|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Срастване след насилствено забелване
|
|
Автор |
elkika (нова) |
Публикувано | 05.08.08 00:39 |
|
Здравейте на всички майчета!
Чета из Нета и плача... На баткото като беше на годинка и му забелиха насилствено пишлето-сцепи се кожичката на няколко места, показа се цялата главичка, плака няколко дни, но после всичко утихна. Почиствахме си я всяка вечер, но все насила. С течение на времето започна по малко да сраства. Той не даваше да го пипаме, отварянето на главичката ставаше все по-рядко. Сега в момента нищо не може да се заголи-кожата е тотално срастнала-има малка дупчица за уринирането само.
Ще ходим при хирург.
Искам да попитам имал ли е някой подобен проблем-какво точно правят хирурзите, упойката пълна ли е, остава ли се в болница? Въобще всичко, около процедурата, която не знам даже как да я нарека...
Ама преди 4 години да бях чела, че не трябвало да давам на педиатърката да пипа...
| |
Тема
|
Re: Срастване след насилствено забелване
[re: elkika]
|
|
Автор |
mishellinna (лудетина) |
Публикувано | 05.08.08 08:11 |
|
Ох, миличка, нищо незнам по въпроса, но истински ти съчуствам! Дано всичко да мине добре, бързо и максимално безболезнено и за малчо и за теб! Стискам палци и едно голямо гуш!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Kpacи* (nikol82) |
Публикувано | 05.08.08 08:35 |
|
И аз се включвам само да ударя едно морално рамо. Дано всичко мине бързо и безболезнено! Успех и пиши как сте.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
3aиpa (<<<>>>) |
Публикувано | 05.08.08 11:02 |
|
Какво е трябвало и не е трябвало да се направи вече няма значение, детето е изстрадало достатъчно и още ще страда. Прави си сметката за второто, което виждам, че вече е голямо и ако до сега не сте свършили тая работа... пак ще минете през ада за съжаление. Мога да те посъветвам единствено да поговориш с детски психолог за да подготвите баткото колкото е възможно за манипулацията. Стискам палци бързо да се размине всичко. Ти си моралната подкрепа на дребните, така че се дръж стоически и не показвай че страдаш, но съчувствай с всичката си любов.
тинтири-минтири
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tani4ka (mama na Boris) |
Публикувано | 05.08.08 11:09 |
|
И аз не мога да ти помогна по въпроса, за съжаление....На Боби му дръпнахме постепенно кожичката, заведохме го на годинка при хирурга, за да види как е. Имаше нужда само от много леко дръпване, малкия няма травма, не се спомня дори. Но ние всяка вечер от както се е родил правим тази манипулация, дори сега той вече сам се мие. Не знам колко е правилно или не, за мен важното е да не се стига до травми.
Иначе съм съгласна със Заирчето - според мен първо питайте хирург, а после се посъветвайте с психолог.
Ако си от София - право в Детската хирургия на Пирогов. Мога да ти дам координатите на шефа й - проф.Огнян Бранков. Невероятни специалисти и хора са!
| |
Тема
|
[re: tani4ka]
|
|
Автор |
tswete (Alex 25.04.04) |
Публикувано | 05.08.08 11:28 |
|
И ние забелвахме лекичко още преди годинката. Това си е част от ежевечершното къпане. До 2рата му година се отвори цялата главичка. Безболезнено и постепенно, но всяка вечер. С баща си докато го къпе си обясняват, че това е важна манипулация на мъжа и т.н. Според мен не трябва да се изоставя хигиената, защото детето плаче. Не мисля, че е правилно да се прави голям проблем от нещо толкова естествено. От близък човек знам каква травма е да се забелва само оставено от детските години в тийнейджърските.
Според мен не трябва да вдигате такъв шум от естествените нужди на мъжа. Детето е малко, има нужда от обяснение, но бъдете твърди. Плодовете на оставянето на природата и сега си ги берете.
Успех с манипулацията. От татето знам, че при мъжете се случва да се възпали или разрани по някаква причина и боли, но минава много по-бързо, отколкото при нас жените (възпаленията на долните пикочни пътища при нас са много по-чести и упорити). Надявам се да успеете да убедите баткото, че с тази манипулация ще има малко болка, но после ще е много по-добре и ще е както при татето и при всички мъже и т.н.
Стискам палци.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ariel$$ (ветеран) |
Публикувано | 05.08.08 11:47 |
|
И мене ме чака този ад. Не се обвинявай! Моят бебо се роди със срастнала кожичка. Забелвам я от 48 час, ама тя като е срастнала не може кой знае какво да се направи.
Доколкото знам, процеударата се провежда под упойка и е форма на обрязване. Надявам се да му мине за няколко дена. Нямам представа на каква възраст се прави (бебо е на 3 месеца), но ще питам пак педиатърката.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
elkika (нова) |
Публикувано | 05.08.08 12:04 |
|
Благодаря ви за подкрепата!
Не знам защо долових упрек в част от постингите? Какво значи "родителите не са си свършили работата"? Педиатъра каза-трябва да се забели-забели го, после обаче-зарастна. Като беше малък, макар и насила, му я заголвахме всяка вечер, но като поотрасна-не дава. Може ли всяко къпане да го държим двама човека да му измием чурката и той да пищи!? Въобще нищо естествено не намирам в такива насилствени методи. Ако не го бяха сцепили преди 4 години-сега нямаше да е зарастнало. А ако случайно синът ми е от тези 4% с вродена фимоза-щеше да си изтърпи операцията - която сега може би е излишна.
Не мога да си намеря място тези дни. Какво е виновно детето ми, че е НОРМАЛНО на 1 годинка главичката му на пениса да не се показва!? Питайте свекървите си - дали са правили подобни неща на момченцата преди 25-30 години. Ама на-като не слушам свекърва си, ами педиатъра...
