Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:47 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема изследване за синдрома на Дауннови  
Автор flicka_an ((Flicka))
Публикувано27.06.08 12:14

Прави ли се стандартно в България? И въобще бъдещи майчета, искате ли да го правите?

На мен ми го предлагат, но не съм в рисковата група (под 30г съм). Освен възрастта се базират на кръвен тест (гледат някакви хормонални нива) и измерване на вратлето на бебето. Обаче в моя случай (близнаци), кръвният тест не е показател, т.е. не се прави. Остава само измерването на вратлетата.

И се чудя дали изобщо да се захващам?

Тези тестове, доколкото чета са просто индикация, още не са надеждни. Ами ако ме притеснят за едното нищо? Всичко си върви прекрасно засега...

Тема Re: изследване за синдрома на Дауннови [re: flicka_an]  
Автор dessbess (ентусиаст)
Публикувано27.06.08 14:37

Измерването на вратлето се нарича "нухална транслуценция", нали?На мен ми го правиха по желание в 13-седмица на 3Д. Мисля, че ако докторът прецени след това се прави биохимичния скриниг, и чак след това амниоцентезата...Аз съм си правила само първото изследване, но мисля, че най-късно до 13 седмица се прави - гледа се удебеляването на вратлето и оттам се изчислява риска...

Тема Re: изследване за синдрома на Дауннови [re: dessbess]  
Автор flor4eee (минаващ)
Публикувано27.06.08 14:42

ние сме в Испания, тук го правят и на майки под рисковата възраст 35 г. докторът тогава ни обясни, че в началото са правили само на майки над 35, но тъй като все пак се случва и на млади майки да родят деца със синдрома на Даун са решили да правят на всички.
самото изследване е супер просто, въпросното разстояние на вратлето се вижда с прост ехограф. при нас в 12тата седмица.
според мен е хубаво, колкото да се успокоиш.

Автор ariel$$ (ветеран)
Публикувано27.06.08 15:18

Здравей,
Когато майката е бременна с близнаци, не се прави биохимичен тест за синдром на Даун. Причината е, че при близнаци хормоналните нива варират доста повече отколкото при единична бременност и резултатите не са надеждни. Прави се така наречената фетална морфология в 19-22 седмица чрез ултразвук. В 19-22 седмица бебето е напълно оформено и се виждат всичките му органи. Методът е доста по-надежден от биохимичния тест. Съветвам те да го направиш, защото възрастта не е критерии за липса или наличие на заболяването, а само за риска от него, който никога не е нула.

Тема Re: изследване за синдрома на Дауннови [re: flor4eee]  
Публикувано27.06.08 16:38

Точно това ми обясниха и на мен. Аз съм в Холандия. Общо взето събират статистика, за да не "боцкат" напразно бъдещите майчета.

а на 20тата седмица, както пише Ариел след теб, се предлага пълен преглед (пак не е задължителен).

Аз затова питам, за кого успокение, за кого не

Тук основният съвет е, ако една жена иска да си задържи детето независимо от резултата, да не го прави...Аз клоня към този тип май...

Тема Re: изследване за синдрома на Дауннови [re: dessbess]  
Публикувано27.06.08 16:47

ако ги знаех аз термините на български

изчетох всичко в БГ мама, че е срамота...Гледам все пак, че има разлики между изследванията в БГ и тук, също и в предложените периоди, 11-13 седмица срещу 15-16...

Тук наистина е между 11-13 седмица и по правило е комбинирано: скрининг+кръв, + се гледа възрастта на майката.
Аз съм от изклЮченията. Всички брошури пишат, че точността при близнаци била по-малка, защото се прави само скрининг, а там ставали повече грешки. Затова по принцип не се препоръчвал тестът при близнаци...Също и рискът от аборт при следващите изследвания бил по-голям.

Тема Re: изследване за синдрома на Дауннови [re: ariel$$]  
Публикувано27.06.08 16:50

Точно така и аз чета и лекарите казват. Ама съвет не ти дават. Да реша сама...

А за подробното изследване с ултразвука, няма как да го изпусна

Тема Re: изследване за синдрома на Даун [re: flor4eee]  
Автор incendio (разПиляна)
Публикувано27.06.08 18:12

и тук се прави на всички, които отидат на ехографа за първия триместър...
биохимичен скрининг се прави по веднъж всеки триместър

Автор janaМодератор (хаплива)
Публикувано27.06.08 21:22

Защо не питаш в първата тема др. И. Кременски той е най-наясно с нещата?
Иначе да прави се, да вече масово се информира народа и масово се прави не само в рисковите групи и да правила съм го и бих го направила отново

Автор bggal (Kpucu)
Публикувано27.06.08 21:29

Aз сьм далече от 30 години и на мен ми го правиха и всичко си беше окей, определено се почувствах по спокойна, не че сьм мислила, че нещо но все пак...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.