|
|
|
Тема
|
Какво ще правим наесен?
|
|
| Автор |
*щypчo* (старо куче) |
| Публикувано | 18.07.08 23:54 |
|
|
Момичета, Александър и след третото класиране не е приет в държавна детска ясла.
Не знам към кого да се обърна и кого да питам и какво да реша..
Не знам какво да предприема за наесен.
Искам да ходи на детска ясла.
Нищо лично към детегледачките, но.. не мисля,че е приемлив вариант. Да не говорим,че е на цената на частна детска ясла, който вариант бих предпочела.
Ама не мога да се оттърва от питането си...ЗАЩО? Защо след като си плащам 100% данъците върху реалните пари, които печеля и тези данъци никак не са малки..ЗАЩО моето дете няма същите права на държавна детска ясла, както децата на другите ?
Ами, ако нямах възможност да си позволя частна детска ясла? (не че съм сигурна,че имам...)
Вие как решихте този проблем?
| |
|
Тема
|
Re: Какво ще правим наесен?
[re: *щypчo*]
|
|
| Автор |
jana (хаплива) |
| Публикувано | 19.07.08 09:23 |
|
|
Този проблем го имахме миналата година, когато подадохме молба за ясла и не ни приеха. Казах си всяко зло за добро и си взехме гледачка. Плащахме по 350лв. на месец, а частните са доста по-скъпи (поне тези които гледах в нета), дори някои достигаха до 400 евро на месец. Незнам дали имаш възможност да седиш и да си гледаш малкият юнак или баби да помагат, но при нас се налагаше да се върна на работа и да я зарежа на баби и гледачка. Комбинираха се и изкарахме година и повече по този начин. Сега в началото на годината гледачката ми роди и отново увиснахме. Започнахме едни комбинации от баби, приятели, съседи, роднини ... изобщо всеки свободен човек гледаше дребната последните няколко месеца. Уморих се аз лично доста от това търчане, каране на детенце, а тя е щастлива защото общо взето всеки ден й е разнообразие (обича да е сред хора), а може да й помогне и в адаптацията в градината наесен
Добре де ти като си с повечко малчугани това не е ли взето под внимание за приемането ви? Ох в тая държава нищо не е като хората, та това ли
| |
|
|
|
Съберете се всички такива които не са приети, а предполагам към вас ще се включат и другите щото са солидарни. Издействайте си от общината разрешение за протести и почвайте. Пуснете мейл и до медиите да дойдат. Те ще ви поканат и по разни сутрешни блокове - ей я на Цоловата ся ще ражда, ще се заинтересова от тематиката, Коритарката и той ще откликне.
Управляващите ги е много страх от протести. Хеле пък Герб ся гледат да угодят на всеки. Пред общината в Младост имаше не повече от 100 човека, които протестирахме срещу застрояването, но местният кмет си беше там, а на другият ден бат Бойко е наредил да се замразят всички строежи до повторно приемане на градоустройственият план.
А управляващите се панират, когато протестират майки с малки деца, щото тази социална прослойка предизвиква симпатии у всички и там нещата са още по - деликатни (справка - последният протест на майките в който си издействатре по нормално майчинство за 9 месеца).
Тва е пътя - протест до откриване на нови ясли и градини.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
aлбeнaди (take it easy) |
| Публикувано | 19.07.08 15:22 |
|
|
Гредоред е прав! Понякога нещата са И в наши ръце. Не само протести, но и предложения от наша страна, които биха могли поне временно да решат нещата... Например на мен много ми хареса една практика от Холандия (а може и в други държави да го има): Общината предоставя помещения, където да се гледат деца - със всичко вътре - играчки, легла и т.н. и се събират т.нар `родителски съсловия`. Тези родителски съсловия си поделят гледането на децата по график - днес съм аз и Пенка, утре е Драганка и Пешо и така се редуват. Просто го давам като пример. Но за да стане това трябва да има съдействие от общината за намиране на подходящи помещения.
