|
Тема
|
платен отпуск след майченството
|
|
Автор |
eka (непознат
) |
Публикувано | 24.02.09 21:58 |
|
имам ли право на платен отпуск за 2006, 2007 и 2008г., тъй като детето ми навърши 2 год. на 15.01.2009г. и ще бъда в неплатен отпуск до навършване на 3-ри год. възраст
| |
Тема
|
Re: платен отпуск след майченството
[re: eka]
|
|
Автор |
_dexter_ (оптимист) |
Публикувано | 24.02.09 22:00 |
|
Платеният отпуск не се губи, ако не си го ползвала за тези години, може да си го ползваш след 15/01
| |
Тема
|
|
|
Автор |
eka (непознат
) |
Публикувано | 24.02.09 22:10 |
|
благодаря ти , Но моята работодателка ми каза, че за 2006г. губя право, защото е изтекъл д9авностния срок. вярно ли е това?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dessbess (старо куче) |
Публикувано | 24.02.09 22:18 |
|
Аз в момента съм в платен отпуск, но не мога да ти кажа за 2006г. как е.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
_dexter_ (оптимист) |
Публикувано | 24.02.09 22:51 |
|
Копирам ти от Кодекса на труда. Според алинея 4 платен отпуск не се губи. Но предполагам счетоводството на работодателя ти може да ти обясни по-подробно
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.
| |
Тема
|
[re: _dexter_]
|
|
Автор |
kacumoto (мама на Боби) |
Публикувано | 24.02.09 23:16 |
|
На мен ми искаха да се върна за около 10 работни дни на работа, преди да започна да си ползвам платения годишен отпуск от предните години, за да ми актуализират заплатата. Но аз съм държавен служител, ти ако си в частния сектор за теб може и да не важи.
| |
Тема
|
[re: kacumoto]
|
|
Автор |
_dexter_ (оптимист) |
Публикувано | 24.02.09 23:30 |
|
По принцип Кодекса на труда важи за всички работещи. Обезщетението за периода на платен отпуск се изчислява на база на заплатата от предходен месец - затова има смисъл да се поработи малко на висока заплата, за да се получи по-голямо обезщетение.
Дано се включат и други счетоводители, за по-точна информация.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa () |
Публикувано | 25.02.09 08:14 |
|
Имаш право и за трите години на платен отпуск, както ти казаха по-долу. За такъв 9-месечен срок чувам за пръв път. А понятието неплатен отпуск до 3-годишна възраст отдавна няма. Сега двамата с таткото имате право на по 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годинки на детето.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
coccinella (майка юнашка) |
Публикувано | 25.02.09 08:50 |
|
Платената отпуска не се губи. Аз имах останали 15 дни от 2003 год, цялата за 2004, 2005,2006,2007,2008 и до оня ден си бях в къщи без никакви проблеми. Хубаво е, но не е задължително, да се върнеш на работа минимум за 10 раб. дни, но в един календарен месец, за да ти актуализират заплатата. Ако не се върнеш, ще ти изплащат отпуската на база последния месец, в който имаш реално отработени 10 дни, т.е. на база заплатата от 2006 год.
Неплатената отпуска е за двамата родители по равно по 6 мес. и не може да се прехвърля между тях. Можеш да ползваш 12 мес. ако си самотна майка и в разни други случаи /вдовица, таткото е лишен от род. права и т.н./.
| |
Тема
|
[re: coccinella]
|
|
Автор |
kacumoto (мама на Боби) |
Публикувано | 26.02.09 10:53 |
|
Да не е задължително, но аз имах значителна разлика в заплатата и си заслужаваше 10-те дни безцелно висене в работата.
| |
|
|
|
|