|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Хранене на бебе с АБКМ
|
|
Автор |
Davie (пристрастен) |
Публикувано | 12.06.08 13:15 |
|
Здравейте!
Имам дъщеричка на 8.5 месеца. Когато беше на 3 седмици, започнаха да се появяват жилки кръв в памперса. Почти непрекъснато имаше пъпчици по лицето. Ходихме при доц. Ковачева и тя постави диагноза АБКМ. Оттогава съм на стриктна диета с изключване на всички млечни и други продукти от "черния" списък. Продължавам да я кърмя. Захранила съм много внимателно на 5.5 месеца и допреди 1-2 седмици я кърмех на всяко хранене. Правя й кашите със замразена кърма или с вода като гледам да я кърмя преди кашата. Досега не съм давала Фризопеп.
Напоследък кърмата ми е понамаляла. Надявам се, че все още й стига като суче, но от 1-2 месеца не успявам да изцеждам ежедневно достатъчно количество, за да го ползвам за кашите. А според схемата за захранване на доц. Ковачева трябва да давам и млечна попара. Няма начин да изцеждам достатъчно кърма и за кашите и за млечната попара и може да се наложи да започна да използвам Фризопеп за целта.
Та, въпросът ми е дали има мами, които са включили Фризопеп-а на подобна възраст (8-9 месеца)? Как им понесе на вашите бебчета? Чувала съм, че някои бебчета с АБКМ реагират и на Фризопеп-а. Освен това, приеха ли горчивия вкус на това мляко? Все пак вече са сравнително големи и разбират. Знам, че всичко е много индивидуално, но искам да съм подготвена за евентуалните реакции.
Другата възможност, която обмислям, е да правя попарата със зеленчукова супа или месен бульон, вместо с мляко и да я давам за вечеря към 7:30, а кашите да правя през ден с кърма (за да събера достатъчно), през ден - с вода. При това положение поне 2 хранения няма да са млечни. На тази възраст това ОК ли е? Колко хранения може да не са млечни? Какъв хранителен режим сте установили вие за вашите бебчета с АБКМ?
Извинявам се за дългия постинг и предварително благодаря за отговорите.
To hear, one must be silent.
| |
Тема
|
Re: Хранене на бебе с АБКМ
[re: Davie]
|
|
Автор |
jana (хаплива) |
Публикувано | 12.06.08 15:48 |
|
Погледни и в клуб Алергии там има много мами с опит с този проблем
| |
Тема
|
[re: jana]
|
|
Автор |
dessbess (ентусиаст) |
Публикувано | 12.06.08 17:10 |
|
Моето бебе беше с АБКМ. Сега е на 1.6г. и слава Богу имаме много малко ограничения в яденето - кисело мляко, което съм решила утре да дам, прясно мляко в чист вид, цитруси, горски плодове, мед, какао, ядки и шоколад.
Относно Фризопепа и попарата - Фризопепа го включих на 5 месечна възраст, кърмата не ми достигаше. Наистина е с горчив вкус, затова трябва да го правиш с хладка вода! Дори и да не иска от първия път, постепенно ще свикне!. Аз бях на безмлечна диета 9 месеца и повярвай ми, знам какво ти е, искрени съчувствия! Поне го правиш за доброто на детето, а и доста се отслабва така!
Аз попарата я правех така - 2 филийки домашно печен хляб, на сухар(доц. Маринова не ми позволяваше да купувам от готовите сухари, затова си печах. Значи изпичаш на слаба фурна един нарязан заводски бял хляб или добруджа, задължително заводски, като предварително му махаш кората и след това си го съхраняваш в хартиен плик), 4 м.л. фризопеп, разтворени в 150-160 мл. вода, плюс малко захар...и това е т.нар. попара.. по-късно вече включих сирене и масло, ти си следвай дадената ти схема!
не се притеснявай от Фризопепа - той е много добро и пълноценно мляко. Възможно е да се промени цвета на изпражненията - към катранено черни, да не се притесниш! Аз докато кърмех си бяха с нормален цвят, но след това станаха катранени....
| |
Тема
|
[re: dessbess]
|
|
Автор |
Davie (пристрастен) |
Публикувано | 12.06.08 17:58 |
|
Благодаря за отговора.