Иначе ако разчитаме `да ни оправи` някой..... така и ще си останат нещата. Не вярвам, че ако ГЕРБ дойдат на власт ще има промяна в положителна посока....
Анна 8.12.2004
София 19.01.2006
| |
|
|
|
Аз за това реших да пусна тема тук..защото си мисля,че това не е само мой проблем. Според изнесените данни няма места за 5000 деца. Е..да приемем,че са реално 3000, щото другите така или иначе не искат да ги пускат поради бабаи и т.н други алтернативни методи на гледане,....но..тия 3000 деца са реални. Ако поне 300 родители се съберем..знам ли..може бат Бойко да измисли нещо..
А за Греб..
Аз не възразявам бат Бойко и лично да гледа Александър..Току-виж станал смел пожарникар като порастне..а може и кмет..
Ама ако им трупнем на 1 септември 3000 дечица пред общината с молба да ги гледат доктато работим,че д аможем да си плащаме данъците за да има и за тях заплати..знам ли..може да се затруднят...
| |
|
Тема
|
[re: aлбeнaди]
|
|
| Автор |
*щypчo* (старо куче) |
| Публикувано | 19.07.08 16:34 |
|
|
Идеята на мен лично много ми допада..
С удоволствие бих се включила в подобно разпределение на времето, понеже мога да си го позволя 1-2-3- пъти седмично.. (теоретично бих могла да се напъна и да продължавам да работя както до сега с Александър, но мисля,че вече и за двамата не е полезно. Почвам да му спъвам развитието..с това,че съм заета, а не бих искала)
| |
|
Тема
|
Re: Протестирай
|
|
| Автор |
tswete (Alex 25.04.04) |
| Публикувано | 20.07.08 13:10 |
|
|
Според мен ще се освобождават бройки в градините и трябва да продължавате да подавате молби и да говорите с детските градини, в които сте по-напред в списъка. Моя приятелка така миналата година си пусна детето - ноевмри - без никакво чакане. Преместиха се в друг квартал, а по вх. № молбата им беше много назад.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
mimy (мама на Ния) |
| Публикувано | 20.07.08 14:47 |
|
|
Напълно те разбирам. Проблемът в София наистина е голям с местата, особено по комплексите. Затова и аз записах Ния, макар, че ще е твърде малка - на 1г. и 6 м., но сега имахме късмета мъж ми да пробие в системата преди обяд и беше сравнително напред, а догодина, когато и кандидатите от нейния набор ще са три пъти повече за същия брой места за набора няма да има никакви шансове за прием. Примирихме се и че не е яслата по първо желание, но все пак е ОДЗ, макар че се чудя дали да не размисля до септември и да се откажа, пък каквото стане после.
Между другото като говоря с много майки има и такива, като мен, които все пак се колебаят, така че може и да има отказали се септември и дано да ви приемат. Иначе ако е за няколко часа има една забавчка в Двореца на деца - на кръстовището на бул."Стамболийски", от която една позната е много доволна и каза, че е доста прилично като заплащане, но е за няколко часа, без сън и храна. Ако имате баби, които да се включат, хем ще си играе и ще е сред деца, хем няма да е за много дълго.
Доколкото си спомням ти имаше три деца, така че може би ще успеят да ви приемат, защото се разработват нови критерии, а не само до 10 години да е най-голямото дете, а такива, които да отчитат по различен точкови принцип повече от едно дете. Дано от септември се открият нови места. Стискам палци!
| |
|
Тема
|
[re: mimy]
|
|
| Автор |
*щypчo* (старо куче) |
| Публикувано | 20.07.08 15:09 |
|
|
Ох, благодаря ти..
Като чета, че има шанс да има отказали се, малко се обнадеждавам,че трябва повече постоянство и..знае ли човек..
Обаче..
За тази почасова опция в двореца на децата...Това ми е на другия край на града. Аз съм в Младост. Докато стигна до там с трафика поне час и обратно пак..съвсем ще се изнерви Александър..
Баби и дядовци нямаме като опция.. Най-близките са на 350км..
Толкова се надявах да тръгне на ясла от септември..
| |
|
|
|
|