|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Какво мислите за това?
[re: NadG]
|
|
Автор |
Acя (консултант) |
Публикувано | 22.10.09 12:01 |
|
да допълня само, че в крайна сметка какво като са наблъскали такъв материал като масово не го учат и не им се преподава?! като гледах изпитните задачи в ТУ-София и се потресох, ми те са като за изпит за гимназия и се приема куцо и сакато, за да се запълват бройки. Защо не ги учат на малко неща ама качествено и изцяло?според мен и това допринася децата да губят мотивацията да учат-вижда им се страшно много и непосилно
| |
Тема
|
[re: steffy]
|
|
Автор |
NikiFin (ветеран) |
Публикувано | 22.10.09 13:12 |
|
И аз мисля, че се затъпява в детската градина, поне лично аз много тъпеех, а задължителното спане ми беше най големият ужас. Но пък на другите деца им беше интересно, играеха си с наличните играчки, които за мен бяха безинтересни, спяха си на обяд и си им беше очевидно супер. Просто аз си не бях за там. На моят син обаче детската добре му се отразява. Доста напредна с езика. Наистина не съм чула да пее песнички или стихчета, но като го вземам виждам че ги занимават с различни видове игри. Там има доста хубави играчки, поне на него му харесват, които в къщи нямаме. За ходещи на работа родители детската и детегледачка са единствените варианти. Първото е по добре от гледна точка на социализиране и ако детето се чувства добре там.
Не знам защо не направят спането по желание. Тук е така примерно, какъв е проблемът и в БГ да го въведат. Освен това да направят специални детски градини за по будни деца където да ги занимават много повече и да им задоволяват нуждите да учат. Ако някой родител прецени че обикновена детска не се отразява добре на детето му да може да опита и др вариант.
Псувните няма да им избягат, ще ги научат щат не щат, пък и трябва да ги знаят. Друг е въпросът че трябва да научат и да не ги използват. Това е работа на родителите.
| |
Тема
|
[re: NikiFin]
|
|
Автор |
_dexter_ (оптимист) |
Публикувано | 22.10.09 13:28 |
|
Що не направят градини за по-напреднали деца - уместен въпрос . И мисля, че всички знаем отговора - няма желание от страна на държавата. Предполагам, че от Европа им пилят на главата за циганчетата и затова изкарват разни безумни идеи. Но да се сетят сами да развият идеята за детските градини - няма такова нещо..... Щото е много работа, много пари (пък няма от къде да дойдат, ако не е по някоя интеграционна програма), много промени, много главоболия - кой да ти се занимава??? То зе едната закуска в училищата им трябваха 4 години да видят, че не става с мазни баници, кой знае кога ще дойде ред на градините.
Знам, че държавата не ми е длъжна да ми гледа детето, просто ме е яд като слушам какви идеи имат новите министри.
| |
Тема
|
[re: _dexter_]
|
|
Автор |
Acя (консултант) |
Публикувано | 22.10.09 13:37 |
|
според мен не това е причината, просто всеки забравя обещанията си в мига, в който поеме властта, защото бърза да се напапка, че после не се знае ще има ли
| |
Тема
|
[re: Acя]
|
|
Автор |
galia71 (пристрастен) |
Публикувано | 22.10.09 13:57 |
|
освен лошите примери има и добри, което мисля че стимулира децата и те да са по-старателни, по-добри. Моето дете например е любознателно и обича да се занимава примерно с писане или нещо да учи, но.... ако той реши. Ако аз му предложа да правим нещо в общия случай отказва. Трява да е много отдалеч и много на игра да започне.
Та относно добрите примери. Снощи ми казва, че Вяра пишела много хубаво тройките. А аз му отговарям, че е така, защото се е упражнявала. И веднага от негова страна-"Купи ми тетрадка с квадратчета" и започна да ми обяснява каква точно.
И при децата, както и при нас възрастните, попадането в една по-конкуретна среда ни помага да дърпаме напред.