За майките на малките бебенца-момченца ще копирам статията на проф. Бранков - да се замислят преди да дадат детето си в ръцете на педиатъра:
Фимоза – мит и реалност
Проблемът с тъй наречената фимоза (от старогръцки – намордник или захлупник) е обект на хирургични спорове, свързани с масово прилаганата циркумцизия (обрязване) не само в мюсюлманските страни, но и в много развити държави. Всъщност става дума за хипердиагностика на едно нормално състояние или свръхактивност при поставяне показанията за хирургична манипулация. Няма да е грешка, ако се каже, че обрязването в тези страни е рутинна и доходоносна практика.
Физиологична фимоза
Кожичката на главичката на пениса или т.н. препуциум (the foreskin) не е просто кожен израстък – неговата вътрешна повърхност е подобно на лигавица с плосък епител и е населена с нервни клетки, наречени Майснерови. Те играят роля на финни сензорни елементи, важни за чувствителността при половия акт и за сексуалната наслада. Казано иначе, природата се е погрижила за стабилното продължение на човешкия род.
Анатомичните познания по въпроса почти не са се променили след изследванията на Николо Маса през 15 век. Кожата на препуциума не е свързана с подлежащата тъкан, както е при кожата на тялото. Тя е подвижна и изглежда като самостоятелен орган, като продължение на собствената кожа на пениса, която служи не само за защита на главичката.
Това което наричаме фимоза, всъщност е физиологично слепване (синехии) на кожичката към главичката (гланса). Кожичката изглежда като хоботче на слон и има нормален вид и в никакъв случай не пречи на уринирането (фиг.1).
При раждането си около 90 % от децата имат такива синехии. До към 3 - 5 година слепналата кожичка спонтанно се отлепва в голямата част от децата. При останалите това става през пуберитета. За постепенното отлепване допринася и заиграването на момченцата със своя мъжки символ (фиг.2).
По време на естествената сепарация се отделя секрет подобен на белезникави перли, които не са вследствие възпалителен процес. Ако при уриниране препуциумът се издува като балонче, това е нормално и допринася за постепенното разделяне.
Вродена фимоза
При 2 – 4 % от момчетата се наблюдава вродена фимоза. Това е патологично състояние, което се дели на хипертрофична или атрофична. Именно при нея има показания за хирургично лечение.
Патологична фимоза
Освен вродена, различаваме и патологична фимоза. Насилственото забелване в бебешка възраст води до травма на кожата, нарушение на нормалното клетъчно срастване, увреждане на сетивните нерви на гланса, гъбично или бактериално възпаление (баланит) и деформация на кожата (склерозит). При това възниква нарушаване на нормалната лигавица и настъпват склеротични деформации и хронично възпаление, което води до вторични рецидивиращи слепвания. Подобна процеси се наблюдават и при проходили деца, които все още стоят с памперси (амониев дерматит).
Именно това състояние, което води до проблеми с уринирането и локални инфекции, се приписва на всяка физиологична фимоза. Вследствие неумелите и повторни опити за забелване кожичката стои като купол, с характерния релеф на дървесна кора, с нарушен цвят и възпалително променена. В центъра на грубия препуциум има много малък отвор на върха, през който урината минава трудно и болезнено дни наред лВсяка манипулация на мястото е болезнена. Децата се стресират и развиват негативни емоции при всеки опит да се извърши преглед.
Грижи за препуциума
В развитите страни вече е възприета позицията, че физиологичната фимоза е нещо нормално и не трябва насилствено да се извършва забелване (аблация). Всеки опит за амбулаторна или оперативна аблация се счита за грешка в медицинското изкуство. Напълно е достатъчно да се поддържа хигиена на пениса, така както и на цялото тяло, или според думите на един от световните експерти – както се поддържа хигиената на окото. Кожичката може да се издърпва леко до степен, до която позволява в момента и да се изплаква нежно с бебешки сапун или шампоан. Към края на първата или средата на втората година препуциумът при повечето момченца след такива процедури прехвърля главичката на пениса. Важно е тя да се върне бързо в изходно положение, тъй като все още не до там разширения препуциум може да доведе до болезнен оток на главичката на пениса. Това се нарича парафимоза и е възможно да се наложи болезнено хирургическо репониране.
При вродената фимоза, съществува фимозен кожен пръстен. Честа практика е този пръстен да се надсича и да се зашива напречно, с което се освобождава стегнатата кожа (т.н. частична пластика). Това обаче трябва задължително да става в болнична обстановка по обща упойка, за да се избегне психическата травма.
Напоследък все повече се препоръчва втриване на кортизонов крем
- bethamethasone 0,05 %) 2 - 3 пъти дневно в течение на 4 - 5 седмици.
В случай че поради насилствена аблация възникне вторична инфекция и възникне патологична фимоза, тогава трябва първоначално да се опитат консервативни методи (антибиотични, противогъбични или кортикостероидни кремове). Нуждата от оперативна корекция трябва стриктно да се уточнява, което се прави от детски хирург или детски уролог. А обрязването да се извършва единствено по религиозни показания.
Професор д-р Огнян Бранков
Детски хирург „Н. И. Пирогов”
Редактирано от elkika на 05.08.08 12:22.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
elkika (нова) |
Публикувано | 05.08.08 12:07 |
|
Ето оригиналната статия (ВНИМАНИЕ! има снимки):
| |
Тема
|
[re: tswete]
|
|
Автор |
elkika (нова) |
Публикувано | 05.08.08 12:11 |
|
Плодовете на оставянето на природата и сега си ги берете.
Проблемът ни е, че НЕ сме го оставили на природата!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|