|
Тема
|
Кулинарни творби
|
|
Автор |
jana (хаплива) |
Публикувано | 18.05.11 10:42 |
|
Айде нова темичка .. знаете си работата
| |
Тема
|
Re: Кулинарни творби
[re: jana]
|
|
Автор |
dessbess (стар клубар) |
Публикувано | 18.05.11 12:07 |
|
Еее, Янче! Що така заключи темата баш на моите старания?
| |
|
Я си ги прехвърли в новата, защото много ми харесват :))
| |
|
По какьв повод си се била развихрила така, твоят рожден ден ли е бил мотивацията? Изглежда много апетитно вси4ко, ммм.
| |
Тема
|
Re: Кулинарни творби
[re: dessbess]
|
|
Автор |
tswete (Алекс на 5 г.) |
Публикувано | 18.05.11 23:08 |
|
Страшни са ти резултатите от старанията!!! Много добре изглеждат, а и са вкусни, сигурна съм!!! Направо си професионалист. А идеята с ягодите, ще я копна, ако може...
| |
Тема
|
Re: Кулинарни творби
[re: jana]
|
|
Автор |
_dexter_ (оптимист) |
Публикувано | 17.06.11 15:37 |
|
Момичета, дайте проверена рецепта за домашен сладолед :). Казах на Яна, че ще пробваме да направим и сега трябва да си държа на думата
| |
Тема
|
Re: Кулинарни творби
[re: _dexter_]
|
|
Автор |
jana (хаплива) |
Публикувано | 17.06.11 15:46 |
|
ДОМАШЕН ВАНИЛОВ СЛАДОЛЕД
========================
6 жълтъка
110 гр захар
300 мл прясно мляко
300 мл сметана
ванилия 1-2 пакетчета
В голям съд разбийте на пяна жълтъците със захарта. В изплакната със студена вода тенджера изсипете млякото, сметаната, ванилията и загрейте, докато сместа заври. Свалете съда от огъня, след което при непрекъснато бъркане прибавете жълтъчно-захарната смес до пълното смесване. Бъркайте докато се сгъсти. Когато се охлади, поставете в в камерата (като разбърквате сместта през 15-20 минути.
ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД
=====================
250 гр. натурален шоколад
100 гр. краве масло
150 гр. захар
150 мл. вода
4 жълтъка
500 мл. сметана
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Поставете захарта и водата на слаб огън и варете докато се получи гъст сироп(капка сироп не трябва да се разлива върху чиния). Оставете леко да се охлади. Разбийте жълтиците с миксер като добавяте по-малко от горещия захарен сироп. Разбийте сметаната и след това добавете към нея разбитите жълтъци. Накрая добавете сметаната към шоколада и разбъркайте докато се смесят. Изсипете сместа в подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути преди да сервирате.
ЛИМОНОВ СЛАДОЛЕД
4 жълтъка
2 лимона
100 гр. захар
500 гр. сметана
мед за сервиране, по желание
Поставете жълтъците, захарта, маслото, лимоновия сок и настърганата лимонова кора в подходящ съд и варете на слаб огън докато сместа се посгъсти, като разбърквате. Охладете и след това добавете към предварително разбитата сметана. изсипете сместа в подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30
минути преди да сервирате.
БАНАНОВ СЛАДОЛЕД
================
6 големи, зрели банана
100 мл прясно изцеден лимонов сок
настърганата кора на 1 лимон
250 мл заквасена сметана, разбита със захарта
50 г пудра захар
Пасирайте бананите заедно с лимоновия сок и настърганата кора в кухненски робот и след това ги добавете към разбитата сметана, като рабъркате. изсипете сместта в подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и разбийте смиксер до хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути преди да сервирате.
СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД С МАЛИНИ
=========================
750 г течна сметана
80 г захар (използва се само ако сметаната не е подсладена)
2 ванилии
150 г малини
1 портокал, само месестата част, ситно нарязана
100 г бадемови бисквити (или "котешко езиче"), натрошени на дребни парченца
За украса:
100 г сметана
малко пресни малини
1 ч. л. какао (или нес кафе)
Сметаната се разбива, добавя се ванилията и бисквитите, малиите и портокалът като внимателно се разбърква. Сместа се изсипва в купа с вместимост 1. 5 л. Съсъд се покрива с капак или фолио и се замразява във фризера не по-малко от 4 часа. Преди сервиране купата се потапя за малко в гореща вода и сладоледът се обръща върху съда за сервиране. Украсява се с разбита сметана , пресни мални и се поръсва с какаото на прах.
СЛАДОЛЕД
Към 1 литър мляко добавям 1 супена лъжица нишесте , ½ пакетче краве масло и заварявам. Сместа изстива. Разбивам 6 жълтъка с 1 ½ чаена чаша захар. Смесвам двете с леко разбъркване. Добавям 2 -3 ванилии. Вари се 10 минути. Отмествам и чакам да изстине. По желание може да се разбият белтъците със малко захар и да се добавят към сместа.
Сега вече може да се оцвети половината с 1 пакетче киви, портокал, а може сладоледа и бял да остане. Замразявам в камера.
НУГА СЛАДОЛЕД
==============
400 г суха сметана
100-150 г бял ром
100 г сушени плодове
3 белтъка
1 ч. ч. захар
2-3 с. л. олио
за карамелова основа:
30 г масло
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. счукани бадеми
за десертен сос:
300 г ягоди
1 ч. ч. захар
Начин на приготвяне:
1. В разтопено масло на слаб огън се карамелизира захар, докато се получи захарен сироп. Когато е готова, се прибавят бадемите, азбърква се.
2. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка, като се разпределя на тънък пласт. Изчаква се да изстине и се начупва, така че да се получат карамелени кристали.
3. Сушените плодове се накисват в ром, престояват 10-15 минути и след това се отцеждат.
4. Сметаната се разбива с мляко до получаването на пухкава консистенция. Белтъците и захарта се разбиват на сняг.
5. В голяма купа се смесват сметаната, бадемите, плодовете и белтъците, разбъркват се енергично и се изсипват във форма за кекс, предварително облепена с намазано с масло фолио. Поставя се в камера за 3-4 часа.
6. Ягодите и захарта се пюрират и се прецеждат през ситна цедка. В чинийка се слага филийка от сладоледа, залива се с 1-2 с. л. от ягодовия сос и се сервира.
Тази рецепта е от шефката на сладкарници "Неделя" (беше публикувано в някакъв женски вестник).
Много лесно и бързо се приготвя (тъкмо като за мен!). Много е сладък!
СЛАДОЛЕД-СПЕЦИАЛИТЕТ
1 кофичка (500г) заквасена сметана + 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.
Отделно 4 яйца + 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.
Двете смеси се разбъркват заедно отново с миксер и полученото се оставя да прести няколко часа във фризер. Сладоледът трябва да стане мазен и плътен. По желание може да се сложи ванилия, сироп, шоколад, ядки.
| |
|
Редактирано от Aлa-Бaлa на 17.06.11 16:32.
| |
|
|
|
|