Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:15 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За влиянието на околната среда в/у пола на децатанови  
Автор pre.sto (gazirana)
Публикувано03.07.08 13:06

Прочетох една интересна статия в немско научнопопулярно списание по темата и реших да споделя с вас написаното.
Тоест(цитирам):
" Когато обстоятелствата го изискват, природата може да се погрижи за повече женско поколение, както и за повече мъжко. Съотношението м/у половете изглежда, че не е съвсем случайно според различни изследвания, а именно зависи от повече фактори като теглото на майката, стабилността на връзката м/у партньорите, кризи, инфекции и обременяване от околната среда.
Едно такова изследване произлиза от уролога Йорге Халлак и неговия екип в Университета в Сао Пауло(Бразилия). Учените са изследвали в бразилския 17-милионен град влиянието на замърсяването на въздуха в/у пола на детето. Те са разделили качеството на въздуха в 3 категории и са направили оценка на раждаемостта м/у 2001 и 2003 години. Резултатът: В региони със силно замърсен въздух бебетата са били 49,3 % момиченца, докато при слабо въздушно замърсяване броят на родените момиченца е бил 48,3%.
Все още няма общоприето обяснение за варииращото съотношение, но има няколко биологично обосновани хипотези:
1. Много учени са единодушни, че различните отрови в околната среда намаляват числото и качеството на спермата в Y-хромозома, от които се заражда мъжкия живот.
2. Ралф Каталано и Тим Брукнер от Калифорнийския Унивеситет в Беркли предполагат дори един "естествен подбор" в майчината утроба- защото момичетата са по принцип по-силни и с по-добри шансове за оцеляване от момчетата. От гледна точка на еволюцията има по-голям смисъл в трудни времена организма на майката да отблъсква в себе си мъжкото начало на живот, а да предпочете женското. В подкрепа на тази теза е и факта, че в трудните години след Втората Световна война в много страни в Европа са се раждали повече момичета. Майчиният организъм може да интерпрертира като вид криза и едно силно замърсяване на околната среда ."

Има и една голяма статия за влиянието на инфекциите в/у съотношението на половете,но е много обширна и само накратко ще дам пример от написаното. Най-фрапантен ми се стори факта с Аляска,където сред коренното население процента на разпространение на хепатит В е много високо(20% !)-както и броят на родените момчета там е надвишавал броят на родените момичета. След започването на кампанията по ваксиниране на народа през 80-те с падането на числото на заразените с хепатит, бързо се е променило числото на родените момчета, тоест е спаднал броят им. В други близки области, където почти не е имало хепатит Б, след началото на кампанията по ваксиниране не е имало промяна на брой родени от двата пола. Защо хепатит В води до раждане на по-малко момичета не е изяснено. Има пак няколко хипотези, но ме мързи да пиша повече засега

.

Интересен факт е, че от поколението на сина ми(роден 2002),както и през няколкото години родени преди това деца, (в Германия) са родени повече момчета- в класовете има обикновено видимо повече момчета,отколкото представителки на женския пол. Това пък кой знае на какво се дължи...

Редактирано от pre.sto на 03.07.08 14:04.

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децатанови [re: pre.sto]  
Автор 3aиpa (<<<>>>)
Публикувано03.07.08 13:35

Благодаря ти за превода, интересно беше. Въпреки, че за пръв път чух, че през войните броя на момичетата бил повече. До сега се твърдеше обратното.

Набора на дъщеря ми 2000 около нас имаше само момчета, от поне 15-20 приятели и познати - две момиченца бяха. За мен това беше шокиращо :)))). Деня в който аз я родих бяха 8 момчета и тя... въобще 2000 беше мъжка. Е да ама сега в класа й са 12 момичета 10 момчета. 2006 набора на терминаторчето в деня на раждане бяха 5 момичета 4 оммчета на моя етаж. Нея година около нас се родиха почти 50-50 момчета момичета, малко повече бяха дамите

.

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децатанови [re: 3aиpa]  
Автор pre.sto (gazirana)
Публикувано03.07.08 13:59

Аз споменах за броя на момичетата,родени след войната...

Иначе имам приятелки тук,чиито 8-9 годишни деца са в класове с доста момчета(примерно 14 момчета и 8 момичета)-става дума за цели випуски. Може би има разлика в различните немски провинции все пак.

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на дец [re: 3aиpa]  
Автор dessbess (ентусиаст)
Публикувано03.07.08 14:39

Всичките ми приятелки и познати в последните 2 години раждат изключително почти само момичета

....

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децнови [re: dessbess]  
Автор pre.sto (gazirana)
Публикувано03.07.08 14:55

Виждам аз къде немските младежи ще си търсят след време мадами

Независимо каква е истината зад тези факти, природата(и еволюцията) явно си знаят работата.

Автор Astarte (емоционална)
Публикувано03.07.08 16:52

темата ми е изключително интересна. Чела съм, че в различни райони на планетатат обичайното съотношение на родените момчета/момичета (51:49)., е нарушено и там имено има традиции за многоженство (арабския свят) и "многомъжство" (така ли се казва) - в Тибет

. А какви са причините - е това е ужасно интересно. Но и много трудно за изследване, защото те със сигурност са комплексни.

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децатанови [re: Astarte]  
Автор pre.sto (gazirana)
Публикувано03.07.08 16:58

Знам,че в някои райони на Индия,а и в Китай сред по-необразованото население е популярно да се.... убиват момиченцата. Дори в цялата тази работа има пръст и модерната техника ,тъй като има "родители" от този регион, които научават в по-ранните месеци на бременността от прегледа при гинеколог, че очакват момиченце и предизвикват аборт

.
В Индия имало села, в които вече почти няма жени, така че няма и деца, а само самотни ергени. Хич не са за съжаляване обаче, тъй като сами са си виновни.
Така че има намеса и на човека понякога, но тя по-скоро не създава баланс в природата.

Редактирано от pre.sto на 03.07.08 17:16.

Автор Tedulina (тя е мама)
Публикувано03.07.08 17:04

Може би ги убиват, защото доколкото знам за да се омъжи девойката баща й трябва да осигури доста стабилна зестра

.

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децатанови [re: Tedulina]  
Автор pre.sto (gazirana)
Публикувано03.07.08 17:16

Да,това е причината....

Тема Re: За влиянието на околната среда в/у пола на децнови [re: pre.sto]  
Автор sorsha_ (терца майорна)
Публикувано03.07.08 17:19

Това ли е статията?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.