Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:04 18.06.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Тема страховете на една бъдеща майканови  
Автор springsky (непознат )
Публикувано18.03.10 07:00

Пуснах поста си първо при юристите, но те не са никак активни. Този форум е доста раздвижен и реших да пробвам тук, може пък някой да е имал сходни мисли и респективно да знае отговора на моя въпрос.

Трябва ми съвет от професионалист как да постъпя в следната ситуация.
Разведена съм от 6 г., с дете от първия брак, което е на 11 г. От три години имам връзка, която с времето прерасна в чудесно съжителство и общи планове. Планирахме си бебе, което много скоро очакваме да видим най-сетне.
Нямаме брак. Той никога не е бил семеен, няма деца. Пренесе се да живее в моето жилище, заради нашия комфорт и най-вече този на детето. Заедно направихме сериозен ремонт преди година, а той изключително много се грижи всичко да е на ниво, поддържа, ремонтира, инвестира наравно с мен.
Предстои ми раждане на второ дете, а и аз не съм вече първа младост. Най-малко искам да подхождам с лоши мисли, но смятам, че животът изисква да бъдем и практични. Напоследък все по-често чувам за проблемни раждания, които завършват фатално за майката...с две думи, обзе ме страх - какво се случва, ако нещо не дай Боже стане с мен? Всичко, с което разполагам, за да обезпеча децата си е този апартамент, чийто единствен собственик съм аз, а единственият, на когото мога и искам да разчитам за тяхното отглеждане е сегашният ми мъж.
Има ли юридически начин, с който (в случай, че нещо стане с мен) да прехвърля правата за ползване на жилището на мъжа, с който живея, като разбира се идеята е да са защитени децата ми, които той ще трябва да отглежда. В известен смисъл и той да има спокойствието. Дори не знам какво се случва в такава ситуация – възможно ли е някой да предяви претенции към жилището и той да бъде изхвърлен оттук с децата.
Не съм споделяла този си страх с него, дори не знае за тези мои намерения, но за свое собствено спокойствие искам да се погрижа.

Предварително благодаря.

Тема Re: страховете на една бъдеща майканови [re: springsky]  
Автор ariel$$ (стар клубар)
Публикувано18.03.10 09:13

Първо се успокой! Не мисли за апокалипсис. Аз на 35 родих първо дете. И ние нямаме брак. Ако почна да си мисля закатастрофи, смърт и роднински номера, то значи да си отида преди всички.
Ако много се притесняваш, направи едно завещание.

Тема Re: страховете на една бъдеща майканови [re: ariel$$]  
Автор vihrogonche (*оптимист*)
Публикувано18.03.10 12:24

Да, и на мен ми хрумна - нотариално заверено завещание.
Посъветвай се с юрист, адвокат.
Добре дошла в нашия клуб, тук има майки с нужното образование, които ще те подкрепят и най-важното - ще те информират за правата и възможностите ти!
Иначе живей и дишай спокойно, мисли в позитивни краски, както ти е написала вече ариелс!
С теб сме.
Щастлива съм за твоето семейство.
Бъдете здрави и сплотени винаги!

Автор LlRA.. (мission)
Публикувано18.03.10 20:01

Когато има голям проблем, лекарите спасяват първо майката...

Аз родих втората на 39г. и 6 месеца...за секунда не ми е минавала подобна мисъл))...ти си голям Манчо/от маниак/ май

Автор tswete (Алекс на 5 г.)
Публикувано18.03.10 22:08

Аз съм юрист, но въпросът ти е твърде личен и има необходимост от дълги обяснения. Това, което мога отсега да ти кажа, че за 11г.дете има значение дали баща му е запазил родителските права (което е твърде вероятно). Тогава сегашният ти мъж няма кой знае какви възможности. За имота не съветвам да се прави каквото и да е, ако е твой. Той ще се наследи от детето ти като единствен наследник. Но, нещата, които ти написах още веднъж показват, че въпросът ти чертае твърде апокалиптични картини. От такива мисли нямаш нужда. Никакъв смисъл няма да преживяваш такива ужасии, които, на всичко отгоре, няма да ти се случат. Така че - горе главата, смело напред. Предстоят ти много хубави неща. Недей така черногледо. Посети семеен адвокат за твое лично спокойствие. Форумите не са място за разглеждане на толкова лични въпроси. Още повече въпросът ти е доста хипотетичен. Някак звучиш като човек, дето няма проблеми и си ги търси. Какво ще стане, ако аз умра, детето умре и т.н. Я, стига! Свиркай си!

Тема Re: страховете на една бъдеща майканови [re: tswete]  
Автор kacumoto ()
Публикувано18.03.10 23:14

Аз също съм с юридическо образование, въпреки че не практикувам мисля, че при смърт наследяват първо низходящите, /деца/, както наравно с тях и съпруг, съпруга. Ако няма такива, чак тогава наследяват възходящи/родители/ и братя и сестри или техните низходящи /техните деца/. Така че, ако жилището е придобито преди брака или след развода, т.е. ако бившия ти мъж няма права над жилището при всички положения ще го наследят децтата ти. Но както вече писаха, ако бащата си е запазил родителските права, относн отглеждането на първото ти детенце, мъжът с когото живееш в момента няма шанс да получи родителските права. А и да се е отказал, най-напред се предоставя възможност на бабите и дядовците и др. близки роднини и шансовете му пак не са големи. Надявам се, че съм била изчерпателна и точна. Но иначе мисля, че и другите са прави и не тръбва да мислиш такива неща. Аз също на моменти съм доста черногледа и мъжът ми често ме упреква и казва, че с тези мисли предизвиквам съдбата. Но честно казано имам приятелка, която роди миналата година от мъжът, с когото няма брак, но живеят заедно, по време на бременността ходи до щатите. Тя има като теб детенце от първия си мъж и имаше същите притеснения.... ако станело нещо по време на полета, кой ще гледа детето, не искала да е баща му... и тем подобни глупотевини.

Та може тая лудост да е от бременността, знам ли.

Редактирано от kacumoto на 18.03.10 23:17.

Тема Re: страховете на една бъдеща майка [re: kacumoto]  
Публикувано19.03.10 06:38

Може и от бременността да е, наистина. Никога не съм била черногледа, та и на мен сега ми е странно как ми хрумват тия мисли, ама ми хрумват... Може би, защото остана малко още и вече ме тресе...

Тема Re: страховете на една бъдеща майканови [re: LlRA..]  
Публикувано19.03.10 06:42

Може и да си права, че съм Манчо, аз самата не подозирах това за себе си... Май ми трябва един хубав бой :), та да ми дойде сърце на място.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.