, това, че си дете на богати и амбициозни родители не значи абсолютно НИЩО. Често точно тия стават най-големите отрепки. Не знам някой да не се е научил да се оправя сам в живота. Не е толкова сложно ако човек има желание. Ако няма пак ще се научи ама ще му е гадно и ще търси непрекъснато лесния път. Зависи си от човека. Казано си е, че до 18 години си непълнолетен. Значи не си зрял достатъчно. До 16 години си дете. На детето мястото му е при родителите, а не в ръцете на държавата. Такива места са голям стрес за децата, а този стрес се отразява зле на всичко. Така или иначе ще се научи да живее ако има акъл. Защо един ден да каже: Нямах детство, родителите ми рано се отърваха от мен. Защо трябва всичко да научи по трудния начин, защо зорлям трябва да се мъчи. Тове против естественото и природното. Децата от домовете реват за родители и държавата им търси родители, а ние правим точно обратното - лишаваме децата си от семейство.
Все пак сигурно има случаи, когато за всички е най-добре детето да се отдели рано. Примерно ако е непоносим глезоч и тиранин в къщи, злоупотребява и тормози всички и нормалните методи на възпитание не действат. Тогава точно това си заслужава. Но пак родителят трябва да прецени дали детето му е достатъчно зряло за да се справи само и дали това отделяне ще донесе повече ползи отколкото вреди.
Изобщо според мен не може да питаш другите Да си пратя ли детето в интернат.
Представи си ти ако си на 10 как би се чувствал ако те пратят на майната си сам да се оправяш и веднага ще си отговориш на въпроса.
Аз лично едва издържах детските лагери навремето и с облекчение се прибирах в къщи. И все пак детски лагер е нещо различно и временно и децата го харесват. А интернат е друго.
Последно. Комшийката ми е осиновила китайче. Не знам защо е взела решение да го прати в интернат. Виждам момичето си идва уикенда в къщи. Не знам дали е наркоманка, но изглежда точно така. Една омръляна, все с цигара, с една сърдита физиономия ... - определено изглежда нещастна.
Или си е била такава винаги и родителите и са намерили начин да се отърват от нея, или е превъртяла в този интернат. А тукашните интернати със сигурност са на ниво. Имам нещо като племенник на 16 год стана сега и от др година е решил да живее в интернат. Интересно ми е дали ще му хареса. Но пък той е адски зрял и разумен и може наистина да си усеща, че е готов за живота и няма смисъл да чака до 18 години. Но не е на 10 годинки все пак.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.