Борис не обича да ходи много на градина, но там е много старателен и послушен. Определено градината му попогна да стане по-общителен, но и захапа някои думички и реплики, както и маниер на поведение дето ме дразнят. Но това е нищо с тиин изпълненията, които ни чакат
| |
Тема
|
[re: Acя]
|
|
Автор |
NadG () |
Публикувано | 22.10.09 15:06 |
|
Ако разбирам правилно, при детенце с алергия родителят носи бележка от лекар, че има риск от еди каква си храна, а освен това се подписва, че той/ тя носи отговорност, ако в градината му дадат тази храна. Уникално умно!!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Acя (консултант) |
Публикувано | 22.10.09 15:07 |
|
ами правилно си рабрала и мен ме втрещи, но....
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tswete (Алекс на 5 г.) |
Публикувано | 22.10.09 23:24 |
|
Наде, при 2 лева дневно за храна, друга освен бяла захар не могат да купят. Те все пак не са факири, имат нормални, а не магически възможности. Освен това са обвързани с някакви книги със задължителни съставки за детската храна. Измерват белтъци, въглехидрати и тн и имат някакви дневни и седмични дози, които спазват.
Та, в общинската ДГ не могат да се поставят изисквания, свързани с твърде високо или с екстравагантно качество. Съгласи се, че е такова. Щото съм сигурна, че 80% от родителите не знаят каква е тая захар, що се предпочита и т.н. Луксозните услуги никога не могат да се достигнат в общественото ниво, те тогава няма да са луксозни. Така че - пробвай в частна ДГ. Дано намериш такава, в която ще изпълняват изискванията ти. Понеже се бях луднала преди време на тема еко храна и купувах и се снабдявах все с такава, една моя приятелка малко ме поряза. Сподели ми, че детето яде качествена храна докато тръгне на училище. След това си купува гадната джънк храна, щото всички така правят, щото е модерно и т.н., ядат чипс и фафли... Така че да не издребняваме сега...
А за бележката за алергии, понеже съм имала такива изисквания. На моето дете не му дават мляко в ДГ, в яслата махаха всичко с прясно мляко. Сега поне само вареното сутрин го заменят с чай. Бележка не съм носила, но в картона му пише диагнозата, поставена от алерголог и някакви записи от джи пито.
А идеята за декларацията (която не съм виждала) е, че има специални детски градини за алергични деца - климатизирани. Един вид, щом искаш нормална градина, поемай си рисковете. Ако те е страх - в климатизираната, там друг носи отговорността. До нас има такава, обаче. И странното е, че там не ми потвърдиха, че им спазват диетите на децата. Но имали качествен и обучен персонал да се справя с астматични пристъпи и т.н. КОето ми дойде в повече и преминах към нормалния вариант.
| |
Тема
|
[re: tswete]
|
|
Автор |
NadG () |
Публикувано | 23.10.09 11:45 |
|
Цвете, напълно съм съгласна с тебе. Аз коментирах във връзка с твърдението, че щели да станат задължителни деските градини. Като ще ги правят задължителни, да създадат условия да спазят изискванията на челите родители, иначе да си ядат ушите за задължително
А по отношение на това, че в училище децата се водят по акъла на другите, не е винаги така. Вчера точно разказвах, че голямата дъщеря на моя близка на 10 години няма сила, която да я накара да хапне торта, вафли и подобни простотии. Като й предложат "сладко" тя казва "Имам си, мерси, и си вади ябълките и морковите от раницата. Ама това е едно такова дървено философче, което е супер близко с родителите си и на 2 години говореше в изречения. Вярно кратки, но все пак развитието му интелектуално силно ме впечатлява. Та така с външните въздействия. Зависи от детето и от родителите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tswete (Алекс на 5 г.) |
Публикувано | 23.10.09 13:29 |
|
Верно, аз също на това се надявам. Да му вкарам в главата от рано някои правила. Обаче дали ще ги спазва, все пак е момче, а те са по-немърливи и по-гладни. И друго има, някак не прекалявам, точно щото не искам да е едно дървено философче на 10 г. Все ми се иска да се слива поне донякъде с тълпата, т.е. да е социален. А дали ще успея да го науча с разум да избира какво яде, без да го натрапва... Не знам.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|