Днес говорих и с нашия педиатър. Според него е ОК да си я кърмя всеки път, а хляб да й давам със супичка за вечеря вместо в попара. Може би засега ще пробвам нещо такова. Още се двоумя... Ако усетя, че кърмата не й стига на сутрешното и вечерното хранене, когато бебка е само на кърма, определено ще се наложи да пробваме с Фризопеп-а.
На каква възраст включихте сирене и масло и с какво сирене започнахте? Доц. Ковачева каза, че ще пробваме със сирене и масло като стане на 11 месеца, но на мен ми се струва малко рано...
Използвам случая да те питам дали си давала някакви безмлечни царевични каши. Кашата на Фризокрем съдържа протеин от грах и засега не смея да я давам. А ми се иска да й разнообразя менюто с някаква царевична каша. Да знаеш друга, която не съдържа грах?
To hear, one must be silent.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dessbess (ентусиаст) |
Публикувано | 12.06.08 19:08 |
|
Ще пиша по спомени.
Сиренето го въведох може би към 10 месечна възраст - горе-долу 6 месеца след проявата на алергията(при нас не е имало никога обриви, а диарични зелени, воднисти изпражнения). След това започнах прехода Фризопеп-Фризо ХА, след това Фризо ХА-Фризо 1 и Фризо1-Фризо 3. Това последното беше вече на 1 годинка. Тогава някъде съм въвела и маслото, но точно сега убий ме не мога да се сетя. Спазвала съм схемата на Маринова. Не вярвам тази на Ковачева да е по-различна. Пиша това с уговорката че досега, да чукам на дърво, никога не съм имала проблеми с въвеждането на каквато и да е храна.
Каши на Фризо съм ползвала смело, дори и безмлечни не на Фризокрем, а на Нестле, Хумана, Блевит и каквото още се сетиш. Засега обаче, ако искаш ползвай тези на Фризокрем. Тази на нестле - Ориз и рожкови също е подходяща за бебета с алергии, тя е за над 6 месеца.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
incendio (разПиляна) |
Публикувано | 13.06.08 00:15 |
|
ако си в София, имаш възможност да използваш
лично аз бих го предпочела пред Фризопеп-а... 1,80лв за литър е нищо в името на здравето на детето ти!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Acя () |
Публикувано | 13.06.08 01:07 |
|
Аз не съм имала като вашите проблеми, но принципно количеството кърма се регулира според предлагането, т.е. имаш варианти да засилиш количеството кърма с цедене между храненията и предлагане на гърдата след всяко хранене при желание от страна на детето. Според мен попарата най-малкото не е някакво супер важно ядене, че да е задължително да го предлагаш на детето.
По какво съдиш, че кърмата ти намалява? Опиши точно симптомите, за да измислим нещо за увеличение на количеството и , за да несе налага да даваш на бебето си фризопеп
| |
Тема
|
[re: Acя]
|
|
Автор |
dessbess (ентусиаст) |
Публикувано | 13.06.08 09:18 |
|
За съжаление не можеш да ползваш кърма от банка, защото донорките на такава не спазват безмлечна диета......
| |
Тема
|
|
|
Автор |
redd (случайна) |
Публикувано | 13.06.08 09:51 |
|
Здравей,
Най-добре разпитай в банката за кърма, те също ще те посъветват.
Относно плащането, мисля, че дори за теб ще е безплатно поради алергията на детето. Не че 1.80 лева са кой знае колко пари, при това за кърма.
Ползвала съм услугите на банката и съм очарована...
| |
Тема
|
[re: redd]
|
|
Автор |
dessbess (ентусиаст) |
Публикувано | 13.06.08 14:19 |
|
Нима в банка за майчина кърма има кърма за алергични бебета????????????????????????
Менюто на една кърмеща майка с алергично бебе е изключително бедно откъм продукти. Тук не става само въпрос за всички млечни произведения, а също и за телешко, риба, варива, страшно много от плодовете и зеленчуците дори. Оттам идва и проблемът с количеството кърма, няма пълноценно хранене, намалява и храната. И още нещо - някои бебета реагират и на уж незабранени храни. На моята приятелка бебето например реагира дори на череши, а какво да кажем за домати или марули?! Т.е. всичко е индивидуално. Не вярвам да има кърмачка на диета, която да произвежда чак такова изобилие от кърма, че и да и остава за банката!!!!
Естествено има и някои храни, като вареното жито например, които уж помагат, но от личен пример ви казвам няма ли пълноценно хранене и чудеса от храброст да правите, кърмата не се увеличава, за съжаление.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|