Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:31 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема за генните болести след 30те...нови  
Автор ostatak ()
Публикувано10.07.09 14:15

Привет,

питах вече в темата за генните изследвания,но нека попитам и вас, дали знаете неЩо по въпроса.
аз съм на 26 години и с мъжа ми решехме да отлижим имането на деца поне оЩе 3,4 години.
проблемът е че в моето семейство, директни роднини имат сериозни здравословни проблеми преносими по генетичен път и ме наплашиха, че колкото по голяма ставам, риска да се пренесат увеличава значително.

знаете ли неЩо по въпроса?

благодаря предварително...

I did it myyyyyyyy waaaaaaaay!

Тема Re: за генните болести след 30те...нови [re: ostatak]  
Автор -Randi- (ентусиаст)
Публикувано10.07.09 15:05

Щях да те посъветвам да попиташ за това професор Кременски, но видях, че вече си свършила тази работа... Вероятността за синдром на Даун примерно нараства с възрастта, особено след 35 години, но аз лично познавам жена на 28 години с дете с това заболяване, така че всичко е относително. Да бързате да правите дете само заради тази потенциална опасност ми се струва наивно.

Станете родители, когато се почувствате готови за това предизвикателство. С което обаче не искам да кажа, че още 10 години трябва да отлагате бебеправенето.

Тема Re: за генните болести след 30те...нови [re: -Randi-]  
Автор Mese4inka (пристрастен)
Публикувано10.07.09 15:34

Моят съвет е да си направите необходимите генетични изследвания предварително, а с проф. Кременски да уточните възрастта доколко е проблем в конкретната ситуация, той най-добре ще ви обясни какво и как. По принцип в тяхната лаборатория се правят страшно много изследвания, даже ги имаше в сайта, но не помня какъв беше точно. Успех!

Автор ostatak ()
Публикувано10.07.09 21:30

ако зависи,е от нас бихме имали деца оЩе сега. особено мъжът ми който е по голям от мен, но поради други обстоятелства решихме да изчакаме, като апартамент, кариера...
така че ако знам че неЩата Ще се влошат с времето бих намалила това време за чакане....

Автор ostatak ()
Публикувано10.07.09 21:35

май Ще отидем да си направиме изследванията сега...заЩото иначе Ще се побъркам от притеснения...
майка ми, сестра ми и баЩа ми са с различни генетично преносими болести. и трите случая са коренно различни. имам и един дядо с алцхаймер...

Публикувано10.07.09 21:38

Поради същите причини и ние с мъжа ми бяхме решили да изчакаме. И така - 4 години. Сега си бием главите какво сме чакали, защото още нямаме жилище, с работата всичко е по старому, а можехме да сме в очакване на 3-то, не на 2-ро дете...

Тема Re: за генните болести след 30те...нови [re: Mese4inka]  
Автор ostatak ()
Публикувано11.07.09 11:00

ние решихме че преди да ни построят жилиЩето което купуваме не би било редно да имаме деца,което са оЩе 2 години. а и въпреки че бих имала 2 мислия че няма да можем да си позволим да имаме повече от едно дете.

за мен 30те години е идеална възраст за имане на деца,но ако се наложи да променим плановете, мисля че и за двама ни няма да е много голям проблем.

дано наистина нямаме проблеми...

Автор MeчoПyxчo (любопитна)
Публикувано11.07.09 12:15

дефект по даден ген (много зависи кой от двамата родители го носи) или си го наследила на 100%, на 50% или не си; ти си получила по един набор ДНК от майка ти и от бащата ти т.е. или носиш здрав ген, или носиш хетерозигота с един дефектен алел или носиш дефектен ген

не зная за какво става точно въпрос, но тези дефекти с възрастта не се задълбочават; просто е добре да се знае дали имаш въпросната мутация защото понякога майки с такива проблема имат проблеми със здравето/оцеляването само на момчета, пък момичетата са си здрави, но носители...

съвсем по друг начин седи проблема с възможната, но не задължителна генетичната предразположеност към дадени заболявания....като Алцхаймер, високо кръвно, рак на гърдата и т.н...тук голямо значение освен генетиката има и влиянието на околната среда и качеството на живот (храна, околна среда, ниво на стрес и т.н.)

ох, не знам дали го обясних правилно и разбираемо, но се надявам да си имаш едно прекрасно детенце когато се почувстваш готова за това

Тема Re: за генните болести след 30те...нови [re: MeчoПyxчo]  
Автор ostatak ()
Публикувано11.07.09 15:01

много благодаря!!!!

сега ми е малко по спокойно, но в някой момент Ще се изследвам много обстойно.

благодаря отново наистина!!

Публикувано11.07.09 16:57

Като цяло ми звучиш доста объркана и без конкретни планове. Мислите ти са в духа на "дали днес няма да ме блъсне кола..."

. Очевидно е, при толкова много питанки и обстоятелства, че не си готова за дете, а само си пълниш главата със страхове. За да си спестиш излишния тормоз - направи нужните изследвания. А за материалната страна на нещата... в днешно време много хора отлагат, отлагат, а после се чудят защо. Не дай си Боже да стане като при нас - покрай чакането да изникнат и други сериозни проблеми! Животът е непредвидимо нещо и ти се случва докато правиш планове за него (перифразирам :) ).

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.